Stat al democrației viciate

The Economist Intelligence Unit” susține recent, în The Democracy Index 2020. A year of global democratic setbacks (2021), că România, cu o „democrație viciată (flawed democracy)”, a luat în brațe locul ultim în Uniunea Europeană la democrație. Sinteza evaluării este deja publică (vezi și Magda Colgiu-David, România, rușinea EU la capitolul democrație, în „Cotidianul”, 15 februarie 2021). Diagnostic decepționant pentru mulți și, în mod firesc, de natură să pună pe gânduri cetățeanul responsabil!

Se știe că cei care trăiesc în România resimt deja dificultăți neobișnuite – mai nou îndatorarea pe rupte a țării, cu cel mai ridicat procent de săraci în Europa și cu privațiuni în creștere. Normalitatea s-a redus – odată cu emigrația cea mai mare în timp de pace, cu comercializarea de ființe umane, cu procese politice și, mai nou, cu procese intentate celor care întreprind ceva – și se restrânge, degradându-se acum aproape orice.

Peste toate, vine inducerea în eroare. După uneltiri care, în ochii oricărei justiții mature, sunt ilegalități, s-a ajuns la guvernul meu”, care nu este capabil să asigure nici măcar indemnizații de copii, salarii și pensii conform legilor în vigoare. „V-am adus bani europeni!”, pretindea „președintele”, când, de fapt, este vorba de o alocare multianuală ce revine țării, la care se adaugă granturi și împrumuturi. Se clamează „avem cel mai ridicat ritm de dezvoltare!”, fără a se preciza de la ce nivel se pleacă și cine l-a creat. Se perorează „stăm bine în pandemie!”, în vreme ce România, deși adusă în ultimii ani în afara rutelor circulației continentale, dă recorduri la infecții și decese.

Acum, cetățenii României se trezesc că au și democrația cea mai defectuoasă. În analiza făcută de „The Economist” au intrat „procesele electorale și pluralismul”, „funcționarea guvernului”, „participarea politică”, „cultura politică”, „libertățile civile”. La orice criteriu, țara este la urmă. La „cultură politică”, România a adunat cel mai mic punctaj dintre toate punctajele țărilor Uniunii Europene, la orice criteriu. Încă și mai izbitor, „cultura politică” din România de azi este întrecută de Albania, Ucraina, Moldova! Așa de săracă să fi ajuns cultura la Carpați? Este adevărat, în 2019, România ajunsese și țara europeană cu cel mai mic consum de carte pe locuitor.

Analiza grupului „The Economist” confirmă ceea ce, de ani buni, oameni cu capul pe umăr – ziariști, parlamentari, cetățeni – au semnalat , anume, că în țară se petrece un derapaj fără precedent în raport cu democrația greu instituită în 1989 și în anii ce au urmat. La rândul meu, am prezentat în „Cotidianul” analiza proprie, accesibilă oricând online.

Am arătat la timp că, în România actuală, „funcțiile publice sunt tratate ca proprietăți”, că s-a trecut la „un nou feudalism”, că „justiția este exercitată în beneficiu privat”, că s-a revenit la „falsuri organizate”. Calitatea decidenților a ajuns atât de jos, încât avem de a face cu o „președinție africană”, cu un „amatorism agresiv” și cu „trecerea la prostocrație”. Democrația a fost împinsă, ca în nici o altă țară, în subordinea „desemnărilor unipersonale”. A prins „boala protocoalelor secrete” dintre servicii secrete-procurori-judecători, s-au reluat „tehnici ale anilor treizeci” de subminare a democrației și s-a intrat în cercul vicios al degradării”: „voi mă alegeți cu orice chip, eu vă dau funcții în care nu ajungeați vreodată, iar restul îl controlăm cu instituțiile de forță”. Statul român actual a reactivat „statul paralel” inițiat de Carol al II-lea și l-a amplificat. Mulți aleși au dovedit că nu sunt „reprezentanți ai poporului” care i-a ales, cum cere democrația. S-a văzut că, la comandă, se trece dintr-un partid în altul și se desfac majorități. Între timp, securismul s-a extins – destul să vezi „guvernele mele”!

Las în seama publicațiilor amintite detaliile. Din păcate, democrația din România, atâta câtă s-a acumulat, a fost desfigurată, iar „statul de drept democratic” prevăzut de Constituție a fost avariat.

Că România de astăzi este plasată în analiza din „The Economist” după Ghana, Surinam, Botswana, Filipine depinde, desigur, și de criterii. Grav este faptul că țara este văzută astfel. Și mai grave sunt, însă, dificultățile și falsurile impuse azi românilor. De aceea, nu ar fi înțeleaptă o infuzie de realism, care să ducă la depășirea situației?

Odată și odată, tot va trebui mers la cauze și tăiat nodul. În orice caz, la o analiză cu mijloacele istoriei, sociologiei și dreptului, ies în relief fapte ce marchează adânc România actuală, subminându-i democrația și statul. Le rezum sub sintagmele „abuzul de putere”, „lipsa legitimării democratice”, „instrumentarea politică a instituțiilor de forță”, reluarea „tehnicilor de acaparare de putere” ale anilor treizeci, „trecerea la prostocrație”. De la acestea, din cauze așadar lăuntrice, instituționale și culturale, pornește derapajul.

Știm prea bine, România are Constituție în mare aidoma țărilor din regiune. Rezultatele sunt însă mult diferite. Ea are președinție construită parte după Franța, parte după Germania. Numai că, în practică, din 2005 încoace (vezi Romeo Couți, România în lumea în schimbare…, 2013), „președinții” abuzează. De exemplu, ei au luat din Constituție cuvântul „desemnare” – de prim-ministru, de șefi la justiție, la serviciile secrete, la armată – dar nu cum a stabilit legiuitorul și cum este în alte țări cu regim semiprezidențial, ca simplă nominalizare, selecția fiind în competența organismelor democratice. Ultimii „președinți” au luat „desemnarea”, în mod samavolnic, ca „selectare în interes personal și numire”. S-a ajuns astfel, ca la nimeni în Europa, la repetate desemnări arbitrare, de nulități și ageamii instrumentabili, în roluri cheie în stat.

Regula practică în desemnările din acești ani, cum se observă ușor, a rămas „cât mai convenabil să fie, nu contează valoarea insului, dar să fie docil, al nostru”. Astfel de desemnări se petrec într-o Românie care are, totuși, personalități reale pentru asemenea răspunderi.

Atunci când cel care ajunge să „desemneze” este rudimentar, malformarea ia amploare. Desemnații au ajuns astfel, în România de azi, să surclaseze aleșii, iar democrației i-a rămas să servească desemnații. Așa stând lucrurile, cum să nu emigreze dintre cei mai conștienți?

Din păcate, în România, încă nu a avut loc o dezbatere despre legitimare, nici măcar printre juriști și politologi. Legitimarea este ignorată sau confundată cu legalitatea (A. Marga, După globalizare, Meteor, București, 2020), ce se relativizează ușor, cu o justiție aservită. Orice democrație demnă de nume stă însă, cum spunea James Madison, sub imperativul legitimării prin voința cetățenilor (poporul este singurul izvor legitim al puterii”, se scrie în The Federalist, nr.49, 1788), voință stabilită în scrutinuri curate.

