Se înăsprește accesul românilor la credite

Un proiect al Băncii Naționale a României (BNR) stipulează scădereea, pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană, a gradului de îndatorare maxim în cazul creditelor ipotecare şi de consum, atât în lei, cât şi în valută.

Astfel, la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de la 1 iulie 50% la creditele în lei și 35% la cele în valută. La cele cu dobândă variabilă, nivelul maxim va fi de 40% la lei și 30% la valută. În ceea ce privește creditele de consum, nivelul maxim pentru împrumuturile cu dobândă fixă în lei va fi de 30% iar pentru cele în valută de 20%. Pentru creditele cu dobândă variabilă, nivelul maxim de îndatorare va fi 25% la lei și 15% la valută. Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul disponibil (venitul total al unei familii din care se scad cheltuielile de subzistență pentru toți membrii familiei) care poate reprezenta rata la un credit. În prezent, gradul de îndatorare ajunge, în funcţie de bancă şi la 60-70%. Deocamdată proiectul BNR nu este supus dezbaterii publice și, în consecință, data avansată pentru intrarea în vigoare a acestor noi niveluri maxime să se amâne.

Prin scăderea drastică a gradului de îndatorare se urmărește limitarea creșterii riscului de credit în condițiile unor dobânzi mai ridicate din ultimele luni. În septembrie anul trecut, reprezentanții Băncii Centrale au adus în discuție posibilitatea limitării gradului de îndatorare, după ce au constat că împrumuturile acordate persoanelor fizice a depășit pragul de semnal, apropiindu-se de cel de alertă. În situația atingerii pragului de alertă, Comitetul European de Risc Sistemic obligă Banca Centrală să ia măsuri prin intermediul Comitetului Macroprudențial de Risc Sistemic. De cele mai multe ori, Banca Centrală recurge la plafonarea gradului de îndatorare, ca în această situație. .

Românii care au deja credite nu vor fi afectaţi de aceste plafoane decât atunci când vor accesa un nou împrumut, urmând ca banca să le calculeze din nou gradul total de îndatorare şi să vadă dacă se încadrează pe noile maxime setate de BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Creditele sint fictive ! Sint o metoda de inrobire . Nu de Credite avem nevoie ci de suveranitate individuala . Orice om poate sa lucreze , sa produca si prin schimburi comerciale sa prospere in viata . Dar cind omul este transformat in sclav-persoana fizica si vampirii colectori de taxe ii sug sangele si plus profitul acel om se va misca ca o rima pe pamint si nu va progresa niciodata . Abolirea taxelor extortioniste este o prioritate nationala nu …creditele . Cine sint aia sa ne dea nou credite cind noi sintem stapanii naturali ai tarii !

  2. cand teodorovici zice bancilor sa faciliteze creditele , BNR înăspreşte condiţiile de acordare. DAR NU E SABOTAJ

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.