Strategia lui Trump: conflict intern și/sau conflict cu China

PredictIt.org estimează că Joe Biden va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, iar Partidul Democrat va obține majoritatea în Senat și Camera Reprezentanților. PrediciIt este o piață de predicție, un mecanism care funcționează cu predicții ale utilizatorilor (bănci, fonduri de investiții, etc.) pe care le transformă în prognoze ale evenimentelor viitoare.

Probabilitatea ca Joe Biden să câștige alegerile este de 64%. Probabilitatea ca democrații să câștige în patru state cheie, câștigate de Donald Trump la limită în 2016, este următoarea: Florida – 62% ca democrații să câștige președinția, Pennsylvania 71%, Wisconsin 71%, Michigan 76%. Șansele ca democrații să câștige atât președinția, cât și cele doua camere ale Congresului este de 56%.

Cărțile pe care mizează Trump

Pentru Eric Peters, managerul fondului de investiții One River, șansele lui Trump de a câștiga alegerile au scăzut, pentru că economia, cartea pe care pariază președintele, este în scădere, iar numărul infecțiilor cu coronavirus în SUA este în creștere. ”Asta lasă loc pentru două opțiuni dure: un conflict intern și/sau un conflict cu China”, consideră Peters.

Singurul lucru care îi mai unește pe americani la nivel politic în acest moment este ideea că Beijingul este un adversar, arată Peters. Așa se explică și recentele ieșiri ale lui Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, care încearcă să demonstreze că acest nou coronaviurus a fost creat într-un laborator din China, de unde apoi s-a extins în întreaga lume, din cauza măsurilor precare de securitate. Iar incidentul a fost mușamalizat de conducerea Chinei. Însă președintele Donald Trump nu acceptă să-și joace campania doar pe cartea Chinei, motiv pentru care mizează și pe războiul cultural din America.

Dacă Trump urmează aceasta cale, apar două întrebări. ”Oare conflictul civil din SUA va ajunge la un nivel care să justifice o intervenție militară în forță care să restabilească ordinea? Acest scenariu îi va permite lui Trump să-și atribuie rolul de apărător al societății civile și să-l portretizeze pe Biden drept susținător al anarhiei?”.

”Senzația mea este că da, însă doar dacă imaginile haosului vor fi suficient de dure pentru a șoca clasa de mijloc din SUA. Dacă nu va fi așa, atunci va rămâne opțiunea rivalității cu China. Se poate ca aceste două cărți să fie jucate împreună”, spune Peters. ”Pe de altă parte îl avem pe Biden care joacă cu prudență, iar teleprompterele îi compensează deficiențele cognitive”, adaugă el.

”Mai există și alte cărți de jucat? Care ar fi ele? Ar fi renunțarea la vicepreședintele Mike Pence, pe care Trump poate să-l acuze pentru gestionarea proastă a crizei pandemiei și să-l înlocuiască cu Nikki Haley”. Haley este fostă guvernatoare a Carolinei de Sud, fost ambasador la ONU și ar fi prima femeie vicepreședinte, iar apoi ar avea șanse credibile la alegerile prezidențiale din 2024.

Pro și contra unui Război Rece SUA-China

Administrația Trump este împinsă către un nou ”război rece” cu China nu numai de opiniile managerilor de fonduri de investiții, ci și de agenții de presă precum Bloomberg. O analiză recentă publicată de Bloomberg susține că ”un nou război rece cu China ar întări democrația americană”, făcând o analogie cu războiul rece dintre SUA si URSS, o perioadă marcată de un progres al drepturilor civile în SUA.

