Aici sunt taxele dumneavoastră!

SRI – stat în stat pe banii statului!

Coldea şi Hellvig, preocupaţi excesiv de bunăstarea angajaţilor lor

Prosperitatea celui mai important serviciu de informații din România este în creștere de la la an. Fie că este vorba de alocări de la bugetul de stat, fie de finanțări din fonduri europene nerambursabile, SRI știe să facă rost de bani. Instituția cheltuie sume amețitoare pe laboratoare de cercetare, nu știm  cât de importante și necesare, hoteluri și imobile pentru relaxarea angajaților renovate pe milioane de euro ori pe celebra bază de date extinsă pe mai mulți ani, Big Brother reloaded! Nici pensiile militare ale lucrătorilor SRI nu sunt de lepădat, ajungând azi chiar mai mari decât salariile încasate de securiști pe vremea când erau activi.

Banii alocați în acest an SRI-ului de la bugetul de stat vor fi cu 13% mai mari față de 2017, ajungând  la 2,306 miliarde de lei. Și cheltuielile de personal sunt mai mari cu 29%, fiind de 1,212 miliarde de lei. Necesarul pentru bunuri și servicii este de 226 milioane de lei, cu 8% mai mari comparativ cu 2017. Creditele bugetare pentru investiții cu fonduri UE nerambursabile vor fi mai mari cu 62% față de anul precedent, ridicându-se la 50,25 milioane de lei, de la 30,93 milioane de lei.

Academia Naţională de informaţii „Mihai Viteazul”

Construirea unui complex de cercetare a ANI

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“ va construi din fonduri europene nerambursabile un complex de cercetare. Clădirea va fi alcătuită din subsol, parter și două etaje, în suprafață de 1.505 mp, terenul aferent fiind de 4.257 mp. Banii vor fi acordați prin Programul Operațional Competivitate. Contractul de proiectare și asistență tehnică va costa 100.000 de euro, plus TVA, și a fost atribuit firmei Nox International SRI, care aparține companiei franceze de construcții și inginerie Groupe Nox SA. Filiala românească a societății a mai colaborat cu SRI în 2016, când au fost încheiate alte două contracte, a căror valoare totală a fost de circa 650.000 de euro.

Complexul de cercetare va aparține de Institutul Național de Studii de Intelligence al Academiei Naționale de Informații și va deține 6 laboratoare pentru comunicare strategică în situații de criză – 300 de persoane, cercetare fundamentală în intelligence – 85 de locuri, politică  de securitate – 100 de locuri, securitate locală, regională și globală – 40 de locuri, intelligence competitiv – 125 de locuri, istoria intelligence-ului – 100 de locuri, psihologice experimentală – 70 de locuri.

Scopul acestuia este  „dezvoltarea cercetărilor fundamentale și aplicative în domeniul sistemelor de intelligence pentru asigurarea securității infrastructurilor critice, dezvoltarea cunoștințelor în domeniul științelor sociale, crearea și dezvoltarea unor rețele academice în domeniul studiilor de securitate și intelligence și implementarea de tehnici moderne de analiză a Big Data și Open Data, care să permită îmbunătățirea proceselor decizionale și sporirea competivității organizațiilor publice și private.“

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”

Sediu nou pentru spitalul SRI

Un alt proiect al SRI-ului vizează construirea unui sediu nou pentru Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“. Planul va fi pus în aplicare tot de Compania Națională de Investiții, pe un teren atribuit SRI-ului de către Primăria Capitalei. În decembrie 2015, SRI a primit 11.382 mp în Bd. Vasile Milea nr. 5G, sector 6.

Cu un an înainte însă, același teren fusese dat în folosință gratuită, pe o perioadă de 15 ani, Fundației Olimpice Române, pentru înființarea a două patinoare de către omul de afaceri Ion Țiriac.

Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a atribuit contractul pentru serviciile de proiectare pentru studii de prefezabilitate și dezabilitare în valoare de circa 1,41 milioane de lei plus TVA. Câștigătorii licitației sunt Tahoma Bautrupp și Concrete Design Solutions. Ultima dintre cele două firme, respectiv societatea Concrete&Design Solutions SRL, mai are în derulare și alte contracte cu statul. Unul dintre acestea prevede proiectarea unui nou sediu al ANAF, o clădire de 7 etaje ce urmează să fie finalizată în 2021. Terenul pe care se va ridica imobilul ANAF se află lângă  actualul sediu al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Cele două companii au trebuit să mai efectueze studiu geotehnic, studiu pentru utilizarea unor sisteme alternative de eficiență energetică, studiu privind siguranța la incendiu, studiu de circulație, obținerea avizelor din partea autorităților, tehnologia medicală.

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“ dispune în prezent de două sedii, unul pe Str. Arh. Ion Mincu din București, iar celălalt în comuna Balotești. Clădirea din sectorul 1 a fost retrocedată foștilor proprietari, unitatea sanitară funcționând în prezent cu chirie.

Hotelul Maramureş din Olimp

Hotelul Maramureș din Olimp

Prin HG 752/2015, Hotelul Maramureș din stațiunea Olimp a intrat în administrarea SRI. Clădirea are 13 etaje și circa 220 de camere, iar terenul aferent are o suprafață de 9.000 mp.

Imobilul a trecut de-a lungul timpului de la o instituție publică la alta. Până în 2006 a aparținut de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat – RA APPS, trecând apoi  în subordinea Institutului Național de Administrație a Ministerului de Interne. În 2009 institutul a fost desființat, activitatea acestuia fiind transferată Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, care aparține Ministerului Dezvoltării Regionale. Agenția nu l-a folosit însă, motiv pentru care hotelul ajunsese în paragină.

Proiectul  de reabilitare are termen de execuție 22 de luni, urmând să fie dat în folosință în acest an.

Amenajarea imobilului îl va transforMa dintr-un hotel de 2 stele într-unul de 3 stele, va avea circuit închis și va fi folosit exclusiv de angajații instituției.

La sfârșitul anului 2016, UM 0929 a atribuit firmei General Service Grup 98 SRL contractul pentru reabilitarea și modernizarea „căminului garnizoană“ Maramureș, Olimp. Valoarea contractului este de  circa 21 milioane de lei, plus TVA, bani care provin din fonduri publice. Compania care a câștigat licitația are voie să subcontracteze lucrarea doar în limita a 1% din valoarea investiției pentru realizarea instalațiilor de semnalizare, de limitare și stingere a incendiilor și a sistemelor  de alarmă împotriva efracției.

Compania General Service Grup 98 a derulat mai multe contracte cu statul: școli și grădinițe din București, locuințe ANL, Teatrele Metropolis și Bulandra, Universitatea de Arte București, CFR, Transelectrica, Metrorex, Electrica Transilvania și Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă a Universității Ovidius din Constanța, ultimul fiind un proiect care a costat 3,73 milioane de lei.

Reparații pentru un imobil cu spații de cazare

Compania Națională de Investiții a terminat pe 25 ianuarie 2017 lucrările de reparații capitale pentru o clădire cu spații de cazare aflată în administrarea Serviciului Român de Informații. Costul lucrărilor a fost de 3.313.651 lei cu TVA. Imobilul a fost construit în 1950 și este alcătuită din parter și etaj. Aflată în stare evidentă de degradare, clădirea a necesitat lucrări de reabilitare ce au constat în  repararea acoperișului, a sistemului de scurgere a apelor pluviale, a fațadelor, izolației, camerelor, pardoselilor, tâmplăriei, a instalațiilor electrice, sanitare și termice. „Programul de investiții privind modernizarea infrastructurii imobiliare a Serviciului Român de Informații are ca obiectiv principal îmbunătățirea infrastructurii imobiliare a Serviciului Român de Informații în vederea asigurării unor capacități operaționale adecvate unor procese de modernizare și dezvoltare a infrastructurii imobiliare, precum și de menținere a funcționalității imobilelor existente în patrimoniul Serviciul Român de Informații, care vizează nevoia actuala și perspectiva pe termen mediu și lung“, se arată în comunicatul de presă al CNI.

