Șef nou la CNAS pe fondul nemulțumirii medicilor de familie

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit la Antena 3 despre nemulțumirile medicilor de familie care amenință cu închiderea cabinetelor.

Marcel Ciolacu a evidenţiat că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie este în curs de negociere şi a pledat pentru un echilibru între câştigul unui medic care profesează într-un oraş şi al unuia din mediul rural.

„Statul român cheltuie prin CNAS în jur de un miliard de euro lunar pentru sistemul de sănătate publică. Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale în echilibru, dacă există o descreştere la per capita. (…) Sunt nişte proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieşim în orice protest. Când e o negociere, există un dialog. Preşedintele interimar al CNAS a împărţit bugetul pe care îl are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat că e prea mic bugetul şi a pornit la negocieri, urma să avem discuţii (…) şi am fi luat decizia. Să stea liniştiţi medicii de familie, fiindcă se va negocia cu adevărat. Îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital şi multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”, a spus Ciolacu.

El a apreciat că un venit lunar de 15.000 de euro pentru un medic este „un pic cam mare”.

„Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, creăm un echilibru. Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii, trebuie să creăm o medie. Nu poate să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic, în zona rurală, care are mai mulţi oameni, mai în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o o echitate socială”, a subliniat Ciolacu.

Premierul a anunţat că a semnat numirea noului preşedinte al CNAS (Valeria Herdea – n.r.) despre care a spus că este „o doamnă care este foarte respectată, un medic de familie din Cluj”.

Printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu, publicată luni în Monitorul Oficial, Valeria Herdea a fost numită în funcţia de membru al consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Propunerea de numire a fost formulată de ministrul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. Ce rost are Casa de Asigurări de Sănătate în afară de sinecuri pentru persoane inutile societății? Orban al Ungariei a început cu desființarea lor afirmând că dacă Ministerul Sănătății răspunde de Sănătate atunci tot el trebuie să gestioneze banii nu mai trebuie intermediar.

  2. 10k-15k Euro in romaniaca pentru un medic…este enorm
    tzinem seama si de pregatirea lor…care in general e mediocra…daca nu precara
    romanica nu e tzara sa suporte asa venituri…
    felcerii sa fie mai modesti…

  3. Încă o funcție pentru peneeleu, singura grija a lor funcțiile , alegerile și sondajele

  4. …consiliu de administratie la casa de asigurari?…pai, este cumva societate pe actiuni?…parca te laudai ca reduci numarul de secretari de stat…mergi tot pe paradigma reduc crescand?…acum intrebare: mai suntem vreo 10 meleoane de trepadusi in cocioc…un miliard pe luna inseamna 100 euro per capita-vezi ca expresia se foloseste cand te referi la venituri, nu la cheltuieli…covrigarule, eu am fost la medic de trei ori in 33 de ani, nu cu mari probleme…unde se duc banii astia?…pe izolete, masti, vaccinuri?…

  5. Medicii de familie sunt practic niște funcționari. Nu consultă , nu fac deplasări in teritoriu , nu administrează vaccinuri și nu fac prevenție. Eliberează rețete date de medicii din ambulatoriu sau spital , completează trimiteri către ambulatoriu , etc.
    Aportul lor la actul medical este minim. Dar vor să fie plătiți precum cei din spital .

  6. acesti „specialisti”, care castiga bani la fiecare om convins sa se otraveasca, trebuie sa dispara. toti au aranjamente de la bigpharma. toti. tratamentele si medicatia este experimentala in Romania. suntem cobaii lor! de asta au scos medicatia veche romaneasca, cunoscuta si ieftina de pe piata. CITITI PROSPECTELE SI NU MAI LUATI DE BUN CE VA SPUN FALSII PROFETI AI „STIINTEI”!

  7. CiolaNu, „domn foarte respectat”, de înalt nivel intelectual și de pregătire profesională, numește în funcție … „o doamnă care este foarte respectata” !!

  8. Doar cand este vorba de miliarde multe. Stie bine securitatea lui Asthalosh.

  9. D-nul Ciolacu dezinformează cu bună știință sau este prost informat. Că să obții acesta suma din per Capita ar trebui sa ai peste 10000 înscriși. Deci suma este pentru o policlinica cu mai mulți medici angajați. O firma de servicii medicale.

  10. Cred ca aveti o problema de informare sau de alt tip. De ce nu cereti ca statul sa comande niste automate de acte medicale. Veniti, introduceti cardul si spuneti problema iar IA va trimite undeva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.