„Statul român se dă singur afară din Muzeul Peleș”

Deputatul USR Iulian Bulai spune că Ministerul Culturii nu mai are de multe luni un contract de închiriere semnat cu Casa Regală pentru Castelul Peleş, că a fost predată deja proprietarilor o dependinţă a ansamblului şi că muzeul urmează să fie evacuat.

„Statul român se dă singur afară din Muzeul Peleș, iar ministrul Breaz se așteaptă să plătească familia regală ca să rămână deschis! De luni de zile, Ministerul Culturii nu mai are contract cu Casa Regală pentru chiria ansamblului de la Peleș.

Negocierile pentru prelungirea contractului trebuiau să-nceapă în martie. Acum 2 zile a fost predată Căsuța Poartă, urmează să fie evacuat și Muzeul. Nu-l întreb pe ministrul Breaz de ce nu s-a prelungit contractul de închiriere – pentru că știu: din incompetență și nesimțire -, dar l-aș întreba altceva: așa un lucru de nimic pentru națiunea română i se pare Muzeul Peleș cât să-i fie indiferent dacă rămâne deschis sau nu?”, scrie Iulian Bulai într-un mesaj publicat vineri pe Facebok.

Acesta se mai întreabă „cine-o să facă închisoare pentru lunile de utilități plătite de Minister la Peleș după ce statul român nu mai avea niciun fel de relații contractuale cu proprietarii și-și tot amâna evacuarea?”.

În luna iulie, ministrul Culturii, Daniel Breaz, spunea că a fost prelungit cu o lună contractul de închiriere a Castelului Peleș şi că sunt plănuite noi întâlniri cu reprezentanții Casei Regale pentru a ajunge la o concluzie în această problemă.
Ministrul a mai declarat atunci că se ia în calcul și cumpărarea castelului: „doar că nu depinde de noi, dar vom mai avea întâlniti cu reprezentanții Casei Regale și vom ajunge la o concluzie”.

Anterior, în iunie, Breaz afirma că statul român vrea să cumpere Castelul Peleş din Sinaia, dar propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală, din partea căreia trebuie să existe şi o disponibilitate de a-l vinde.
„Pot să vă spun că, în momentul de faţă, noi suntem chiriaşii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleş, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea şi o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu ştiu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcţioneze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toţi cei care doresc”, a explicat Breaz la momentul respectiv.

În cazul scoaterii la vânzare a castelului Peleş, statul român are drept de preemţiune.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei. Negocierile între reprezentanţii Regelui Mihai, căruia domeniul Peleş i-a fost retrocedat în 2007, şi statul român, care deţine încontinuare colecţiile de la Peleş şi Pelişor, pentru care plăteşte o chirie în valoare de 52.000 de lei pe lună, s-au derulat în luna februarie 2010.

Castelul Peleş este realizat în stilul neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcţia a fost începută în 1873. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regilor României iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Deci statul roman plateste o chirie lunara cam la fel cat o pensie de magistrat securist!

  2. Desi au un trecut de 1000 de ani de monarhie, francezii n-au resituit nimic urmasilor acestora. O parte din fostele domenii regale sunt inca proprietate publica iar unele au fost valorficate tot in folos public.

  3. Domnule Bulai , cand ziceti „Statul Roman” , la cine va ganditi ? Statul Roman plateste chiria pentru Muzeul Peles din impozitele si taxele colectate de la cetatenii onesti (cei mai multi sunt saraci) din Romania. Smecherii , sarlatanii , viclenii din Romania sunt scutiti de impozite si taxe , iar o parte din ei profita si de privilegii.Amintesc ca pentru M.EMINESCU , Statul Roman din acea vreme nu a avut bani nici pentru spitalizare , medicamente cat a fost bolnav si nici pentru inmormantare. Acestea s-au platit prin cheta ! Nimeni nu va opreste domnule Bulai sa organizati dvs cheta pentru plata chiriei la Muzeu. Statul Roman , ce sa plateasca mai intai: despagubiri , drepturile revolutionarilor , pensii si salarii speciale , cumparare de armament , privilegii pentru smecheri si vicleni …? Pentru ca educatia , invatamantul , sanatatea sunt lasate mai la urma.

  4. Statul Roman a gafat atunci cind a cedat Castelul Peles, Castelul Bran, precum si altele, care sint bunuri de patrimoniu national, catre varii entitati, inclusiv persoane din fosta familie regala. Intr-o republica nu poate exista o Casa Regala. Persoanele apartind fostei familii regale sint pur si simplu persoane particulare. Orice altceva este o facatura, o strutocamila, creatoare de confuzii. Poate fosta familie regala, in intregul ei, sa intretina aceste bunuri? Cred ca nu, pentru ca nu s-a auzit inca de vreoa activitate lucrativa desfasurata de aceasta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.