Alegeri se fac și în România, dar nu voturile contează în primă linie, ci organizarea. În multe situații, insalubritatea alegerilor – ce se întinde de la înscenări luate fals drept „politică”, până la numărătoarea ocultă a voturilor – a decis rezultatele. De exemplu, în 2014, era de ales, în finala prezidențială, între un aventurier și un nepriceput și, după o eficace manipulare a diasporei, a ieșit ultimul.

Numai că acesta nu a realizat nimic. Pe acest fundal, s-a și dovedit că, dacă se fac alegeri doar un pic mai corecte, opoziția la „președinte” câștigă copleșitor. Parlamentarele din 2016 au fost proba. Iar în 2019-2020, în fapt, contrar impresiilor, nu s-a câștigat curat și, deci, la propriu, nici un scrutin.Europarlamentarele” au fost cu diabolizări (ne amintim că tocmai președintele SUA incrimina deunăzi, absolut normal, între altele, diabolizările folosite ca mijloc al democrației!?!) și fără dezbateri. „Referendumul” a fost pe o întrebare pe care cel care a formulat-o nu a fost în stare să o explice. „Alegerile prezidențiale” au fost după eliminarea de contracandidați cu justiția aservită și serviciile secrete și fuga de orice dezbatere. Pe bună dreptate, un distins senator se întreba public cum de a fost ales un ins care nu a făcut nimic și nici nu a promis ceva acătării.

După toate matrapazlâcurile, s-au stors puțin peste 30% din voturile electoratului – ceea ce echivalează, în fapt, cu lipsa legitimării! Parlamentarele din 2020 l-au respins din nou pe „președinte”, dar acesta a încălcat iarăși legitimarea democratică numind nu guvernul țării, cum era legitim, ci noul „guvern al meu”. Reacții de la Berlin și Bruxelles au urmat. În pandemie, a și proclamat „stare de ugență” ca să menajeze incapabilul „guvern al său”, iar acum acesta stă pe vreo 20 % din electorat!

Că la vot se prezintă câți cetățeni vor, este un fapt. Dar să pretinzi legitimare când abia treci de o treime din electorat și să impui „guvernul meu” cu și mai puțin, sunt vicieri fără seamăn ale democrației.

În condițiile carențelor de legitimare din 2004 și din anii următori, s-a recurs, cum era de așteptat, la folosirea de către „președinte” a altor instrumente. Pregătirea fiind precară, s-a apelat la ceea ce este elementar: instituțiile de forță. Acestea sunt folosite acum să disciplineze o societate ce-și pierde tot mai mult din funcționarea democratică.

Prima instituție de forță pusă să compenseze lipsa de legitimare, fie și cu prețul altor abuzuri, a fost justiția. Dacă se listează desemnările în fruntea ei, devine clar că s-a recurs mai ales la persoane care au făcut servicii vârfului și nu deranjau. În penibilitatea ei, situația nu s-a schimbat. Justiția este prinsă între rigorile dreptății și servirea unui regim anacronic, încât, și acum, oameni care gândesc democratic se plâng de operațiunile justiției injuste. Nu este surpriză că alte țări nu recunosc hotărârile justiției din România și că orice țară caută, la nevoie, să-și sustragă cetățenii de la deciziile instanțelor de aici.

Probabil că justiția nu putea fi aservită pe scară mare fără serviciile secrete. După 2009, inclusiv în 2016, s-au semnat protocoale ascunse de „cooperare” noua securitate-procurori-judecători. Iar penultimul ministru al justiției căuta asiduu să restabilească prezența securității în justiție, după ce antecesorul său a căutat să o elimine. Și mai străin de dreptate, actualul ministru desființează orice instituție care ar cere socoteală magistraților ce comit abuzuri.

Spre deosebire de alte țări, în care instituțiile de forță sunt sub control democratic, în România de azi ele au ajuns să controleze democrația. Nicio valoare, de nicio natură, nu are cum trece în societate de furcile lor caudine. Mai nou, aleșii poporului se plâng că noile servicii secrete se ocupă de ei. În nicio democrație nu se îngăduie așa ceva!

Șocantă peste măsură este împrejurarea că în România s-a revenit, cu aceeași lipsă a culturii, la „tehnicile politice” de acaparare a puterii ale anilor 30. Fixația scoaterii din spectrul politic a social-democrației (Hitler), „mișcarea străzii ca sursă de drept” (Carl Schmitt), „politica înțeleasă ca delimitare amic-inamic” (Carl Schmitt), „contestarea oricărui merit rivalului politic” (Schacht), diabolizarea opoziției ca „ciumă” (Goebbels) au fost reluate chiar de „președinte” și servanții săi. Această reluare este unică în Europa actuală.

Orice democrație propriu-zisă este meritocratică. În România, mecanismul funest al „desemnărilor unipersonale” a scos de fapt de sub control democratic reprezentanții publici. Țara s-a umplut cu diletanți și neisprăviți la deciziile de care depinde viața fiecărui om. Doar ca exemplu, posturi importante nu se mai scot la competiție sau, dacă se scot, concursul se măsluiește. Deunăzi, și prefecții au fost extrași din rândul funcționarilor publici, după ce se bucuraseră de neutralizare politică. În aproape orice sector, „aranjamentul bate regulamentul”, cum formula sugestiv un prestigios ierarh. România nu suferă azi de ochlocrație (puterea celor săraci), cum transmit unii corespondenți, ci de punerea deciziilor în mâinile celor slabi profesional, civic și moral. Nici o personalitate de valoare certă a țării nu este astăzi în siajul regimului.

Politica internă de învrăjbire a populației este prelungită în România de azi cu politica externă de excursii. De mulți ani, nu s-a dat vreun raport public despre reprezentarea internațională a țării. În schimb, sunt rumori despre plăți pentru primiri sau autoinvitări. În România actuală, politica externă nu este de reprezentare, ci mai curând de traficare în interese mărunte. Înăuntrul ei, contează vorbe de circumstanță, în loc de inițiative benefice și chibzuite.

Într-un stat avariat, nu dezbaterea cetățenească și reprezentanța democratică hotărăsc, ci voința unor inși. Cum s-a văzut, de pildă, la adoptarea bugetului pe 2021, aspirația decidenților nu sunt rezolvările, ci trecerea iute prin parlament. Simplul formalism procedural este mai important la nepricepuți decât formarea democratică a voinței politice.

Drept consecință, nu există astăzi capacitatea de a se adopta legi profunde, durabile. Și nici aceea de a da reglementări necesare – de pildă, în aceste zile, stabilirea unei politici energetice, anularea pensiilor speciale, care nu există în nicio democrație, reducerea discrepanțelor sociale, care sunt deja absurde. Neputința lovește capacitatea de a proiecta și împiedică dezvoltarea.