Vocile conservatoare se opun însă unui conflict cu China. ”Efectele corozive ale celor patru decenii de rivalitate SUA-URSS asupra instituțiilor americane și a culturii politice au fost importante și de lungă durată. Unele dintre cele mai urâte aspecte ale Războiului Rece au continuat și în perioada de după: supravegherea statului, sporirea puterilor președintelui, războaie ilegale. Iar în ultimii 20 de ani am aistat la legalizarea torturii, la transformarea războiului preventiv într-o regulă, la detenția pe termen nedefinit, la asasinate. Pe plan intern, am văzut cum crește puterea agențiilor de securitate militarizate și am asistat la militarizarea poliției din punct de vedere al echipamentului și tacticilor. Toate acestea au avut efecte nocive asupra drepturilor și vieților americanilor și au dus la apariția unor interese ce veneau împotriva unei reforme necesare a poliției. Imaginați-vă ce efect ar avea două decenii de război rece cu China asupra sistemului politic și a societății și vă veți da seama de ce un asemenea conflict este indezirabil”, scrie American Conservative.

 

Amintitul articol publicat de Bloomberg arată că ”Războiul Rece a dus la un sprijin nemaivăzut pe timp de pace acordat universităților americane”. ”După șocanta lansare a Sputnikului, în 1957, guvernul federal a pompat bani în ceea ce acum numim disciplinele STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), care sunt esențiale în era rachetelor”.

”Nu există niciun motiv pentru a ne aștepta la repetarea acestui episod și într-o confruntare cu China”, vine replica The American Conservative (TAC). ”Majoritatea susținătorilor unei competiții de mare putere cu China vorbesc rareori despre investiția în cercetare și educație. Competiția de mare putere este o justificare pentru continuarea pompării unor sume mari în bugetul militar”, scrie TAC. ”Dacă generația trecută a Americii a făcut ceva cu câteva decenii în urmă, nu înseamnă că SUA pot face aceleași lucruri și acum. A vazut asta la cei care au vrut războiul cu Irakul spunând că știu să gestioneze perioada de după schimbarea regimului în Irak, pentru că «am făcut-o și în Germania, și în Japonia». Neoconservatorii oferă astăzi aceste exemple ale Războiului Rece, însă e foarte puțin probabil ca ele să poată fi repetate astăzi”.

 

În cele din urmă, argumentul central al analizei Bloomberg care invită la o dispută SUA-China este că ”nu trebuie să lași să se irosească o competiție”, o parafrazare al fostului șef de cabinet al președinetlui Barack Obama, Rahm Emanuel – ”o criză nu trebuie lăsată să se irosească”. ”SUA ar trebui să se folosească de provocarea chineză pentru a reface politica migrației în vederea atragerii mai multor imigranți cu înaltă calificare, pentru a reinvesti în cercetare și în infrastructură, pentru a reconstrui componentele cheie ale infrastructurii industriale și pentru a combate patologiile care generează disfuncțiile politice de acum. Acestea sunt reforme pe care America trebuie să le întreprindă oricum și care sunt cruciale pentru câștigarea unei noi competiții a sistemelor cu China”.

Răspunsul The American Consercative: ”Dacă acestea sunt reforme pe care SUA trebule să le întreprindă oricum, ele nu ar trebui legate de o rivalitate distructivă cu o altă mare putere. În loc să căutăm argumente pentru a începe o confruntare cu China, ar trebui să ne întrebăm căror interse ale SUA ar servi o astfel de confruntare. Din punctul meu de vedere, nu există vreun astfel de interes. Bloomberg scrie că trebuie câștigată  ”o întrecere a sistemelor”, însă ar fi mult mai inteligent să ne îmbunătățim sistemul fără a consuma resursele într-o competiție inutilă care pare doar să garanteze distragerea atenției de la munca pe care trebuie să o depunem în SUA și să submineze această muncă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Toate imperiile se nasc, se dezvoltă, ajung la apogeu, trec prin perioade de expansiune şi de declin, sunt confruntate cu crize şi trec prin perioade de înflorire, dar toate, absolut toate, la un moment dat, pier. Uneori, dispariţia unui imperiu este în urma unei lungi perioade de criză, poate de o pierdere a identităţii, sau este rezultatul cuceririi de către un alt imperiu.
    Dupa prabusirea URSS si aparitia statelor nationale din interiorul URSS toate trecand la capitalism(mai putin Belarus)plus Estul Europei ex-comunist,actual „democratic si capitalist”,nu se mai poate vorbi de ‘sfere de influenta”” si de confruntare militara ca pe vremea URSS!Chiar daca Rusia ,si astazi poate sterge SUA de pe harta!
    China este supra- putere comerciala ,nu isi exporta forma de stat si nu ameninta militar pe nimeni!
    Dar Imperiul SUA, pentru a justifica in ochii americanilor cheltuielile extraorinare cu inarmarea,cu plata ratelor datoriei externe ,cu atai bani aruncati pe garla intr-o tara cu 20% saraci dupa standardele vestice,trebuie sa-si inventeze „dusmanul” pentru a mai rezista economic !

