SUA: o nouă clasă de mijloc şi „joburile inteligente”

Pe măsură ce SUA îşi revine din criză, se observă o categorie nouă a slujbelor din clasa mijlocie. Aşa numitele slujbe smart.

Economia SUA se ridică, încet, din recesiune, dar este un tip de economie nou, aşa cum nu s-a mai văzut, scrie Wired. Revista face o analiză asupra tipurilor de joburi care duc piaţa muncii înainte.

Revenirea trebuie să fie revoluţionară, arată publicaţia: criza a schimbat dramatic economia. Timp de 20 de ani, SUA s-a împărţit în două grupuri. Cei care câştigau din ce în ce mai mult şi cei care stagnau. Impactul acestei diviziuni a fost mascat mult timp, în bule bancare şi imobiliare care au hrănit economia cu bani care nu existau. Pe scurt: „timp de 20 de ani, ne-am simţit mai bogaţi decât eram”, scrie Wired.

Pe măsură ce SUA îşi revine din criză, se observă o categorie nouă a slujbelor din clasa mijlocie. Aşa numitele slujbe smart.

Sunt inovative şi specializate, dar nu solicită doctorat. Tipul acesta de joburi încep să şteargă delimitarea între munca de jos şi cea de sus. Apar în toate industriile şi pentru că acestea au fost retehnologizate, e nevoie de oameni care să ştie să folosească noua tehnologie, indiferent că este vorba de o fabrică, o companie de IT sau o fermă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.