Într-o democrație desfigurată, nu doar politica este avariată. Se petrece distorsionarea pe scară mare a vieții. Totdeauna, unei asemenea desfigurări îi urmează declinul cultural dintr-o societate. Prea mulți ajung să piardă din verticalitate și din rezonabilitate. Brutalizarea relațiilor dintre oameni este consecința. Mai nou, aceasta se vede bine în extinderea pe care au căpătat-o incapacitatea de a cântări cu obiectivitate, lipsa de onoare, disprețul pentru civism, minciuna organizată, bucuria de a-l vedea lovit pe altul.

Ce-i de făcut? Degeaba acuzi ce fac alții, când nu a fost decizie oneroasă fără semnătura „reprezentanților” țării. Nu este consolare în ceea ce ne spun tot mai des istoricii contemporaniști, anume, că anii treizeci au început în țară cu același derapaj. Nu ar fi cazul repetării lor.

Viitorul nu este roz. Cu economia ei acum masiv de subantrepriză, cu resurse pe care nu le controlează, cu mari restanțe în infrastructură, cu șomajul în creștere, cu desfigurarea instituțiilor și cu decidenți mediocri, România actuală își pune cetățenii în fața unui câmp pietros.

Dar până și un câmp pietros poate deveni un șantier. Pentru aceasta, însă, este de chestionat legitimarea și de revenit la Constituție – cu implicația imediată: guvern al țării capabil să reformeze și alegeri anticipate. Altfel, din chinurile mediocrității, cu care România s-a procopsit prin „democrația viciată”, nu iese ceva bun. Nu are cum.

http://www.andreimarga.eu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27
Andrei Marga 587 Articole
Author

73 de Comentarii

  1. stanciu livia doina
    pensie 454.716 lei
    salariu 315.567 lei

    dorneanu valer
    pensii 529.464 lei
    salariu 388.270 lei

    enache marian
    pensii 497.569
    salariu 297.528

    morar daniel
    pensie 359.514 lei
    salariu 375 .956 lei

    deliorga cristian
    pensie 144.732 lei
    salariu 289.247 lei

    pivniceru mona
    pensie 388.920 lei
    salariu 389.526

    varga attila
    pensie 410.000 lei
    salariu 308.781 lei

    • Un stat nedemocratic sustinut de UE si ambasadorii marilor puteri carora le convine situatia si conducerea prin marionete: servicii secrete, procurori, judecatori si politicieni slugi.

  2. Salut publicarea acestor aberații din România privind salarii excesive, disproporționate cu restul populației; cumulul pensiei (cine obligă o rablă juridică precum Stanciu să stea la pensie la lucru?) etc. Dar cine ar accepta, în ce țară, ca un incompetent ca Johannis să conducă căruța? și să umple țara de proști la butoane? Când mulți oamenii abia își duc zilele! Ce stat? Aberații, aberații, aberații!
    Bine că un articol atrage atenția că statul nu este în regulă! Măcar să înceapă discuția!

  3. andrei marga egal un psd de buzunar . de ce am scris asta ???
    Domnul respectiv ,se preface a fi in opozitie cind ( de fapt este un sustinator fervent al ocultei) .
    Numele : andrei marga , se alatura numelor – andreea esca / mihai gindea / radu tudor / pielea …lii pieleanu / musta / botanista mahler / cercel / puscariasa dorobat / botanista lili (rtv) / si prostituatelor (pestritu / andra / ,analfabetei simona halep etc , si sustine VACCINAREA POPULATIEI .
    Paradoxal , mi-e indiferent cine se vaccineaza si cine nu ( sper sa crapati cit mai multi) , doar ca sunt dator adevarului istoric despre realitatea din Ro .

  4. Zice Marga ” guvern al tarii capabil sa reformrze si sa organizeze alegeri anticipate ” ! Doua obiectiuni ; 1
    acum doua luni au fost alegeri generale si 2 – pe cine sa alega cetatenii romani , ca sa fie tara prospera si civilizata ? PSD ? Ma lasi ! Ia zi , nu ar fi mai bun un guvern militar … ca la spitalele Covid a dat rezultate !

  5. „Suparat, suparat sunt
    Doamne numai suparat
    Mult necaz este in jur multa minciuna
    Iar se aduna norii a furtuna
    Suparat, suparat sunt
    Doamne numai suparat
    Mult necaz este in jur multa minciuna
    Iar se aduna norii a furtuna
    In viata mea nu-s toate chiar la locul lor
    …(Adi de la Valcea )

  6. La noi nu este democratie, este o corcitura de democratie plecata de la o constitutie care nu este nici cal nici magar. Cine a conceput constituitia s-a gandit la dictatorul Ceausescu si nu s-a gandit ca Romania este colonie est/vest si ca, conducatorii fac ce li se ordona din afara. Mi se pare corecta initiativa de a se da o lege ca toti cu drept de vot sa se prezinte la vot. Avantajul ar fi ca, conducatorii nu vor mai fi alesi cu 15% din cei cu drept de vot si apoi sa faca tot ce n-au promis in campanie elctrorala. Al doilea avantaj ar fi ca nu ar mai vota multi de doua-trei ori, inclusiv mortii. Banditii din diaspora sa vina acasa daca vor sa stabileasca conducatorii de acasa!

  7. Axioma generala spune ca alesii sunt oglinda perfecta a alegatorilor.
    O alta axioma generala spune ca regulile se respecta de frica.
    Or, daca alesii nu respecta nici o regula, pentru ca nu au frica de a fi sanctionati de catre alegatori, se ajunge in situatia descrisa de dvs. Din pacate, se poate si mai este loc si de mai rau.

    • Știi când ar respecta ăștia de frică legii Țării ? Când s-ar întâmpla și la noi cum a fost în Argentina :
      Mai întâi erau somați să respecte legile și apoi împușcați dacă nu se conformau !

  8. Păi bre, dacă democrația e viciată, dacă in fond nu ai guvern, nu ai justiție, nu ai instituții care să susțină democrația,. păi practic nu ai stat,.Deci romania nu e stat, nu e țară ci doar un teren de jefuit, un polime de mințit și exploatat și niște belferi făloși care se intrec cu miliardarii americani prin lume,. Pricepi bre ?/S…Sigur ??

  9. Atâta timp cât din interiorul și exteriorul țării se constată că regulile democratice sunt încălcate frecvent iar actualii guvernanți achiesează la ele, le ignoră sau le susțin, ne putem aștepta ca tot prin încălcarea regulilor democratice să aibă loc și schimbările de regim!?

  10. Adriana draghe, judeci cu viscerele – nimic nu rezistă din ce zici. Care militar? Să-l vezi pe Ciucă la chestiuni de drept este precum livia stanciu. Jalnic. Ia-l de mână pe Picky și pe pseudoinginerul bolintin – același patinaj. Tot nu găsiți cum să contrați un articol formidabil, și atunci bârfiți cu ce apucați și cum puteți. Domnul Marga nu este cu liberalii de acum, dar nici cu psd. Nu poate un om gândi fără să fie cu cineva? Adică obiectiv! Ceea ce și face. Forța argumentelor sale vă cam încovoaie și bîrfiți. Dar vă iluzionați – articolul îl atacați aici, fără argumente, dar articolul a zburat deja în vreo douăzeci de direcții. Perpelire ușoară! Și alegeri anticipate cât mai curând tuturor!

