Studenții critică Guvernul

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) „critică ferm” avizul negativ emis de Guvernul României cu privire la proiectul care propune limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate.

Potrivit unui comunicat al ANOSR, poziția federației cu privire la acest subiect este că limitarea numărului de mandate este benefică pentru asigurarea unui climat universitar democratic.

Reprezentanții studenților consideră că stabilirea la nivel de universitate a limitei privind numărul de mandate ale rectorului ar reprezenta un regres cu privire la implementarea viziunii democratice generale de schimbare a liderilor după perioade de timp clar definite, noțiune aplicabilă altor instituții de interes public, la nivel național și mondial.

„Cu privire la punctul de vedere emis de Guvernul României, ANOSR nu susține obligativitatea ca al doilea mandat să fie ocupat doar prin concurs și se dezice de interpretarea conform căreia limitarea numărului de mandate prin lege ar încălca autonomia universitară, întrucât în proiectul actual al Legii Învățământului Superior, numărul de mandate este stabilit prin <Cartea> (așa cum o denumește Guvernul României) Universitară; argumentul nu este doar fals, ci și absurd, deoarece același proiect menționează faptul că numărul de mandate nu poate fi nelimitat (ceea ce ar fi o <ingerință> la fel de mare), însă evită concretizarea acestei prevederi la nivel central”, se arată în comunicat.

Studenții arată că 8 ani reprezintă o perioadă timp suficientă pentru a pune în practică programul în baza căruia a fost acordat mandatul unui rector, fiind rezonabil ca, după această perioadă, să fie permisă ascensiunea unei noi echipe de conducere, cu noi viziuni, care să determine evoluția universității.

Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară, mai arată ANOSR.

ANOSR a susținut, susține și va susține revenirea la forma inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum două mandate și maximum opt ani – și se declară dezamăgită de eludarea tot mai frecventă a prevederilor legale prin artificii legislative, așa cum este cel introdus prin OUG nr. 49/2014, conform căruia cele două mandate ale rectorilor trebuie să fie „succesive″ și „complete″, întrucât prioritatea legiuitorului ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului de învățământ, nu permanentizarea unor persoane în pozițiile de conducere din universități.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Studentasii astia care vor facultate on-line, dupa ce ca fac mai putini ani de studii, fata de cati se faceau inainte, cand era Facultatea – Facultate , nu ce-i acum, cate „mandate” prind ei pe timpul studiilor ???

  2. Am convingerea ca, daca se unesc studentii toti din tara pe un program de miting intro zi din saptamana tocmai in ziua in care muncesc parlamentarii si guvernul, nu mai trebuie sa iasa pensionarii in strada, zgaltaie tot ce inseamna politica si cotroceni. Sper ca nu ati uitat cand majoritatea studentilor inclusiv cei de la architectura(am scris la momentul cand au venit la bucuresti cu trenul si cardurile la umplere cont) erau in piata la miting impreuna cu usr si pnl de au dat jos guvernul.

  3. ironic si parere, doua comentarii stupide, lipsite de obiectivitate si ratiune. Studentii sunt viitorul. Iar daca voi criticati studentii,luati in calcul mediul profesoral, cei care au plagiat sau au ajutat la plagiatul politicienilor. Dar voi habar nu aveti ce inseamna a fi student. Voi v-ati multumit cu acele cateva clase de scoala si va aratati limitarea.Chiar si online,studentul de azi da clasa multor profesori ce nu stiu a folosi tehnologia. Si inca un lucru: intre student si profesor trebuie sa existe o conexiune, nu aberatia de impunere si supunere. Studentul de azi poate fi maine seful unui profesor frustrat si inchistat in trecut,neactualizat.

  4. La sparanghel băieți! Ce va tociti creierii prin camine consumând energie la greu! Guvernul liberal va pune cu botul pe labe! Vreți burse de la multinaționaleke straine, munciți și platititi-va studiile si nu mai luați bani degeaba de la părinți și bunici!

  5. Sparanghel Auzi,daca bunicii si parintii nu investesc in educatia copiilor si nepotilor,toti vor ajunge asemeni tie. Un ignorant,un limitat si o tara de votanti aur-psd-bor.

  6. @ 1- stupizenia e si ea o calitate și încă una la mare căutare azi.

  7. „Studentasii astia” fac cu siguranta cu cel putin un an in plus fata de ceea ce se facea candva, fiindca acum este absolut necesar la angajare si masterul. Cine ti-a spus tie ca vor sa faca cursuri online? Sa respectam tinerii fiindca ei reprezinta viitorul acestei tari si sa avem grija ca acestia sa ramana in tara. Am mare incredere ca ei pot schimba in bine lucrurile. Convingerea mea este aceea ca un om care se pronunta atat de usor pe subiecte care ii sunt straine si da verdicte transante cum este cazul „ironic”, ori nu a facut o facultate, ori a fost „student” la vreuna dintre clasicele neacreditate.

  8. Astia sunt studentii #rezistenti.Erau abonati la toate mitingurile USR. Sunt mai mult activisti si deloc studenti. Sunt viitorii analfabeti cu diplome. Daca era guvernul zero al USR l-ar fi laudat fara rezerve.

  9. @ 1 Despre care studenti vorbesti tu ? 10% sunt studenti cum am fost noi, in rest tot prostul are un telefon inteligient si inseamna ca utilizeaza tehnologia?! Ingineri si medici on-line, inseamna ca poti fi reparat si tu si utilajul pe calea undelor???

  10. Totul e praf, totul e o farsa, o minciuna. Nu si-au imaginat nici o secunda comuniștii ca cei de azi vor construi imperii de interese și vor pune la pamant tot ce a fost adevărat si bun: SCOALA!! Ceea ce se intampla în universități azi este superlativul absolut la simularea valorii. Mi-e sila , mi-e teama, e inutil sa duci orice fel de lupta cu figuranții. S-a terminat; putregaiul a năpădit copacul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.