Seducătoarea Danae, adjudecată pentru 30,5 milioane de dolari

Capodopera absolută Danae, a lui Orazio Gentileschi (1563-1639), s-a vândut ieri seară la licitaţia newyorkeză de la Sotheby’s, fiind adjudecată de Getty Museum pentru 30.490.000 de dolari.

Desigur, dacă ar fi onoraţi cu această sumă şi alţi artişti italieni, ar fi foarte bine. Dar, spre diferenţă de azi, în acel timp maeştrii picturii se bucurau de faimă, onoruri şi, mai ales, de mecenat. Toţi erau îndrăgostiţi de artă. Oameni bogaţi, cât şi oameni politici. La sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui de al XVI-lea, artiştii erau recunoscuţi şi aveau faimă, aşa cum sunt astăzi fotbaliştii, modelele, celebrii ”Chef” din marile restaurante.

Arhitectul chinez Wang Shu spunea: ”A uita trecutul înseamnă a compromite viitorul”.

Pictura barocă realizată de Orazio Gentileschi reprezentând o senzuală frumuseţe în toată splendoarea sa, demonstrează perfecţiunea lecţiei caravaggeşti, de un extraordinar rafinament cromatic.

Ea reprezintă celebrul episod în care Danae, seducătoarea fiică a regelui Acrisio din Argos şi a Euridicei, a fost închisă într-o cameră secretă, pentru a o împiedica de a avea orice contact cu lumea masculină, dar Jupiter s-a metamorfozat într-o ploaie de aur pentru a o seduce. Aşa s-a născut Perseu.

Orazio Gentileschi, Danae

Frumoasa Danae e întinsă pe un pat, înconjurată de culori strălucitoare. Gentileschi a pictat toate nuanţele luminii asupra personajelor şi frumuseţea materiei: lucirea monedelor de aur, luminozitatea ţesăturilor, cuvertura galbenă care acoperă patul aurit, totul este de o extraordinară măiestrie picturală. Naraţiunea imaginii este pătrunsă de erotism şi seducţie, dar măiestria artistului constă în moderaţia sa care împiedică scenă să devină vulgară. Jumătatea inferioară a corpului feminin este acoperită, rămânând astfel o figură castă, în aşteptarea destinului său.

Opera a fost comandată în 1621 de nobilul Giovanni Antonio Sauli pentru palatul său de la Genova, unde pictura a şi rămas până în secolul XX. Sauli a fost unul dintre comanditarii cei mai importanţi ai lui Gentileschi, printre lucrări aflându-se Maddalena Penitente, aflată astăzi într-o colecţie privată newyorkeză, şi Lot şi fiicele sale, conservată la Getty Museum din Malibu.

Trei opere pictate de Gentileschi, din colecţia Sauli, au fost inventariate la 1661, 1663 şi 1668. Întreaga colecţie era evaluată la14.630 de lire genoveze. Danae era cotată la 3.760 de lire.

Orazio Gentileschi şi-a început cariera la Roma, rămânând stupefiat de operele lui Caravaggio. A învăţat-o arta picturii şi pe fiica sa Artemisia, una dintre rarele femei artiste din trecut. O lucrare a ei, intitulată Maria Magdalena în extaz, a fost adjudecată în 2014 la Casa Sotheby’s din Paris pentru 865.000 de euro.

Pictura italiană continuă să ilumineze lumea artelor. Au trecut secolele şi s-au schimbat eroii.

Danae a lui Gentileschi era una dintre pânzele cele mai importante care au apărut în casele de licitaţie după al Doilea Război Mondial. În sfârşit, acum această piesă-far se întoarce într-un muzeu.

Danae este o icoană a artei vechi, puternică şi atemporală. Ea reuneşte toţi factorii unei imagini puternice şi teatrale a epocii baroce, justificându-şi pe deplin preţul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.