Echipa preşedintelui SUA, Donald Trump, şi cea a lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial, se pregătesc de posibile proceduri constituţionale speciale în cazul în care rezultatul alegerilor va fi contestat, potrivit site-urilor Politico.com şi Axios.com.
Avocaţii lui Donald Trump şi Joseph Biden analizează atent legile federale din Statele Unite, în efortul de a fi pregătiţi pentru două scenarii electorale foarte rare. Primul scenariu ar putea fi că autorităţile electorale din state americane foarte disputate din punct de vedere electoral să trimită rezultate diferite ale scrutinului prezidenţial. Acest scenariu aproape că s-a întâmplat în Florida în anul 2000, iar acum poate ţine în suspans aflarea rezultatului scrutinului federal.
În al doilea scenariu, Camera Reprezentanţilor ar putea interveni în situaţia în care niciunul dintre candidaţi nu obţine clar cele 270 de voturi ale Colegiului electoral federal necesare pentru câştigarea scrutinului. În acest caz, fiecare lider al delegaţiilor parlamentare reprezentând fiecare stat va vota pentru desemnarea preşedintelui SUA, iar decizia se va lua prin majoritate simplă.
„Aceste posibilităţi sunt îndepărtate, dar cu o administraţie care nu respectă normele, într-un an care nu respectă normele, cu un public extrem de divizat, cele două partide nu asumă deloc riscuri. Republicanii şi democraţii au mobilizat deja mii de avocaţi în întreaga ţară pentru a studia atent legile din statele disputate puternic şi pentru a se pregăti pentru potenţiale litigii electorale”, notează site-ul Politico.com.
Politicienii din Partidul Democrat se tem că Donald Trump, membru al Partidului Republican, care deja a refuzat să spună dacă va accepta o eventuală înfrângere, va încerca să genereze dubii asupra rezultatelor din state disputate şi chiar ar putea exercita presiuni asupra membrilor adunărilor legislative statale pentru a valida rezultatele dorite de el.
„Vrem să fim pregătiţi pentru orice. Absolut. Am investit prea mult timp, bani şi energie”, afirmă Terry McAuliffe, fost guvernator al statului Virginia şi fost preşedinte al Comitetului Naţional al Partidului Democrat. „Vreau să fiu foarte clar: nu există niciun nivel la care Donald Trump să nu se coboare, deci trebuie să fim pregătiţi. Nu ştim ce intenţionează să facă”, a explicat politicianul democrat.
Comitetul Naţional Republican a anunţat că se concentrează mai mult pe efortul de 20 de milioane de dolari de a contesta în justiţie schimbările în organizarea scrutinului generate de pandemie. Echipa de campanie a lui Donald Trump se pregăteşte pentru scenariul în care Congresul ar putea determina rezultatul alegerilor sau pentru situaţia în care un stat ar oferi rezultate electorale contradictorii.
Potrivit site-ului Axios.com, oficiali din cadrul Partidului Republican au anunţat că ar putea intenta acţiuni judiciare în statele Pennsylvania, Minnesota şi Nevada, dacă rezultatele vor fi strânse. De asemenea, au fost făcute pregătiri pentru posibile proceduri de renumărare a voturilor.
Donald Trump a preconizat că rezultatul scrutinului ar putea fi decis de Curtea Supremă de Justiţie.
În schimb, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a cerut colegilor din cadrul formaţiunii să se pregătească pentru un scenariu politic foarte rar, în care rezultatul scrutinului prezidenţial ar putea fi decis în Congres. Donald Trump contestă votul prin corespondenţă, iar politicienii democraţi se tem că actualul lider de la Casa Albă ar putea genera anularea buletinelor de vot asupra cărora există dubii. În această situaţie, dacă rezultatul scrutinului prezidenţial va fi incert, Camera Reprezentanţilor va trebui să decidă câştigătorul.
Într-o scrisoare adresată colegilor de partid la sfârşitul lunii septembrie, Nancy Pelosi a transmis, potrivit Reuters, că recentele afirmaţii ale lui Donald Trump sugerează că acesta ar putea cere Camerei Reprezentanţilor să decidă câştigătorul scrutinului prezidenţial în cazul în care nici el, nici candidatul Partidului Democrat, Joseph Biden, nu obţin cel puţin 270 de voturi în Colegiul Electoral Federal.