  2. adica sa se comporte la fel ca si canada si uk in ultima perioada? din punct de vedere al migratiei,sa ii primeasca doar pe care considera ca o sa poata sa produca nu sa traiasca din universal credit?

  3. Corector,cui ne lasi puiule cu subiectul COVID-CATARAMA ? Ai trecut brusc la categoria problemelor internationale? Scuzemoi,da’ ce fel de creier ai matale de poti sa acumulezi toptan de stiinta intr-o nuca ?De pamant de unde te tragi, bre? Din Tara Sfanta, cumva ca numa’ astia poate cu capu’? Ori poate din India, ca numa aia stie sa te faca din vorbe la buzunar ??
    Acuma,ca m-ai uimit cu stiinta de carte,lumineaza-ma,fie-ti mila,despre cum se face eficient trecerea de la Comunism la Capitalism? Nu de alta,dar am vrea sa ajungm si noi in Capitalism cum ajunsera cel putin aia din Kirghizstan si Uzbekistan,patria lui Petrov.Caci noi,Pulimea celor 20 de milioane,timp de 30 de ani nu am aflat de la corifeii nostri din televizor decat despre adancirea reformelor si continuarea luptei anti-coruptie,care este tres bien merci infloritoare, a se vedea numai imobiliarele de pe balta Sneagov, sau alea dela Monaco…

  4. Voi în România chiar credeți minciunile zise de CNN și alte organizații de factură neomarxistă liberal-progresistă…
    Eu trăiesc în America și vă spun drept că n-am impresia asta…
    Și-acum 4 ani în urmă, trompetele democrate trîmbițau victoria democraților… și s-a ales praful. Acum fac la fel și vor încerca să falsifice rezultatele numai că americanii sunt mai vigilenți decît românii…
    Democrații împreună cu mafia khazară din spatele lor își joacă ultima carte… totul sau nimic. Intoxică fraierii care pun botul la vrăjeala… America profundă e alaturi de președintele ei, nu uitați asta.

  5. diferenta dintre comunisti si …democrati ca America lui bush ,jonhson ,trump ..este ca democratiile isi ucid cu premeditare propria cetateni cu ajutorul jidanilor asasini ,pe cind comunistii isi faulteaza doar adversarii politici…911 a fost o crima de proportii premeditate xecutata de cia si mossad…

  6. Adicatelea sa le dea si ei drumul la migrantii sparanghelisti si de coca,pentru cresterea potentei si sa darame zidul berlinez de la granita cu mancatorii de fasole iute…Oricum Bidonul democrat o va face precum Gorby,pentru sporirea productiei de pe plantatii in ciuda mancatorilor de orez si lilieci,proaspat infectati…

  7. Orice conflict cu China ar dezavantaja corporatiile, care si-au transferat productia si – de multe ori – cercetarea in aceasta tara. Un razboi comercial cu partenerul de afaceri chinez ar avea efecte dezastruoase pentru cifra de afaceri si profitul celor mai multi dintre miliardarii care conduc America si contribuie masiv la campaniile politicienilor. Aceasta pare a fi adevarata miza a efortului conjugat de blocare a unui nou mandat pentru Trump.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.