Încă un hotel la Mamaia

Un internat abandonat a trecut prin hotărâre de guvern în patrimoniul SRI în 2016. Construcția are 3 etaje și o suprafață de 707 mp, împreună cu terenul aferent de 2.000 mp, și sunt situate în apropierea stațiunii Mamaia, între Pescărie și Delfinariu. Imobilul a fost evaluat la circa 3,2 milioane de lei.

Căminul a aparținut Colegiului Energetic Constanța până în 2001, după care a intrat în posesia Universității Ovidius, care l-a lăsat în paragină.

SRI – „Mai mult decât un loc de muncă”

Big Data alias Big Brother

Încă din 2006 s-a pus problema dotării SRI cu echipamente informatice care să centralizeze informațiile primite de la mai multe instituții publice: Ministerul de Interne, Finanțe, Justiție, APIA, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Oficiul Național al Registrului Comerțului, CNAS,  ANAF și BNR.

Sistemul Big Data este alcătuit din SII Infrastructură și SII Analytics. SRI a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de zeci de milioane de euro pentru cele două proiecte.

UM 0929 a derulat, în perioada 13.02.-15.12.2015, programul „SII Infrastructură – Sistem informatic integrat de interoperabilitate între baze de date ale principalelor instituții ale statului“, care a costat 74.997.580 lei. Dintre aceștia, 62.022.998,66 lei reprezintă finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională, restul de 12.074.581,34 lei fiind alocați de la bugetul de stat. „Sistemul informatic preia informațiile necesare de la mai multe instituții publice, prin asigurarea interoperabilității dintre bazele de date ale acestora. Din această perspectivă, sistemul oferă posibilitatea regăsirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord“, se arată în motivarea proiectului. Sumele au fost folosite pentru achiziționarea de platforme informatice, pachete software, servicii de programare de sisteme și de analiză.

Pentru Centru de Date, câștigătoare au fost societățile Logika IT Solutions, Datanet Systems și Siveco România, cu subcontractant Logic Computer. Pentru echipamentele de conectare la releele de comunicații de bandă largă contractele au revenit firmelor Datanet Systems și Mira Telecom.

În urma licitației, UM 0929 a încheiat contracte cu firmele Siveco  România și Nova Tech Integrated Solutions SRL pentru proiectul SII Analitycs, în valoare de 142,071 milioane de lei. Dintre aceștia, 84,34% provin din fonduri externe nerambursabile. Programul „este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient.“

Achiziții prin Academia SRI

* Achizițiile din proiectul european „Start – O viață de calitate în siguranță“, ce are ca beneficiar Departamentul pentru Egalitate de Șanse din MMPS, s-au derulat de Academia de Informații „Mihai Viteazul“, aflată în subordinea SRI. Proiectul era destinat egalității de șanse între femei și bărbați pe piața muncii. Selecția partenerilor s-a realizat în 2014, atunci fiind prevăzut în documente că este nevoie de o universitate publică din domeniul de informații.

Valoarea proiectului a fost de circa 170.207.156 milioane de lei, din care în 2016 s-au aprobat achiziții de 7.740.520 milioane de lei. Dintre aceștia, 6,7 milioane de lei au fost alocați pentru cumpărarea de tehnică și servicii IT, iar 1 milion de lei pentru modernizarea unei clădiri a Academiei Naționale de Informații.

* RASIROM, aflată în subordinea SRI, a câștigat un contract în valoare de 955.645 de lei pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare și modernizare a unei clădiri a ANI în 2015. Achiziția serviciilor s-a derulat de către Academia Națională de Informații, ca partener în proiectul europen al cărui beneficiar este Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

* Societatea ASSECO SEE SRL a câștigat, în 2015, licitația pentru un contract de 6 milioane de lei pentru furnizarea de echipamente și servicii IT, în cadrul proiectului Sistemul de Instruire și Analiză, al cărui beneficiar a fost Agenția Naționlă de Informații. Compania face parte din grupul polonez IT ASSECO, care apare și în dosarul EADS.

Pensiile militare, mai mari decât salariile

În primele 6 luni ale anului 2017 au fost depuse 683 de cereri de pensionare ale angajaților SRI, de 3 ori mai multe față de anul anterior. Suma totală a acestora a fost de 254,5 milioane de lei.

