20 de milioane de euro

Se tot strâng poligoane și baze pe lângă București

UM 0466, din cadrul SRI, va construi , la Comana, Giurgiu, un poligon specializat de simulări și antrenament pentru intervenții în cazul dezastrelor de natură chimică, radiologică, nucleară sau pirotehnică(CBRNe), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern ce așteaptă doar semnătura premierului Ludovic Orban , ca să devină realitate. “Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Dezvoltarea facilităţilor de pregătire necesară gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe, generate de acte de rea-voinţă”, este descrierea proiectului

Investiția a fost avizată luna trecută de către Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe. Proiectul costă 88 de milioane de lei și va fi implementat în 3 ani, fondurile venind de la buget și de la UE, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Cât provine de la buget și cât de la UE, nu se precizează.

„În acest sens, a fost identificată, cu o prealabilă justificare și documentare, soluția tehnică de implementare a proiectului prin dezvoltarea/modernizarea unui poligon specializat existent din incinta sediului Serviciului Român de Informații din comuna Comana, sat Grădiștea, județul Giurgiu, care asigură toate condițiile specifice necesare operaționalizării unei baze de pregătire. Baza de pregătire, care va fi supusă lucrărilor de investiții, va păstra funcțiunea inițială de poligon specializat, urmând a fi transformat prin reconceptualizare și tehnologizare într-o bază de pregătire CBRNe integrată, care să faciliteze antrenamentele specifice forțelor participante în condițiile existenței riscului CBRNe, prin realizarea unor funcțiuni și dotări specifice antrenamentelor, în scopul asigurării unei intervenții rapide și eficiente”, se arată în documentul citat.

Poligon de antrenament

Elementele proiectului sunt: 1. Poligon de antrenament CBRNe, care va permite: efectuarea antrenamentelor de specialitate a efectivelor structurilor de intervenție pirotehnică și CBRNe, neutralizarea DEI (dispozitive explozive improvizate), analiza postexplozie a incidentelor și postneutralizare a DEI, testarea unor mijloace de pătrundere în obiective prin intermediul explozivilor (breaching), distrugerea prin ardere a munițiilor de infanterie, studierea efectelor exploziei și explozivilor asupra mediului înconjurător, studierea efectelor munițiilor și elementelor de muniție, precum și a altor operații cu ajutorul explozivilor (distrugeri, tehnici de neutralizare, teste de reactivitate și explozivitate etc), determinarea vitezei de detonație a explozivilor convenționali, detonația încărcăturilor explozive prin metode non-electrice; 2. Clădiri pentru antrenament CBRNe, destinate pregătirii pentru gestionarea situațiilor de urgență prin acoperirea simulării cât mai mult posibil a unor situații reale de intervenții asupra dispozitivelor explozive improvizate asociate cu un agent CBRN; 3. Poligon urban, care vizează edificarea unui ansamblu constructiv alcătuit din construcții cu funcțiuni similare unor clădiri existente și funcționale într-o așezare urbană, cu o dezvoltare pe parcele delimitate de trama stradală (clădiri tip magazin, bloc de locuințe, restaurant/bar/terasă, benzinărie, spital, fast-food, secție de poliție, ambasadă, școală, piață, depozit, scenă, chioșc/cășuță comerț/tarabă, hotel/motel/pensiune); 4. Poligon de antrenament destinat efectivelor de intervenție CBRNe, pentru antrenamente de tragere cu armament; 5. Pistă militară, care vizează dezvoltarea a două circuite de pregătire fizică și psihologică, integrate în arhitectura și conceptul general al bazei de pregătire; 6. Clădire administrativă, constând în reabilitarea unei construcții existente, pentru realizarea unor capacități operaționale (punct de comandă) și de pregătire/instruire (săli dedicate). Totodată, clădirea va dispune de funcțiuni logistice, respectiv depozitare armament, muniții și echipamente balistice, precum și vestiare; 7. Amenajarea terenului, adaptată ansamblului constructiv aferent bazei de pregătire, care va integra obiectele și funcțiunile propuse în cadrul obiectivului de investiții.

Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, este de 88,97 milioane lei, lucrările urmând să se deruleze pe o perioadă de 3 ani. „Pentru finanțare, Serviciul Român de Informații a analizat și identificat posibilitatea accesării fondurilor europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul Axei Prioritare 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectivul Specific 5.2. – Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, care vizează promovarea investițiilor pentru consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre pentru a diminua pierderile umane și materiale”, se mai precizează în sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1093 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Se apropie timpul si trebuie sa fie pregatiti din toate punctele de vedere acesti sristi si nu in ultimul rand, acapararea de terenuri in forma legala prin concesionari cu chiria 2 lei pe luna! Hai sa acceptam si competitia intre amarlicani si sri.ro ca pare a fi condusa tara asta de secu. Hallooo, cand aveti programata limita privind „predarea” acestui spatiu pentru orice in interes strainez?! Hai, spuneti, trece timpul rapid si nu aveti timp sa va spovediti pacatele in fata conationalilor pe care ii trimiteti pe „Aleea florilor din neanta” furandu-le prin suprimare zilele si anii pe care ii mai au de trait, pacatosilor!

  2. Statul a abandonat populatia in grija corporatiilor straine si a „baietilor destepti”, rudele politicienilor si intermediarii corporatiilor. Fiecare sa se descurce pe cont propriu. Nu exista Natura, nu exista Dumnezeu, nu exista Responsabilitate pentru prezent si viitor! Din haosul creat in societate, unii castiga bani si influenta, majoritatea pierde. Populatia se afla intr-o totala stare hipnotica. Dar exista „institutia” SRI! Ce rol a avut SRI si ce rol mai are intr-o Romanie devastata de interese mafiote ? A, isi consolideaza „obiectivele”, se adapteaza la schimbările climatice, previne și gestioneaza riscurile… Isi creste nivelul de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre, promoveaza investițiile pentru consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre pentru a diminua pierderile umane și materiale…
    https://www.youtube.com/watch?v=oi5z2RrALyw
    https://www.youtube.com/watch?v=QTnOk4DiJ9U
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cine-ucide-natura-pe-zone-intinse-in-romania-criminalul-raurilor-un-individ-condamnat-penal-inca-mai-face-studii.html

  3. Ca de obicei, în România singura chestie care merge bine e Securitatea 🙂

  4. CITEZ: Dezvoltarea facilităţilor… generate de acte de rea-voinţă”, intrebarea ar fi ACUM CU COVIRUSUL A FOST UN ACT DE BUNA VOINTZA SI UNANIMITATE GLOBALIST MONDIALA DECI NU SE PUNE ?????

  5. Nebunia va termina Romania. Nimeni vad ca nu se poate opune mafiei securiste care a distrus Romania. Asa se intampla intr-o tara in care conduce, formal, prostimea – O gasca de smecheri, care si-au pus in statut ca sunt incontrolabili, face ce vrea cu o clasa politica selectata tot de ei pe criteriul de santajabilitate si supunere. Controlul parlamentar? O caricatura care nu are acces la nicio informatie, in afara celor de doi bani pe care le livreaza institutia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.