  11. Domnul Marga, probabil din bun simt, alege sa expuna datele „oficiale” ale ultimului scrutin, chiar daca aminteste vag despre influentarea alegerilor.
    Or, in plan real, 27% dintre Romani s-au prezentat la urme. Diferenta pana la 33%, tine de ajutorul primit in alegeri de PNL si USR din partea STS. Haotic, pentru ca STS a ramas fara serverele lui Ghita, deci nu au mai avut datele „de orienntare”. PNL este ajutat sa urce de la 16% iar USR de la 10%. PSD nu scoate un sunet, avand in vedere ca, in plan real, obtin 36%. Cei de la AUR, gregari fiind, inca nu s-au prins ca au avut undeva la 13%.
    Romanii au ales, in majoritate, sa nu isi exprime optiunea electorala, nu din cauza pandemitei. Au inteles ca tot acest amalgam politic, este in fapt o clasa a escrocilor, neavand nici-un interes sa promoveze interesele cetateanului.
    Boicotarea alegerilor, impune in fapt schimbarea clasei politice, nicidecum redistribuirea pliticienilor prin alte gasti si cu aceleasi interese obscure.
    Iar societatea civila, cea reala, reprezentativa, chiar ar trebui sa deschida calea dialogului social, atat de necesar pentru stabilirea echilibrului nacro-social. Insa astfel de dialoguri sunt greu de organizat avand in vedere ca mass-media, in mare parte, este aservita intereselor de grup securistoide, fie ca vorbim de interesele intaiului escroc al tarii si acolitilor, fie ca vorbim de PSD.
    Fireste ca se impun alegeri anticipate. Dar aceste alegeri nu se pot realiza oricum, fara ca societatea civila reala sa ofere o „masa a dialogului” obiectiv, astfel incat cetateanul sa se regaseasca reprezentat, nicidecum manipulat.

  12. Asta este tara condusa de alogeni:
    iohannis = neamt
    orban – ungur
    helwig – neamt (dupa unii khazar)
    arafat – palestinian
    citu – rom
    dragu – ciolosista
    barna – ungur

  13. O prezentare excelenta in acest articol a” democratiei dictatoriale ” a mercenarului Iohanis:
    „Alegerile prezidențiale” au fost după eliminarea de contracandidați cu justiția aservită și serviciile secrete și fuga de orice dezbatere. Pe bună dreptate, un distins senator se întreba public cum de a fost ales un ins(n.p. Iohanis) care nu a făcut nimic și nici nu a promis ceva acătării.
    Parlamentarele din 2020 l-au respins din nou pe „președinte”, dar acesta a încălcat iarăși legitimarea democratică numind nu guvernul țării, cum era legitim, ci noul „guvern al meu”. Reacții de la Berlin și Bruxelles au urmat. În pandemie, a și proclamat „stare de ugență” ca să menajeze incapabilul „guvern al său”, iar acum acesta stă pe vreo 20 % din electorat!”

  14. Asta am vrut in 1989, asta avem acum: democratie cu 30% din cei prezenti la vot, democratie cu saci cu voturi furate, democratie cu pensii de 60 000 lei si cu varsta de iesire la pensie la 42 de ani, democratie cu politica de austeritate.
    Sa ne traiasca si sa fim fericiti!

  15. Autorul,acest gigantic „Mona Musca” a la UBB,cu un articol tip placinta cu varza a la Cluj, articol exceptional de referinta Invatati turnatorilor si aerosolilor, accesul la cultura de liber

  16. Daca Fesenistii nu v-or sa iasa la Vot , mult si bine ! Voteaza cu Voturi Anulate ! Daca sunt Obligati sa iasa la Vot ! Unii Fesenisti sunt Nemultumiti , si de aceea nu merg la Vot . Si de aceea Fesenistii au Voturi putine !

  17. Daca Marga hasta le zice pa toate, Macoveika ce kkt mai mananca pe la Brusel ?Multi tradatori mai roiesc in tara asta, mama,daca pun botul la imperialistii din Brexit,arza-i-ar focu!

  18. democratie (de la greci si pana azi) – TEORETIC … inseamna … dictatura VOTULUI …

    Teoria este doar O teorie … ceea ce ne OMOARA … este aplicarea sa in REALITATEA PRACTICA !!!
    Adica, VIA … DICTATURA … TATUCULUI !!! deci, via … vointa UNUIA (doar) …

  19. democratie (de la greci si pana azi) – TEORETIC … inseamna … dictatura VOTULUI …

    Teoria este doar O teorie … ceea ce ne OMOARA … este aplicarea sa in REALITATEA PRACTICA !!!
    Adica, VIA … DICTATURA … TATUCULUI !!! deci, via … vointa UNUIA (doar) … autocratie

    democratie = autocatie == DICTATURA (na, am si descoperit o noua ecuatie in matematica !!!)

  20. Profesor de trebuci -ilfov, la voi la usrplus nu ați trecut de abecedar, să formulați măcar o idee? Ne-am săturat de imbecilități de neamuri proaste la articole extrapordinare. Nu e articol să nu veniți cu imbecilitatea voastră de ordinari neduși nici la școală și nici la biserică. Ajunși la idoli ca johannis, csolos, barna, orban!

  21. andrei marga,
    „europa si izrael
    o simbioza istorica”,
    acum in librarii,peste 300 de pagini.
    -istorica de la 1948;”israel” inseamna multimea credinciosilor intru D-zeu,
    este deci nume ciordelles.

  22. Ministrul Viorica Dancila afirma in discusul sau de la Ateneul Roman, sustinut cu ocazia incheierii Presedintiei Romane a Consiliului UE…, : „…cel mai important pas al integrarii noastre… poporul roman a adoptat prin referendum actuala Constitutie a Romaniei… elaborata in acord cu partenerii nostri Europeni” ….”atunci (in 2003….) a avut loc actul de vointa al poporului roman de a se alinia si de a-si insusi valorile si principiile Uniunii Europene… Constitutia adoptata atunci … care guverneaza azi Statul de Drept din Romania… este garantia cea mai puternica…, ca tara noastra a pornit pe drumul ireversibil al integrarii europene”… Nu ne-a reamintit insa cati romani „au votat in 2003”, de ce s-a votat in 2 zile, de ce n-am fost intrebati niciodata daca vrem ca Romania sa devina o tara neutra… Democratia europeana si inaltele sale „valori” euro-atlantice nu permiteau/nu permit consultarea explicita a romanilor cu privire la neutralitatea tarii si nici macar organizarea de referendumuri explicite privind aderarea la NATO sau la UE ?!?