9.175 de foști angajați SRI aveau la jumătatea anului trecut pensii de serviciu, suportate exclusiv din bugetul de stat, potrivit Legii 223/2015. Acestea sunt plătite prin Casa de Pensii Sectorială a SRI.

Pensiile speciale ale militarilor cu 25 de ani vechime reprezintă 65% din media salariilor lunare brute realizate la funcția de bază pe parcursul a 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de muncă, actualizate la data ieșirii la pensie. Pentru fiecare an peste cei 25 de ani de vechim, se mai adaugă  1% din baza de calcul, dar nu poate fi mai mare de 85 %.

Pensiile militare sunt astăzi mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii lor când erau angajați, motiv pentru care sunt astăzi foarte multe cereri de trecere în rezervă.

„Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate“, spunea ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, în 2017, la Antena 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

31 de Comentarii

  1. nebunie totala, acest serviciu a scapat de sub orice control. ar trebui desfiintat si reinfiintat dupa baze decomcratice si cu grija fata de banul public.

    • Nici vorbă că un asemenea serviciu care a ajuns stat în stat sub controlul nemijlocit al CIA și al „licuricilor”, trebuie desființat – dat fiind că de la comunișlti încoace nu a avut altă treabă decât să facă poliție politică.

    • Nu se poate, draga! Ce ne facem fara ei? Vrei sa fim liberi, sa fie democratie si justitie, clasa de mijloc sanatoasa, servicii sociale, medicale, invatamant, mai bune si necapusate, toate reale si nu mimate ca acum? Sa fie respectate in totalitate si drepturile omului? Nu e voie, draga! Ce ar zice Magareanu, artizanul si initiatorul firmelor acoperite si derbedeilor ajunsi bastani, din lepre fara scoala, soferi, chelneri, valutisti sau chiar fosti parnaiasi jegosi in comunism, etc sau cu „origine sanatoasa”, adica dispusi sa faca si sa inghita orice pentru salt social si material? Niciodata, dle Sile, nu vei vedea lup care sa isi schimbe naravul, cateodata poate doar parul! In comunism in fiecare judet erau cel putin o fabrica de profil militar si inca vreo cateva care lucrau si in industria armamentului. Acum in fiecare judet exista cel putin cateva firme pe fata ale serviciilor secrete si inca altele care au activitate acoperita. Toti le stim, le vedem si le acceptam, ca ne e frica de securisti inca de pe timpul lui Ceasca. Inclusiv marii corifei ai tuturor timpurilor post 1989 si partidelor care s-au perindat si se perinda pe la Cotroceni, Parlament si Guvern se fac ca ploua.

    • Sile, de sub control au scapat deplin conspiratii din comisiile parlamentare si alogenii din Deal care si-au rasplatit slugile
      din fruntea institutiei!!! Sa speram ca Olguta nu o sa fie carotata de restul conservelor din PSD…

  2. incetati ba cu expresia ,,banii statului”.Banii sunt ai contribuabililor care platesc taxe si impozite,in special aia din domeniul privat,ca cei de la ,,stat”la stat practic nu platesc nimic.Statul,in definitia wikipedia este:,,Statul este organizaţia care deţine monopolul asupra unor servicii pe un teritoriu delimitat de frontiere.Statul este un ansamblu de instituţii distinct de restul societăţii, care creează sfere publice şi sfere private.Din punct de vedere social, statul nu trebuie confundat cu societatea, el fiind o instituţie separată care poate să reflecte mai mult sau mai puţin interesele societăţii.Statul are puterea de a impune(sic) şi de a colecta taxe de la populaţie.statul are monopolul asupra forţei”

    • Si bugetarii platesc la stat impozit din salariile lor. Sau nici atata nu te duce capul? Intreaba orice profesor care iti educa copii, sau alt bugetar „inutil”.

    • gelule,esti facut gramada si dai in gropi,brutul ala care-l vezi pe fluturas e fictiv,n-o sa-ti trimita tie,la institutie unde dormi pe tine,salariul brut ca mai apoi institutia ta plina de editat sa trimita brutul de unde a venit.singurii care platesc fizic si practic impozite pe venit sunt cei care produc ceva,adica sectorul privat

  3. uitati de SRI. nu mai este al Romaniei! este exact in situatia bancii ne-nationale a Romaniei.