Conform Constituţiei SUA, Camera Reprezentanţilor poate vota prin delegaţii ale statelor într-o astfel de situaţie, fiecare stat având un singur vot. Partidul Democrat are majoritate în prezent în Camera Reprezentanţilor, cu un raport de voturi de 232 la 198, dar republicanii au majoritate în privinţa numărului de state pe care le controlează, cu un raport de 26 la 22. Delegaţia parlamentară a statului Pennsylvania este la egalitate, în timp ce în Michigan raportul este de 7/6 şi există un congresman libertarian. Ultima dată când Camera Reprezentanţilor a decis câştigătorul scrutinului prezidenţial a fost în 1876. În acest context, Nancy Pelosi le-a cerut politicienilor democraţi să facă un „efort colectiv” pentru a obţine, în scrutinul parlamentar din noiembrie, locuri suplimentare în circumscripţii electorale controlate acum de republicani. „Întrucât nu putem lăsa nimic la întâmplare, Comitetul de acţiune politică al majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor face tot posibilul pentru a câştiga mai multe delegaţii statale pentru democraţi”, a scris Nancy Pelosi, conform Reuters.
Partidul Republican a reacţionat vehement la această iniţiativă electorală, acuzând-o pe Nancy Pelosi că vrea să se implice în scrutinul prezidenţial.
indiferent cine cistiga, umanitatea pierde. o lume construita pe si prin crima e sortita esecului. am deraiat de cel putin 1000 de ani… tot acest balast pe care-l tirim dupa noi, metehne, deprinderi, stereotipuri, ierarhii militare care dau designul social, lupta pentru supravietuire (si nu trairea, fiintarea) sadite adinc in gene nu face decit sa desavirseasca esecul umanitatii… omul a ajuns cel mai nefericit, si in acelasi timp, distrugator animal. viteza cu care omul este deposedat de trairile umane, de suflet creste in aceeasi masura cu dezvoltarea tehnologica, aceasta din urma nefiind totusi cauza. daca de existenta unui guvern al unui stat-organizatie (militara, corporatista – acestea nu urmaresc binele ci puterea, controlul si profitul- in detrimentul vietii), prin definitie criminal, depinde viitorul umanitati, ne-am ars. nici macar nu stim sa visam.
La fel ziceau si data trecuta. Si tocmai ei au fost cei care nu au vrut sa recunoasca alegerile. Nu inteleg la ce ii ajuta aceasta propaganda. Au platit sa ajunga in Romania sau e vorba de idioti utili?
In 2000 alegerile s-au desfasurat in timpul administratiei Clinton. Candidatul democratilor era Al Gore, exact vicepresedintele inca in exercitiu. Nici un cap sanatos n-ar putea fi convins nici acum ca republicanii ar fi facut niste manarii pentru ca reprezentantul lor, Bush jr, sa castige Florida. S-a plusat demagogic de catre presa toxica ca acolo era guvernator fratele candidatului republican. Dupa niste foieli fara sanse, Al Gore si-a felicitat adversarul recunoscandu-i victoria. Desi diferenta de voturi in discutie a fost minima si democratii au apelat la crema avocatilor lor pentru a depista ceva, Al Gore a renuntat sa o mai lungeasca fiind mai mult ca sigur informat ca rezultatul era cel corect.
nu va fi nevoie, Biden va castiga lejer, pandemia la rapus pe Trump.
Televiziunile lui Sorosh fac campanie pentru Biden .Acum au ridicat medicii inpotriva lui Trump.
Diavolul globalist e greu de invins.
Trump are ceva din Eltin!Si ala a tras cu tunul in Parlament!Lovitura de stat in SUA,ultimul epitaf!
Al Gore s-a recunoscut invins desi castigase alegerile. Daca ajungea presedinte tot scenariu 11 septembrie 2001 cadea in balta. Asa ca a fost miluit cu un premiu Nobel pentru pace. Cica ar fi finantat un film depre incalzirea globala, film pe care nu l-a vazut numeni. Toti o apa si un pamant. Democratia americana a devenit o farsa. Mai e putin. Ceea ce a inceput in 1917 in Rusia se va incheia in curand in America.