Și alegeri, și referendum în Polonia. Cu 4 întrebări

Referendum naţional în ziua alegerilor legislative  pe 15 octombrie. Polonezii, puși să răspundă la patru întrebări.

Potrivit puterii, întrebările sunt importante pentru viitorul Poloniei şi viaţa polonezilor. La rândul ei, a opoziţie denunţă o „înşelăciune neruşinată” din partea puterii. Cele patru întrebări.

  • dacă vor „să fie vândute activele statului unor entităţi străine”,

  • dacă susţin „posibila creştere a vârstei de pensionare”,

  • dacă vor „înlăturarea gardului de la frontiera cu Belarus” şi

  • dacă sunt în favoarea „admiterii a mii de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare forţată impus de birocraţia europeană”.

Potrivit sondajelor, PiS, la putere din 2015, este creditat cu aproximativ 33% din intenţiile de vot, chiar înaintea Platformei Civice (29%). Urmează ultranaţionaliştii libertarieni Konfederacja (12%), coaliţia A Treia Voce (9,5%) şi stânga (aproape 9%).

Piotr Muller,  purtătorul de cuvânt al guvernului, a estimat că liderul principalului partid de opoziţie Platforma Civică (PO), Donald Tusk, „se teme de acest referendum ca diavolul de apa sfinţită”, deoarece prin răspunsurile lor cetăţenii riscă să limiteze viitoarele decizii, în cazul victoriei la alegerile parlamentare.

„Puneţi în faţa polonezilor întrebări fără importanţă pe care nimeni, niciun partid nu le ridică astăzi”, a declarat Krzysztof Gawkowski, deputat de stânga, joi înainte de vot. Potrivit acestuia, nimeni din opoziţie nu vorbeşte despre creşterea vârstei de pensionare, relocări forţate sau privatizări.

Pentru Paulina Hennig-Kloska din partidul centrist Polska 2050, referendumul este organizat cu scopul de „a manipula alegerile şi diviza din nou societatea”.

Desfăşurarea referendumului a fost adoptată cu 234 de voturi pentru, 210 împotrivă şi şapte abţineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

7 Comentarii

  1. Întrebările 1,2,4 potrivite și pentru referendum în România. Bineînțeles, după respectarea celuilalt (300 de inutili) …

  2. Si in Romania politicienii si guvernul au facut referendum inexistent pentru aceleasi intrebari la momentul aderarii la clanurile politice infractional organizatein complicitate! Ati uitat??

  3. În România de ce nu avem referendum cu întrebări de felul acesta ?

  4. Jos cu palaria in fata polonezilor !
    Conducatorii isi intreaba poporul despre modul cum sa-i administreze avutia.
    Sint absolut convins ca nu vor accepta sa-si vinda avutia strainilor.
    In tara lor vor sa fie ei stapini, nu strainii .
    Un popor demn .
    Lor nu au curajul imperialistii moderni sa mearga in tara lor sa le impuna sa-si vinda tot, ca vezi doamne daca nu…
    Ce popor, ce natie !
    Si cind ma gindesc la noi, cum conducatorii nostrii au dat tot ce am avut mai de valoare in tara strainilor, imi vine sa exclam din nou : ce popor, ce natie !!!

  5. Puneti aceste intrebari si intr-un Referendum si in Romania si adaugati: vreti ca turistul national, tradatorul romanilor sa mai ramina pe functie sau sa fie judecat in regim de urgenta ca Ceausescu si va veti minuna de raspunsuri!!!!!

  6. Felicitări guvernanților Poloniei, care pun interesul național deasupra intereselor altora.

  7. Cind facem si noi un referendum cu intrebari similare, adaptate? daca n-ar fi rusofobi, polaqi ar fi o natie pe cinste!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.