  4. cu totul si cu totul intamplator articolul se muleaza pe ofensiva psd impotriva spp si a serviciilor in general.

    • Se mulează pe ofensiva împotriva TRĂDĂTORILOR INTERESELOR NAȚIONALE ale României,bey hahaleră!!! Nici nu știți ce stă să vi se întâmple,secăturilor!!!

    • Cica deviza PSD/ALDE ar fi: NOI URMARIM…SA NU FIM URMARITI / CA SA PUTEM FURA LINISTITI!

  5. SI cine le da atitia bani? Nu Dragnea? Nu parlamentul PSD? Nu guvernul lui Dragnea?

  6. Pentru cei 20 milioane locuitori pe care România îi are, SRI are prevăzut în schema personalului un număr de 12.000 agenţi. În comparaţie, FBI are 35.344 agenţi la un număr de 314 milioane locuitori. Avem cei mai mulți agenți secreți dintre toate țările UE, inclusiv media la 100000 de locuitori. Este o risipă imensă pentru o țară care se depopulează continuu datorită mizeriei și sărăciei. Să nu uităm că FBI are și atribuții care la noi sunt acoperite de poliție. SRI nu se mai ocupă cu interceptări , decât strict în cazurile se siguranță națională. Cu excepția antiterorismului domeniu absolut necesar, care poate fi trecut imediat la Ministerul de Interne, restul schemei SRI inutil este superumflată. Chiar dacă s-ar reduce bugetul SRI la jumătate, tot ar fi excesiv de mare, față de dimensiunile țării noastre. Mor copii și oameni tineri, fiindcă sunt insuficiente fondurile pentru îngrijirea medicală iar noi risipim banii plătind salarii mari unor funcționari inutili.

    • Uita-te numai la mecla aluia de la Turism(e pe aceasta pagina ) si ghiceste unitatea din care provine:”contrainformatii” sau „companiile statului”?

    • Bați câmpii cu grație, ca toți habarniştiu. Cei 12000 de care vorbeşti nu sunt toți agenți operativi. 70% sunt personal auxiliar (medici/asistenți + Direcția Medicală, şoferi/mecanici + toată Direcția Auto, Financiar, Logistică, bucătari/ospatari, profesori/instructori, personal civil etc. În SUA nr acela reprezintă strict agenții operativi, restul serviciilor fiind de regulă externalizate. Cam asta e diferența. Mai documentează-te înainte să mai aberezi pe net.

    • @Braveheart
      Chiar și după socoteala ta, tot ar fi aproape de două ori mai mulți, procentual vorbind, la noi decât în SUA

    • @Braveheart Stimabile, ati ramas cu propaganda la nivelul rudimentar al celei comuniste. Cum poti sustine o asemenea tampenie ca intr-un serviciu 70% reprezinta personalul auxiliar? Mai mult vorbesti de doctori si adaugi si directia medicala. Apoi, agentii vostri nu au permis de conducere, va trebuie atatia soferi? Ce dracu la fiecare”agent” aveti 3 slugi? Bucatarii vostri sunt tot militari? Au retete secrete? Esti de-a dreptul ridicol cu argumentele tale

  7. De primit, vor primi mai mulţi bani, nu încape îndoială. Întrebarea este: se reflectă, această suplimentare a bugetului acordat SRI, printr-o eficienţă sporită a activităţii cadrelor în beneficiul plătitorilor de impozite? Au realizat „mai mult(e)”, pentru patrie, sereiştii, în 2017, decât în 2014, sau în 2011?

    Faceţi vă rog publice rezultatele „remarcabile” ale acestui serviciu de informaţii bugetivor, pe linia apărării siguranţei naţionale. De, cine ştie, poate că angajaţii lor îşi merită banii; şi nu ştim noi. Nu ştim nici ce fac, nici cât se spetesc, nici câte pierderi au suferit pe frontul luptei din umbră. Nu ştim nimic. Nici sereiştii înşişi nu ştiu cu ce se ocupă colegii lor din diversele birouri ale unei secţii judeţene de informaţii. Secretomania care înconjoară activitatea Servicului este mai cumplită decât arşiţa. Cât timp sereiştii tac, precum Coldea în lanul de porumb, eu unul îi suspectez că nu se ocupă cu nimic util. Să dovedească, public, că „au activitate” – şi încă una de natură să le justifice soldele barosane.