  23. De ce UE…, Mecanismul de Cooperare si Verificare European care „supravegheaza Statul de Drept din Romania” nu descopera ” situatia in care a ajuns „democratia si justitia trasa de par de liderii instalati democratic…” nu militarizat?? Pentru ca n-am aderat printr-un veritabil act de „vointa exprimata in cunostinta de cauza” al poporului roman ci, mai degraba, am fost impinsi de clasa politica si absorbiti de „imperiul european” pentru ca interesele lor comune vizau ceea ce vedem cu totii ca s-a intamplat in peste 31 de ani: spolierea tarii de resurse, pauperizarea romanilor, destructurarea economiei, jaful organizat… retrocedari si acapararea terenurilor fertile, distrugerea proprietatii colective create prin munca intregii natiuni in a perioada precedenta… indatorarea frauduloasa… Dupa 1989 Justitia balbaie…, nu avem inca un raspuns dupa 31 de ani de prabusire, dezmat pe bani publici, iluzii spulberate, fara locuri de munca in tara… migrarea masiva… Romanii nici macar nu mai pot sa produca hrana si nu se mai pot hrani sanatos din pamanturile Tarii lor! Ambasadele se amesteca nerusinat in treburile interne… VEDEM AZI REZULTATUL „ACTULUI DE VOINTA AL … INTREGII NATIUNI??? … CONSTITUTIA VOTATA (CONDITIONAT, LA PACHET CU NATO, UE.. = SANDWICH !?)… CONCEPUTA CU AJUTORUL PARTENERILOR … CONCEPUTA DE CINE ?? DE CEI CARE FAC CE VOR CU TARA DUPA EVENIMENTELE SANGEROASE DIN 1989…

  24. Bravos Maxtor, bine că citești cărțile domnului Marga. Europa și Israel este carte foarte bună – cea mai bună la noi pe temă! Mai poți să vezi, cu profit, și alte cărți de strategie politică globală ale autorului: The Destiny of Europe; Profilul Americii clasice; România în Europa actuală; Ascensiunea globală a Chinei și altele.

  25. „Odată și odată, tot va trebui mers la cauze și tăiat nodul. În orice caz, la o analiză cu mijloacele istoriei, sociologiei și dreptului, ies în relief fapte ce marchează adânc România actuală, subminându-i democrația și statul. Le rezum sub sintagmele „abuzul de putere”, „lipsa legitimării democratice”, „instrumentarea politică a instituțiilor de forță”, reluarea „tehnicilor de acaparare de putere” ale anilor treizeci, „trecerea la prostocrație”. De la acestea, din cauze așadar lăuntrice, instituționale și culturale, pornește derapajul”.
    Acestea sunt doar simptome ale raului de la care „porneste derapajul”.

    Raul, cauza originara, sunt:
    1. Absenta unei legi a lustratiei generale.
    2. Absenta unei legi civile, pe model european, de confiscare a averilor nejustificate
    3. Absenta unei legi de anulare a tuturor pensiilor speciale si a cumularii pensiei speciale cu salariul special (nejustificat in raport cu salariul mediu din Romania).

    Nodul va trebui taiat la nivelul celor trei absente mai sus-aratate.
    Fara aceasta violenta, schizoidia va continua sa se planga de agonia societatii romanesti.
    Problema este amplificata si de faptul ca tara noastra va fi impactata si de entropia sistemelor externe, in care este integrata, cu ocazia resetarii socio-economice a „nou normalului”. Entropia ajunge din urma schizoidia…

  26. Vezi că te îneci cu cuvinte pe care nu le pricepi, mă neos! Faci schizoidie, cum îți place să spui, pe viu, insule! Ți-am mai spus, poți da toate cele trei legi – lustrația, confiscarea averilor, anularea pensiilor speciale – numai că se vor opune oamenii tăi, johannis, ludy orban, cîțu, dany barna, csolos, turcana, rareș și ceilați din răsputeri. În rest vorbești clișee și prostii, ca de obicei, ca să fii și tu la subsol. Cine știe măcar puțin lucrurile nu stabilește cauze și simptome după cum a auzit că trece. Este o știință în joc, pe care se vede de la o poștă că nu o ai. De pildă, nu averile nejustificate au dus la prostocrație – aceasta este fapta idolilor tăi. Unii au asemenea averi, alții poate nu, nu știu și nici nu contează în acest punct. Etc.Etc. Cugetarea dezlînată nu e merit, ci lacună, băiete!

  27. @neos; vezi ca te-ai pus cu cardul de „profesori de”,”ingineri de”,etc!Tu ai scris niste lucruri de bun simt,in veci Marga nu va critica absurditatile sistemului pe CASTE din Romania ,el este un stalp al acestui sistem; Marga se trage de la un Maestru din Trecut, cu nume romanesc sa insele, Ursu, singurul nomenclator de frunte a lui Ceausescu salvat de Kusher Nostra via CIA!Se pare ca era un fel de spion,ca si ginerica, prins asupra faptului
    Si acest om,sa-i zicem asa,e bagat in tot felul de comisii si comitete de stat,de unde cara ca o albinuta harnica, nectarul banilor publici si musca mana care-l hraneste, adica e „critic”.. II pasa lui de pensiile nesimtite cat ii pasa lui Arsinel,de aceiasi varsta si cu 3 randuri de pensii la o singura burta..

  28. Se vede că scrieți, dar nu citiți – nici neos și nici fekete tulipan escrocan. Păi tocmai în articolul domnului Marga se spune negru pe alb că pensiile speciale trebuie abrogate, căci nu sunt nicăieri în Europa. Mințiți pe față tulipani și neoși și vreți să mințiți și cititorii. Numai că alții mai și citesc. Ia citiți și voi, să vă luminați.

  29. Articol de pus pe site presedentie, guvernului si partidelor din „arcul” guvernamental – incordatilor in impartirea fara sfarsit: a tari in comitate si mosii (nu ma refer strict la mosia de la Nana a JO – promotorul si exemplul urmat de iohanisti hamesiti in impunerea austeritati pentru ceilalti), a functiilor si functioarelor bugetate de stat, a malaiului bugetelor de orice fel.

  30. Romania este o tara SECHESTRATA ! Toata lumea stie ca Iohanis-presedinte este un abuz ; ca alegerile sunt trucate, furate; ca exista o campanie jegoasa de denigrare a opozitiei, campanie dusa cu profesionisti ai raului etc…etc. Problema este ca nu are (inca!)cine se opune toti fiind recrutati de CIA !
    PROBLEMA ROMANIEI ESTE C.I.A. !

  31. In Republica Securista Romania conduce securistocratia.

    Prostocratia, dupa cum se vede din atacurile inepte si marsave lansate impotriva persoanei mele, este prostituata statu-quoului.

    Pentru prostocratii, care nu au produs vreo dovada ca as fi prousr+, iata ultimul meu comentariu la articolul domnului Buduca, „Barna, nimicul gonflabil cu ochelari”:
    Neos spune:
    26 FEBRUARIE 2021 LA 11:59
    Gestul angajatului este gestul de urmat ce se asteapta din partea populatiei din Republica Securista Romania.
    Inca o maimuta, dar cu ochelari.
    Vrea sa ii dreseze pe romani.

