Șeful NATO: Amenințările Rusiei, iresponsabile

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat joi la Palatul Cotroceni drept „iresponsabile” și „nejustificate” amenințările Rusiei cu privire la scutul antirachetă de la Deveselu, care devine operațional joi și care este caracterizat ca fiind defensiv.

„Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condițiile fizice, cât și cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale rusești. Este un sistem care este îndreptat împotriva unor amenințări care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenți față de ruși în ceea ce privește planurile noastre în cazul acestui sistem. Nu văd niciun motiv pentru care el să intensifice tensiunile, iar amenințările din partea Rusiei sunt nejustificate și iresponsabile. Rușii știu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei„, a spus Stoltenberg, într-o declarație comună cu președintele Klaus Iohannis.

Stoltenberg a invocat „acţiunile agresive ale Rusiei” în Ucraina şi a spus că NATO trebuie să reacţioneze la un astfel de comportament. „Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou război rece”, a spus oficialul, precizând că nu este nicio contradicţie între consolidarea prezenţei NATO pe flancul estic şi un dialog cu Federaţia Rusă și insistând că scutul antirachetă de la Deveselu are un caracter defensiv.

În aceeași declarație, secretarul general al NATO a spus că România este un aliat de încredere, iar Alianța”se angajează solemn faţă de securitatea României”.

România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră, România joacă un rol cheie în ceea ce privește Republica Moldova, Ucraina și Georgia, a mai transmis acesta.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat joi că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva niciunui stat, punctând că acesta are rol strict defensiv.

„O spun încă o dată cât se poate de clar: sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Acesta constituie o asigurare a apărării României şi a aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări cu atacuri balistice din afara spaţiului euroatlantic”, a declarat șeful statului, la Cotroceni, după întâlnirea cu Jens Stoltenberg.

Iohannis a anunțat totodată că România își dorește flotă aliată permanentă la Marea Neagră.

Este importantă asigurarea unei prezențe credibile și predictibile a forțelor aliate pe flancul estic, cu realizarea echilibrului între dimensiunea nordică şi cea sudică a flancului estic. În același context, ne dorim stabilirea cadrului unei prezențe aliate navale permanente la Marea Neagră – bineînțeles, cu respectarea prevederilor Convenției de la Montreux. De asemenea, consider oportună agrearea unei soluții pentru derularea de activități comune de instruire a forțelor aliate în regiune. (…) România va continua să acorde o importanţă deosebită includerii Mării Negre în toate procesele aliate de evaluare, astfel încât provocările de securitate din regiune să fie analizate de o manieră corectă şi cuprinzătoare”, a declarat președintele.

Secretarul general al NATO participă joi la ceremonia de la Deveselu.

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.