    Altminteri, era de preferat ca autorul articolului să detalieze şi modalităţile prin care sereiştii obţin venituri proprii. Precum şi la cât se ridică valoarea acestor venituri (măcar cu aproximaţie).

  8. Parlamentul trebuie ,de indata , inainte de legea sigurantei…, sa dea o lege prin care sa fie interzis ca sri-ul sa aiba firme private – nestiute si necontrolate de nimeni.

    Ce inseamna adta ?

    Sunt stat in stat pe banii nostri ?

    Mai presus de constitutie sri-ul a ajuns statul paralel ce aduce numai nenorociri romanilor.

    Helvig sa fie chemat si sa raspunda despre legaturile lui oculte cu Soros.

    Daca PSD-Dragnea a inceput sa faca lumina in mizeria ce a pus stapanire pe tara, atunci sa inceapa cu sri-ul.

    Comparatie cate servicii si cati oameni sunt platiti acum si cati erau pe vrema lui Ceausescu cand se spune ca securitatea era forta comunista. Astia de acum ce fac ?

    Si desigut trebuie vazut bnr-ul si isarescu care, de asemenea, au condus la distrugerea bunSTARII ROMANILOR. Cum de s-a pierdut poansonul intr-o tara care are mine aurifere ?

    Cand va fi acuzat Isarescu ?

  9. Or fi astia „stat in stat”, dar mai stat in stat este „intangibilul” multimilionarul Daddy al nostru! Pupici, de la „stalin si poporul rus…”

    • Sa il pupi tu acolo unde trebuie, pe Daddy, ca vad ca tare indoctrinat mai esti!

  10. Daca ACUM era la guvernare PSD si Presedintele Romaniei era Veve Ponta , mai mult ca sigur ca nu erati framantati la tuhasurile alea care va tin loc de capete , de ce face SRI ! Parol !

  11. are Romnia serviciu de informii cind cesta este condus de unul scolit de soros???

  12. Hoteluri la munte și la mare cu circuit închis, policlinici, clinici, spitale cu circuit închis, salarii și pensii calculate pe criterii cu circuit închis. Deci acești nomenclaturiștii care acceptă beneficiile acestor “circuite închise” sunt cei cere păzesc zisa “societate deschisă” de trădători, de profitori, de criminalitatea economică transfrontalieră, de dușmanii României și ai poporului român. Să le fie de bine!

  13. Un stat vulnerabil cu oameni săraci , cu o econimie la pămînt și cu infracționalitate ce a destructurat tot ce însemna ordine de drept , cu o societate abandonată în mîinile găștilor interlope și a obscutei pături formată din persoane aparținînd altor nații care storc din banii romănilor prin manevre fiscale , zeci de miliarde de euro anual , un asemenea stat nu este drept să susțină un serviciu ce gîlgîie de bună stare ! Orice nație are nevoie de un serviciu de informații care să-i asigure protecția împotriva pericolelor interne și externe , dar , este inacceptabil ca aceste structuri să se implice în aranjamente politice și de grup în timp ce milioanele de romăni sunt victime ale infracțiunilor cotidiene și ale abuzurilor funcționărimii din cadrul instituțiilor de forță și administrative . Atît timp cît romănii nu vor ști în ce condiții economia a fost păgubită cu sute de miliarde de euro , de ce nu sunt autostrăzi spitale și scoli și din vin cui , de ce pădurile și resursele minerale sunt mătrășite de țări care ne-au impus legea tăcerii prin instrumente stalinist – gestapoviste numite MCV , lupta anticorupție și , zilnice îngrijorări ale ambasadelor și organismelor europene , SRI-ul devine răspunzător pentru dezastrul Romăniei . Știu , se lamenteză anumiți șefi ai instituției că ei trimit rapoarte , sinteze , informări și alte baliverne , dar guvernanții și ceilalți de la putere le ignoră . Așa o fi , dar cine îi opreșe ca prin divizia care are ca obiect de activitate apărarea Constituției , să se adresează Parlamentului , conform jurămîntului depus ? Sau , poate , lipsa reacției împotriva acestor nenorociri , vor spune ei că este conformă protocoalelor cu jupînii din vest și cu NATO , că este impus acest non-combat căruia i se mai zice în termeni uzali , complicitate sau trădare !?