    • Da,Neos, dar de ce nu te adresezi unde trebuie? Te tot întorci după tine însuți ca să ajungi la prima propoziție. O susțin, vorba vine!
      Aplaud și pe a doua, deși este ușor tautologică – spune același lucru în subiect și în rest. Ca să nu fiu înțeles greșit, prostocrația de asta este făcută, ca să servească statu quo-ul împiedicând soluții de oameni deștepți, pregătiți și devotați.
      Chestia cu atacurile, nu știu la cine te referi. Unii semnează la subsoluri și în numele altor trei. Nu sunt pentru atacuri la persoană și nu am participat la vreunul. Când tu ai atacat, direct sau indirect, ceea ce eu socotesc că este valoare de apărat – și reafirm acestă opțiune – am replicat în funcție de ce era în față. Verifică – nu am inițiat eu vreo ostilitate, chiar dacă, recunosc, m-am ocupat de ceea ce ai zis.
      Cine cu cine ține este treaba fiecăruia. Dar dacă cineva atacă încerc să văd obiectiv, deci dincolo de dorințele mele sau ale lui, cui servește. Impresia mea este că vrei să menajezi ceea ce nu este de menajat.
      Domnul Marga are cu siguranță opinii care nu sunt ale mele, iar ale mele nu sunt ale lui. Doar nu suntem căsătoriți! Dar în aceste articole, place nu place, dânsul face operă de luciditate. În acest moment este printre cei puțini, din nefericire, care exprimă limpede, cultivat, responsabil adevăruri cheie. Acele adevăruri le-am apărat și le apăr. Cu siguranță dânsul este un gânditor liberal (în înțelesul necorupt), o personalitate cu operă de cercetare articulată (ce se poate examina de oricine), un om devotat cauzelor publice, priceput în administrație și cu rezultate sigure.
      În rest, fiind plin de sofisme în jur, este important să ne păstrăm, cum zice și articolul, verticalitatea.

  32. Neos – Abia comentariul tau este o sinteza extraordinara ! Daca cele trei legi nu se vor da , in Romania nelinistea va fi mare … bogatasilor si lustrabililor ar trebui sa le tremure curul . Raul pe care l-au facut este INGROZITOR , iar averile furate sunt la vedere !

    • Bravo și ție darius, că ești de acord cu cele trei propuneri ale lui neos: lustrația, tăierea pensiilor speciale, confiscarea averilor nejustificate!
      Dar nu ai putea să faci ca oamenii voștri johannis, barna, orban, csolos, voiculescu, drulă, rareș bogdan, livia stanciu, gorghiu și ceilalți idoli ai voștri să și accepte cele trei legi? Ba să le și promoveze, că doar sunt ai voștri? Johannis deocamdată nu dă nici banii stabiliți de tribunal. Ce să mai spunem de ceilalți?
      Luptă băiețaș și luptă pentru asanare! Nu sperii pe nimeni cu cele trei legi, decât pe asemenea inși!

  33. Cică 45 de viitori magistrați dau șpagă/fura sa ia examenele la „strâmb” de se revolta și Danilet. Magistrații fura de pe băncile facultății așa că nu mai avem nicio speranță în justiția română, cea mai infecta instituție sub înaltul patronaj al prezidentului. Așa a scăpat și Bica pe baza de justiție mafiota din Romania. Succesuri Romania educata in furt la nivel înalt!

  34. @Detectorul..: palmasule, Marga face greseli mari in articol,informatia nu e o calitatea a lui!In UE plus la boii din UK,exista pensii speciale pentru militari si pentru magistrati,mineri,conditii grele,etc de la tara la tara,unele dau si popilor pensii specilae, dar nu e jaful din Romania unde pensia pe Contributivitate e cumulata a cu pensia speciala !Ori,ori nu si,si vezi „Special Pensions in the EU pdf 2020”
    Singura tara corecta e Suedia,care da pensii strict pe contributivitate
    Dar toate tarile simt nevoia de reforma a pensiilor speciale, care creaza inechitate si tensiuni sociale

  35. Latinii aveau o vorba care a ramas si in prezent valabila: „Margarita ante porcos”. Oare la ce s-o fi referit zicerea asta? Si de ce sunt asa de multi cei vizati?
    Si mai este o vorba: „Multi chemati, putini alesi”. Oare s-o potrivi cu ce se intampla in subsolul de adnotari privind materialul d-lui Marga?

  36. Din cate s-a vazut pana acum, democratia oferita de catre vest a fost cam otravita, interesul fiind acela de a controla aceasta tara si de a pune mana pe resurse (terenuri, lemn, gaze naturale etc). Nimic pentru dezvoltarea Romaniei, ba din contra: distrugerea fabricilor, refuzul primirii in Schengen desi indeplinim conditiile (basca miliardul dat catre EADS pentru asa-zisa securizare a frontierelor) etc.

  37. Bă Fekete Tulipan Jardan Escrocan, minți confundând lucrurile. Nu ai putut contrazice nimic din ce zice articolul domnului autor, dar te dai cunoscător nevoie mare și minți pe șleau. Bine că recunoști că Suedia – dar, nu edste singura, cum crezi tu – are pensii doar pe contributivitate. Bine că te contrazici – mai sus îi dai cu atacarea pensiilor speciale, lustrației și averilor nejustificate, dar, după ce ți s-a sugerat să discuți cu idolii voștri, johannis, orban, barna, csolos, rareș și compania, o dai cotită. Bine că se vede confuzia pe care o faci între pensii speciale, indemnizații și compensațiim pentru efort special. Bine că se vede ce profesie ai – ceva de genul lui marius ceaușescu, sau cum îl cheamă, prin presă. Se trăiește în țară și din indemnizații pentru distribuirea de murdării!?!

  38. „Una din pedepsele primite pentru refuzul de a participa la viața politică, este aceea că vei ajunge să fii condus de inferiorii tăi.”

  39. @darius
    Multumesc.
    Am remarcat ca la articolele lui Andrei Marga, orice comentariu critic, chiar de buna-credinta si pertinent, este atacat cu condescendenta si aere de superioritate. De un grup organizat. Cu atacuri delirante, imunde, relativ la persoana comentatorului si cultura sa, cum a fost in mod repetat,in cazul meu. Acest modus operandi se cheama hartuire.
    „Brahmanii” contra „dalitilor”…

  40. Ai dreptate Omule care trece, mulți chemați puțini aleși la aceste Comentarii. Când îi vezi pe acest fekete tulipan sau pe darius sau alte specimene din gașca lor usrpluspnl îți dai seama pe ce mâini nepotrivite s-a ajuns în discuția de aici. Un articol formidabil în profunzimea și precizia lui, care privește de la înălțimea cunoașterii și obiectivității stările de lucruri, ei, aceia. nu-l pot contrazice textual, dar caută să abată atenția, fie și cu ceva descalificant pentru ei. Nici o propoziție a articolului nu au putut-o pune la îndoială. Pe de altă parte, nu știu de ce încă nu fac temă acei specimeni din faptul că autorul are obiceiul să citească sau să salute sau să îngrijească bișoni sau să poarte încălțăminte de sport. Treaba cu latina nu o înțeleg – trebuie stâlcită latina să iasă cuiva poante nesărate?

