Șeful ”grănicerilor” europeni, despre imigranți: Să nu ne facem iluzii

Francezul Fabrice Leggeri este directorul Frontex, agenția europeană însărcinată cu paza frontierelor externe ale zonei Schengen, numit în ianuarie 2015, într-o perioadă în care criza imigranților nu atinsese nici pe departe nivelul actual. Urma ca Frontex să fie criticată pentru birocrație și lipsa de eficiență. Acum, scrie Der Spiegel, care a realizat un interviu cu Leggeri, fostul șef de unitate din Ministerul francez de Interne are o sarcina dificilă – dacă Frontex nu performează, atunci spațiul Schengen poate dispărea.

Întrebat dacă Turcia ia suficiente măsuri pentru a limita fluxul de imigranți către Europa, Leggeri răspunde foarte limpede: Nu. ”Să ai grijă de 2 milioane de refugiați sirieni este bineînțeles o sarcină grea. Apreciez lucrul asta. Dar dacă Ankara va cere mereu concesii, precum relaxarea regimului de vize pentru cetățenii turci, noi europenii trebuie să cerem în schimb mai mult, controale la frontiere mult mai ferme”.

”Turcia ar trebuie să le faca viața mult mai grea traficanților de persoane. Sunt infractori organizați. Poliția turcă trebuie să-i elimine. Cel puțin, ne așteptăm ca Turcia să ne ofere informații: la câți refugiați să ne așteptăm și când urmează să sosească.

”Oamenii care au nevoie de protecție trebuie să poată intra în țările UE”, spune Leggeri cu referire la imigranții care sosesc pe mare în Grecia, venind din Turcia. ”Poliția și paza de coastă turce trebuie să-i împiedice pe imigranți să-și pună viața în pericol. Însă nu se întâmplă asa. Frontex și paza de coastă elenă au salvat peste 100.000 de refugiați din bărci de cauciuc și i-au adus în Grecia”.

Șeful Frontex nu crede într-o scădere a numărului de imigranți care sosesc în Europa. ”Reducerea ușoară a numărului se datorează iernii. Nu vom putea spune, cel puțin pentru câteva săptămâni, dacă este vorba despre această cooperare mai puternică cu Turcia. Însă, în ciuda vremii potrivnice, in fiecare zi în Grecia intră 2.000-3.000 de refugiați”.

Întrebat dacă estimările ONU cum că în 2016 vor intra în Europa cel puțin un milion de refugiați sunt realiste, Legerri spune: ”Da. Nu trebuie să ne facem iluzii. Atât timp cât continuă baia de sânge din Siria, refugiații vor continua și ei să vină. Va fi o realizare dacă vom menține aceste cifre la un nivel constant”.

Leggeri a fost rugat să comenteze controversatul plan al Comisiei Europene de a permite agenției Frontex să acționeze dincolo de legislația statelor Schengen, cu scopul de securiza mai bine frontierele externe. ”Nu aveam de ales. Într-un fel, cei zece ani de când a apărut Frontex au fost niște ani pierduți. Agenții noștri nu au nici acum acces la Sistemul de Informații Schengen și prin urmare deseori nu sunt în stare să ajute cum trebuie autoritățile naționale. Dacă nu ne vom putea păzi frontierele externe, Schengen va dispărea”.

Cât privește discuțiile de la Bruxelles și de la Berlin privind excluderea Greciei din Spațiul Schengen, Leggeri este diplomat. ”Rolul Frontex este să sprijine statele membre pentru a gestiona mai bine frontierele externe ale UE. Cea mai mare prioritate pentru noi este granița cu Turcia. Grecia a solicitat recent mai mulți agenți la frontiera cu Macedonia. Însă scopul este de a înregistra imigranții, nu de a închide frontiera”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.