  14. Se afirmă ca SRI patronează vaste și foarte profitabile activitățiîn multe domenii economice în România și străinătate. Atunci de ce primește bani de investiții în interesul angajaților ei? De ce nu ia credit de la bănci pe care să-l ramburseze ca tinerii ce-și cumpără locuințe de 3 ori în următorii 30 de ani? Dacă o întreprindere economică a statului român primește subvenții de la buget Vai! Cum sar celelalte private și comisia europeană că-i concurența neloială, dar pentru SRI e voie! Am desființat zeci de institute de cercetare in domenii ale șiintei sau de cercetare proiectare capabile să facă studii și proiecte de valoare pentru atragere de fonduri europene caiete de sarcini și proiecte de drumuri, autostrăzi, și orice tip de uzine sau fabrici din domeniul economic. Dar înființăm un institut de cercetări al SRI. Când citești cu ce se va ocupa te prinde groaza. “ – Alo! Istitutul Național de studii Intelligence(?) al Academiei Naținale de Informații? – Îhî.”

  15. Profund imorala,aceasta SRi si celelalte servicii la fel d eimorale, au continuat dupa rasturnarea puterii de stat din 1989 ceea ce si-au dorit- dominatia romanilor si a statului,vanzarea bogatiilor si instaurarea bancilor straine, ele capatandu-si libertatea si paradisul capitalist pe care l-au gustat de pe timpul lui ceuasescu.
    editat Adrian Nastase,unealta Iliescu , Roman au inzestrat Serviciile dupa ce au expropiat poporul d e bunurile muncii sale ca sclavul timp de 50 de ani, dandu-le economie si politica pe mana.
    S-au ocupat cu dirijarea la varf, bagati ca si mafia ruseasca in disparitia de vagoane de valori si valuta,peste noapte, s-au afiliat cu NATO si masoneria interna si internationala si s-ua pus si au practicat jaful.
    „realizarile”de mai sus demonstreaza ca avem 2 Romanii aceea saraca, distrusa si umilita d e tradatorii securitatii d e la varf care au negociat si impins tara in mocirla ,milioanele de cetateni lipsiti de drepturi si Romania lor, acea parte a rusinii tradarii nationale unde se lafaiesc,distreaza, se odihnesc si traiesc in lux -tovarasa Anaconda speram ca s esimt ebine dupa atat „patriotism”de care a dat dovada in vacante de lux si pensie astronomica-la fel camarazii sai de arme dubioase.
    Pt.cei care intr-adevar sunt in cadrul serviciilor si mai cred in ac.institutie ,sa-si priveasca poporul napastuit si de institutia lor, sa traga concluzia unde se situeaza „ei”si unde se situeaza cei multi.
    Este drept?este frumos?este inaltator?
    Voi nu mai aveti popor, o sleahta d e mercenari nu apartine vreunui popor .

  16. Da, foarte urat, intr-adevar sumele si avantajele sunt uriase, dar macar astia sunt angajati, se fac ca muncesc si ei acolo ceva. Demnitarii in schimb au tot felul de privilegii inclusiv pentru familiile lor care n-au nici un fel de functii politice. Nevasta primului ales si anturajul sau, de exemplu. Sau pensie si locuinta si paza dupa ce primul ales nu mai e primul ci ultimul. Si tot asa.
    Apropo de functiile auxiliare. Daca le faci pe sistem out-source te costa cat nu face (vezi Brexit), pe de alta parte ca s-o faci si pe femeia de servici SRIsta e cam aiurea. Cred c-ar trebui sa fim mai putin speriosi, dar vezi ca nu te lasa ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.