  41. Este cel mai democratic Stat posibil. Nici în Utopia nu s ar fi intalnit un asemenea Stat al democrației totale!
    Vrei facultate, îți dă Ciolos facultate, fără nicio problema pentru el! Ca ministrului Sănătății, săltat în sa de la o adeverinta!
    Ca Marele comunicator de la GCS, cu care nimeni nu știe ce s a mai întâmplat și dacă a răspuns în vreun fel. Ca fata de la Ape, inginer cu 5 ani la Master care nici măcar nu știe sa deschidă calculatorul, după ce a lucrat cinci ani la casa de marcat a respectivei firme. Pai dacă e tara imposturii nepedepsite, ce dovada mai mare de democrație mai vrem? Poate ne raspund gloriile intelectualtatii din capul Statului, TurcanAnisieGrinda&comp.

  42. Mă neos, iar te flatezi și crezi că aici este adevărul! Nu știu cine și ce ți-a zis, nu-i preocuparea mea. Numai că nici nu văd de ce replici solide, cu probe clare, la ce zici tu sunt atacuri imunde. Te mulțumești cu superficialități, pertinente, cum le zici, cu care te și lauzi. Ce susții este cam amatoricește, să zic așa, pe înțeles, și cam cu barda. Sper că nu vrei omagii pentru rătăciri!

  43. Nu m-am înșelat, mă Neos, acolo ești unde te-am ghicit de la început. Este locul tău cu vederile lui jardan tulipan, darius și ceilalți de acest nivel.
    Nu înțeleg însă de ce te plângi de cum zici, replici imunde, delirante, când nu văd decât obiecții și replici corecte la ce zici cam nepregătit. Obiecții și replici la atacurile pe care mata le-ai inițiat! Păi cum vrei, ataci oameni de valoare, idei solide, democratice profund, cu clișee și cunoștințe vizibil carente, și să se stea smirnă? Cine atacă oriunde în lume se poate aștepta la replici!
    Așadar, du-ți la capăt propunerea cu cele trei măsuri – lustrația, abolirea pensiilor speciale și confiscarea averilor nejustificate. Discută cu johannis, barna, orban, csolos, rareș, turcana și ceilalți și promovați acestea. Ia-l neapărat ca avocat pe fekete tulipan, care părea interesat. Ia-l și pe darius, care părea combatant.
    Aștept să fii sprijinit.

  44. Neos : PARE UN GRUP ORGANIZAT DE SCHIZOIZI , DAR NU ESTE ! Este un singur individ , un singur postac . Are o singura postare , pe care o mai perie , o mai adapteaza . Umbla cu postarea asta pe cuptinsul site -lui Cotidianul , ASA CUM UMBLA UN BIET NEBUN , CU O CUTIE GOALA DE CONSERVA LEGATA CU SFOARA PE POST DE CATEL, PRIN CURTEA SPITALULUI . Si este inepuizabil , asa cum sunt ” ei ” !

  45. Darius,
    Ceva se intampla.
    Este indubitabil ca majoritatea acestor heteronime au in comun o imensa vulgaritate a constiintei. Ea se exprima prin ticuri verbale repetitive, denigrarea comentatorului si incercarea de a il timora. Acest modus operandi refuza dialogul si prin diabolizarea comentatorului, sub pretextul delirant ca ar reprezenta interesele unor tabere politice distincte.
    Sinistru opus fabricat in direct…

  46. #Rodica – 28 FEBRUARIE 2021 LA 9:22 – Daca am stalcit cumva (sincer nu-mi dau seama in ce ar consta stalceala) spusa in latineste imi cer scuze. Poate imi spui, totusi, in ce consta distorsiunea. Si nici n-am urmarit sa fac vreo poanta nesarata. As fi vrut sa fie iute ca ardeiul, dar e mai greu lingvistic sa faci o chestie care sa aiba efect asupra soriciului unora (gros, gros de tot). Am vrut sa spun ca astfel de materiale de sinteza analitica n-ar trebui iroste prin prezentarea lor unor incapabili sa le priceapa si sa le perceapa la justa lor valoare. Atat. Poante nesarate cu nesimtitii nu se fac.

  47. Vă luați de personalități care nu vă bagă în seamă, băi darius+neos+alte figuri triste ale subteranei.Nu ați puutut formula nici o minimă obiecție la articol, decum comentariu. Nu-s filolog, dar cred că nu aveți proprietatea cuvintelor. Comentariu cere pricepere, dar unde nu e? Dialog – după cum scrieți, cine face dialog cu nimeni? Doar se vede cu ce vă ocupați și ce misiune aveți! Azi mâine o să vă dea la reformă și cei din usrpluspnl.
    Adevărul și valoarea nu le puteți strivi nici cu vulgaritățile voastre, care fac celor mai mulți repulsie. Totuși, o profesie respectabilă nu puteți??

    • ing. flavius : Cine te-a bagat pe tine in seama ? Mosule , cinta la alta masa !

  48. Măi darius, eu am, într-adevăr, 44 de ani. Dacă sunt moș sau nu las pe alții să decidă. Dar tu ești cu minte de moș când te legi de vîrsta oamenilor. Care, se știe, nu o decid ei. Ignoranța, prostul gust și îmbătrânirea timpurie le cam decide fiecare. Vorba vine, cui nu-i place vîrsta înaintată, să nu o aibă!

  49. Mosule , te-am atins n-ui asa ? Iar brasoava aia cu 44 de ani , sa i-o spui lu ` Mutu !

  50. Confirmare strălucită a celor care au atenționat de ani că politica johannis și ce se face duce statul român la ananghie. Să o spună The Economist nu este ceva de trecut cu vederea. Ei au analize din cele mai exacte. Felicitări domnului profesor Marga că nu s-a lăsat impresionat de năimiții de prin servicii care vor să abată atenția cu orice de la chestiunea veritabilă! Nici nu cred că pițigoi ca Fekete, Neos, Darius și coteria merită vreo atenție. Iau și ei o pâine, murdară, dar se poartă astăzi. Așa stat, așa slujitori!

  51. Mă darius, numai prostul perseverează în prostie. Se vede cum îți construiești minciunile pe care le înghiți cu apetit. Poftă bună, dar ai grijă să nu te îneci cu atâtea minciuni! Atenție la gramatică – se vede că ai uitat-o. Cu senilizarea vine și așa ceva!

  52. In mod inevitabil,se pune intrebarea: Care este raportul de cauzalitate, daca exista, intre absenta celor trei legi ce constituie cauza simptomelor descrise de Andrei Marga, asa cum am aratat mai-sus, si cuantumul datoriei externe aflat in crestere accelerata, adica 126 miliarde de euro?
    Si, cui profita ca R.S.R. sa ajunga in situatia pe care a cunoscut-o, si de care sufera enorm si in prezent, Grecia?
    Sa incercam sa gandim stimati cititori, cu mintea noastra, impreuna.

  53. flavius , profesor de .. , rodica , tiberiu , etc – ” doar prostul persevereaza in prostie ” – asa este , dar tu esti ala ! Eu te-am facut pe tine prost sau mincinos , sau umblator pe la subsoluri ? Nu ! Te fac acum ! Bai prostule ( cu toate numele sub care te furisezi tu pe la subsoluri ) , nu intelegi ca noi generatiile tinere , nu mai vrem sa primim lectii de cinste si onoare de la cintaretii PCR si ceausisti ? Hai , cinta la alta masa !

