„Simplificarea” lui Teodorovici se complică

Contabilii care au primit până acum împuternicire de la companiile pe care le gestionează pentru a depune declarații online în Spațiul Privat Virtual de la ANAF trebuie să obțină una nouă după ce Guvernul a fost desființat în această lună Formularul 800 – Cerere de înregistrare ca utilizator SPV a persoanelor care deţin certificat calificat. Desființarea aceasta vine în contextul deciziei de simplificare majoră pentru contribuabili luată de Guvern, culminând cu eliminarea altor șapte declarații (D200, D201, D 220, D221, D600, D604, D605) și introducerea declarației unice. Legat de D800, până acum situația stătea în felul următor: compania făcea o procură pentru contabil, care dacă avea certificat de semnătură electronică, completa Fomularul 800, intra în Spațiu Virtual, depunea cererea online și primea instant Accept. De acum, noua simplificare de la Fisc arată astfel: administratorul firmei face o altă împuternicire pentru contabil, contabilul urcă împuternicirea pe site, face o cerere de acces în Spațiu Virtual și primește un cod pe e-mail. Apoi, printează acest cod și cu imputernicirea scrisă și cu buletinul se duce fizic la un ghișeu ANAF. Aici, dacă are noroc și funcționează sistemul, i se verifică documentele și este înregistrat, după care urmează să primească validarea cererii dar nu se știe când.

La ce am acces pe SPV dacă nu depun C800? sună o întrebare pusă de un administrator de firmă oficialilor de la ANAF. „Formularul C800 a fost o metodă tranzitorie de înregistrare în SPV. Începând cu 8 martie 2018, pentru înregistrarea persoanelor juridice, a altor entități fără personalitate juridică, a reprezentanților, precum și a împuterniciților în Spațiul privat virtual se utilizează formularul online, disponibil pe website-ul A.N.A.F la urmatorul link https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp„, se spune în răspunsul ANAF.

Cât de eficient e formularul online care ia locul D800? Ne spune un reprezentant al companiei Saga Software, specializată pe programe de contabilitate: „Văzând că trebuie pe lângă documentul de confirmare atașată și o arhivă cu anumite documente am dat click pe semnul „?” pentru a vedea despre ce e vorba. Trecem peste faptul că se solicită documente care există deja, informații care există deja la ANAF. Trecem peste faptul că trebuie prezentate actele la ghișeu și activat manual accesul la SPV. Pentru că e logic odată ce ANAF mi-a dat posibilitatea să depun declarații cu certificatul digital pentru firmă, să-mi ceară încă odată documente pentru accesul la SPV. Voi vedeți ce scrie acolo? E pe bune?! Cine îmi explică logic cum poți atașa în original actul de identitate la o arhivă zip și apoi în copie la aceiași arhivă, are de la mine orice-mi cere. Știu că la prezentarea la ghișeu se solicită actele în original și în copie, atunci când te prezinți la validarea accesului, dar e hilar să pui cerința asta la atașarea documentelor în format zip. Dacă tot se modifică, de ce nu i se modifică utilitatea, funcționalitatea, prima dată și abia după aceea să i se modifice accesul? Spre exemplu îmi imaginez cum ar fi ca eu, cu cont pe SPV să pot gestiona firmele pentru care am acces și să pot seta individual, la nivel de firmă, pe ce adresă de mail să plece documentele solicitate prin SPV, pe ce adresă de mail să plece somații, titluri executorii etc.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

7 Comentarii

  1. in general, prin unele din institutiile superioare ale statului, sa fii contabil sau economist la decie semnifica adesea doar ca de fapt esti un imbecil fericit, complet stapanit de puterea asupra celor complet nevinovati…

  2. iar anticampanie! vorbiţi de entitati fără persoanalitate juridică! pe cine interesează , dar titlul e cu referire GENERALA. fără personalitate juridică e doar SOROS.

  3. Iar suntem proști și nu înțelegem un lucru întors de PSD pe toate părțile, șlefuit, decorat, parfumat și călare. Tatăl meu în vârstă de 83 de ani căruia îi admir răbdarea și înțelepciunea se va descurca singur fără nici o explicație suplimentară și între două copilituri la roșii, va depune celebra declarație unică, online, fără nici cea mai mică problemă. Impozitul global pe gospodărie este o provocare majoră pentru dumnealui și îl așteaptă cu sufletul la gură. Nu prea înțelege de ce întârzie așa de mult PSD în a-l scoate într-o lege sau, cel mai bine, o ordonanță de urgență că nu știe dacă-l mai apucă. Are o opinie proprie despre tovarășii din guvern: nu crede c-au trecut pe la școală.

  4. Eu nu stiu cine ii angajeaza pe „geniile astea”. Pentru ce trebuie sa te mai duci sa stai si la coada ca sa vada un functionar plictisit inca o data actele? Eu cred ca unii de prin minister nu au mai fost de mult pe la psihiatrie si le-ar prinde bine.

  5. Mintea imbarligata a lui Orlando functioneaza dupa celebrul principiu: De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?!
    Va asteptati altceva?!

  6. Functionarii din ANAF (securisti sau nu) , vor sa „îl facă” pe Teodorovici.Pentru ca să înteleaga toti cititorii despre ce e vorba, incerc sa traduc din comunicatele ANAF.Pana acum, posesorii de semnatura electronica (certificata de o firma autorizata) erau obligati sa se inregistreze inca o data la ANAF pentru a putea depune declaratii cu semnatura electronica.Teodorovici a vrut, pe buna dreptate, sa elimine aceasta „reinscriere” la ANAF care nu este necesara de vreme ce semnatura electronica era deja certificata!Numai ca functionarimea, ca sa arate ca ei au dreptate, a inventat o alta procedura de inscriere la fel de imbecila si inutila!

  7. Cind securistii :teodorovici,Daianu devin „economisti”este normal sa faca timpenii!
    S-ar fi priceput foarte bine la interogari,falsificari de telefoane,santajari,etc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.