  54. Tinerii din alte țări sunt cultivați, decenți, preocupați de binele public, nu bădărani, neduși la biserică și nici destul la școală, care fac greșeli, începând cu cele de gramatică, dar proclamă sus și tare că sunt viitorul.
    Viitorul sunt cu totul alții. Așa fiecare se poate imagina Napoleon și dă decrete că „noi generațiile tinere”!
    Deocamdată, tinere darius ai îmbătrânit în prostie. De aici, doar cu „vreau”, nu se scoate nimeni. Nu ești, mă darius, decât un scobitor prin plachiurile unor oameni care te depășesc și vrei și tu: „plecați voi ca să mă așez eu”. Simplu și jalnic! Valoarea este valoare și văd că nici nu adulmeci!

  55. MNT: Nu sunt de acord cu totul, dar în mare cam despre asta este vorba.
    PS Despre confuzia dintre legitimitatea şi legalitate scriam zilnic din anii ‛90. Cine să mă asculte, doar eram de la FSN!

    File politice
    1990
    ………………..
    Politica trebuie judecată numai şi numai prin prisma rezultatelor concrete din viaţa oamenilor, inclusiv moralitatea vieţii lor, chiar dacă în sine politică este construită pe criterii de legitimitate, legalitate şi ilegalitate,………………..
    –………………………………..
    Am avut puterea. Ei şi?

    Şi n-am putut să fac ceea ce consideram necesar şi ce ştiam, pentru că cercul puterii în România are prea puţin de-a face cu vitrina puterii din care am făcut parte. Şi n-am putut pentru că reprezentaţii elitelor româneşti, ai societăţii civile slab organizate, adică vocile care ar fi contat au întors spatele Puterii Oficiale neasigurînd acesteia legitimitatea morală şi profesională necesară. Mai grav, în calitate de complici „penibil mituiţi” au lăsat Puterea Reală să acţioneze aproape nestingherită.

    Etc.etc Zeci de pagini. Acum este cam târziu.

  56. Lui domn Profesor nu-i place securistocratia desi asta este relitatea pura. El a venit pentru fraierii lui cu inventia prostocratia, de cuvantul „securitate” nu vrea sa mai auda.

  57. Se vede, bă neos, că ești și neinformat (ignorant, mai sigur), și nepriceput (habar nu ai de aceste noțiuni)și în misiune (cu rea credința inerentă). Păi tocmai în articolul Stat al democrației viciate, de mai sus (citește-L dacă vrei să-l comentezi!) se vorbește se securism! Nu citești, dar scribălești prostii!
    În rest, ce spui tu este de mult spus. La citirea textelor negru pe alb – ale altor autori și ale domnului Marga – ești infirmat complet în aberațiile tale. Se scrie negru pe alb în articole și în cărți de analiză! Te umfli singur în pene, ca biet ignorant, și ataci aiurea. Simple murdării!
    Dacă ai citi (ceea ce se vede că nu este preocuparea ta) ai vedea că Andrei Marga a spus deja în 1990, qpoi în 1995, 98 și în toți anii care au urmat că securismul rămîne o dificultate a țării. Prostocrația nu este invenție, este realitatea ce s-a îngroșat – s-a îngroșat încât și cei care sunt criticii ei, cum se vede la neos, o degustă.
    Se poate citi în articole și volum că diagnoza prostocrație nu a înlocuit alte diagnoze. Dar la ora aceasta este maladia cea mai gravă. Ea atinge idolii tăi, dar gânditorii nu scriu ca să facă temenele. Scriu căci au făcut analiză profesională.
    Diagnoza prostocrației este solidă. Nimeni obiectiv nu a contestat-o. Îmi dau seama că te atinge. Dar adevărul este cel mai important.

  58. AUTORULE , daca vrei sa stam de vorba , scoate si cartile pe care le scriai inainte de 1989 , si in care cintai PCR – ul si pe Ceausescu . Daca ai un pic de onoare . Pina atunci , cinta la alta masa ! Cum ti-au mai spus si alti oameni de bine , dar tu esti turc si nu intelegi ca ce e mult , e mult .

  59. Tu Ești simplu mincinos, căci nu există asemenea cărți. Nici după 1989 autorul nu s-a agățat de vreo coterie politică, ca tine, pentru a se da înțelept. Autorul a avut mereu opinii proprii. Așa că minciunile tale nu duc departe.
    Noaptea minții la băiețașii aceștia gen darius, care se dă mai sus „noi tinerii”, ca și cum asta ar trebui să-i aducă o decorație! Domnul Marga a propus în articol alegeri anticipate. Asta-i pune pe jar pe acești nimeni, ajunși cu usrplus, cum toate faptele confirmă, unde nu trebuie. Și eu sunt tânără, dar muncesc asiduu și mă bucur.
    Nu pricep de la acest darius decât că este fără merite și se dă de pământ că nu-i ce vrea. Cîți tineri nu au dus la prăpăd! Cîți nu se agită prin tîrg, poate pică ceva! Ca acest darius, care nici nu știe ce-i tinerețea.

  60. ” Si eu sunt tinara , dar muncesc asiduu si ma bucur ” . Ti se vede mustata , Rodico . Mai ramine sa spui ca inainte de 89 , autorul nici nu a existat !

  61. Mă băieți de maidan politic, nu pricepeți nimic, dar tot vreți să mutați discuția de la articolul Stat al democrației viciate la murdăriile voastre. Un articol lucid, solid, care spune curajos adevăruri incomode. Este bine că cineva spune ce este.
    Gestul vostru denotă ceva redus. E la mintea cocoșului că astfel de articole fug pe n-siteuri, imediat. Nu puteți infecta pe toată lumea, chiar dacă misiunea voastră este asta.
    Distinsa doamnă Marta Țărnea a propus mai mus, plecînd de la articol, o temă extraordinară – distincția dintre legitimare și legalitate. Sunteți în stare să îngăimați, macar, ceva? Aveți cunoștințe de ceva?
    Sunt tot mai convins că oamenii își perd vremea cu niște inși de maidan politic, care dau cum pot, cu murdării, și fug în anonimat.

  62. Ce lectura si ce comentarii suscita dascalul clujean. Un eitorialist care salveaza genul jurnalistic de acest tip. In pofida palavragelii cu care suntem bombardati. Si ce drama parcurge, in stil adamist aceasta tara, natiunea inglobata in datorii, in batalia de interese de gasca si promovarea mediocritatii la varful decizional. Nerusinarea atinge varfuri inimaginabile in administarea acestei tari. Incultura si infatuarea atinge culmi ale urateniei de maxima expunere. Si ce drama pentru partidul lui Iuliu Mniu si Ion Mihalache care l-a avut pe dascalulclijea, intr-o vreme care putea aduce salvarea de la completa degradare a voetii publice, dar care a fost coplesit de bagabonteala de Dambovita. Ce drama sa alegi intre piticul primare si rectorul singurei universitati, de onoare din care a mai ramas doar renumele bilingv. O lectura cu adevarat speciala…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.