SUA-Rusia: tentative de apropiere a lumilor paralele

În martie 2017 Rusia dădea o lovitură de imagine. Agenția Tass publica mai multe fotografii făcute la Casa Albă cu președintele Donald Trump, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și ambasadorul Serghei Kislyak.

Moscova încerca de ani buni să obțină o vizită a ministrului de Externe în Biroul Oval. În plus, acolo s-a aflat și ambasadorul Kislyak, atunci în centrul scandalului care a dus la demisia consilierului pentru securitate al lui Trump, generalul Michael Flynn. Casa Albă nu a oferit imagini de la întâlnire, unde presa nu a avut acces, dar a menționat că a permis accesul fotografilor personali ai celor doi demnitari. Se pare însă că oficialii SUA nu știau că fotograful personal al lui Lavrov lucrează și pentru Tass, motiv pentru care presa americană a denunțat mișcarea perversă și încălcarea principiilor diplomatice de către Rusia.

Presiuni pentru un summit Trump-Putin

Exact un an mai târziu, Rusia a recurs la o tactică similară. Donald Trump i-a propus omologului Vladimir Putin o întrevedere la Washington, în cadrul unei convorbiri telefonice din 20 martie, a anunţat luni Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui Rusiei, relata luni site-ul aceleiași agenţii Tass. Doar că ulterior, pe 26 martie, Statele Unite au decis expulzarea a 60 de diplomați ruși, ca expresie a solidarității cu Marea Britanie în cazul tentativei de asasinare a agentului dublu Skripal. În plus, Trump nu a declarat public decât că așteaptă să-l întâlnească pe Putin în viitorul apropiat, nimic despre o invitație în SUA. „După conversaţia constructivă care a atins mai multe subiecte, a apărut o nouă problemă în relaţiile noastre bilaterale. În lumina acestor evenimente, este greu să discutăm despre posibilitatea organizării unui summit. Vrem să credem că discuţiile vor începe“, a spus Ușakov.

Îngrijorare la Moscova

L-a invitat cu adevărat Donald Trump pe Putin în SUA? Mai este valabilă o asemenea invitație după expulzarea diplomaților? „Este o strategie a rușilor de a-l aborda pe Rump, ca și cum el ar fi rupt de propriii săi consilieri“, ca și cum nu ar exista tensiuni bilaterale, spune pentru The New York Times Sarah Mendelson, fost oficial la Departamentul de Stat în timpul administrației Obama.

„Se pare că totul se întâmplă în universuri paralele, unul în care Rusia otrăvește și intervine în afacerile altor state și unul în care nu face asta“, spune Mendelson. Alți analiști consideră că anunțul făcut de Ușakov este pentru consum intern în Rusia, pentru a arăta că relațiile cu SUA sunt „business as usual“, mai cu seamă că, potrivit lui John R. Beyrle, fost ambasador american la Moscova, „mulți membri ai elitei ruse sunt sătui de statutul de paria al Rusiei, iar asta încă înainte de cazul Skripal.“

Altă față a expulzării diplomaților

O altă explicație a anunțului făcut la Moscova ține de îngrijorarea produsă de recenta numire în fruntea diplomației SUA a lui Mike Pompeo, fost șef CIA, și a lui Michael Bolton în funcția de consilier pentru Securitate la Casa Albă. Ambii au o poziție dură față de Rusia, iar Kremlinul dorește o întâlnire cu Trump înainte ca aceștia să-și înceapă efectiv activitatea, pentru a profita de viziunile contradictorii de politică externă care încă există la Casa Albă.

Plecând de la faptul că, în ciuda expulzării diplomaților ruși, Trump nu l-a criticat pe Putin, ba chiar l-a felicitat pentru victoria la prezidențiale, televiziunile publice din Rusia susțin că președintele SUA își dorește o apropiere de Rusia, însă este împiedicat de „criza politică internă din SUA“, de opoziția structurilor din statul profund. Ce poate confirma mai bine o asemenea interpretare decât informația, confirmată de un oficial al Departamentului de Stat, că SUA vor permite Rusiei să-i înlocuiască pe cei 60 de diplomați expulzați, reducând măsura punitivă fără precedent la o simplă reînnoire a personalului.

Un articol de opinie publicat de Washington Post condamnă această atitudine a lui Donald Trump, comparat cu Neville Chamberlain, premierul britanic care a semnat Acordul de la Munchen prin care a acceptat anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia de către Germania nazistă.

„Putin nu e Hitler (…) Dar dacă este să învățăm ceva de la Churchill, este că nu ne putem aștepta ca un dictator să-și schimbe comportamentul cât timp îi încurajăm cele mai rele tendințe.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Ar fi GREAT AGAIN pentru amândoi, maretilor!
    It’s about Time to do IT for mankind…
    Ursule, du-te la întâlnire, la fratele tău yankeu!

  2. pentru ca două paralele să se întlnească, trebuie să devină secante şi atunci nu mai e întâlnire, ci rezbel…

  3. Noua (şi de curând operaționala) rachetă strategică Sarmat ICBM e un obiect frumos , rusesc .
    Şi nu e doar că e frumoasă , mai are ceva . Prezintă nişte „proprietăți” interesante şi plăcute : distruge un continent întreg . Adică vaporizează New-York-ul dedimpreună cu alte 50 oraşe de aceeaşi dimensiune . Şi asta în acelaşi timp . În plus , e invizibilă pentru toate sistemele anti-radar şi se deplasează cu o viteză atât de mare încât scuturile amerikane şi prosteşti sunt inutile precum scutecele folosite pentru plozi .

    Adică vine ca trăznetul din cer , trimis de dumnezeu – nu de potăi cu chip scălâmb de iuzi şi şöröşi !!!

    La aşa ceva şi granitul e neputincios şi fierbe . Nu doar carnea de om amerikan şi dughenele lui prosteşti , trufaşe , cu sute de etaje .
    ːːː
    MORALA : de data asta gangsterii amerikani vor fi blagostoviți . Iar boturile lor unse cu grăsimi şi ciocurile lor lacome de jnapani şi bine îmbuibați vor primi ce merită , ce este necesar .
    Se vor îndestula şi cu „democrații” , şi cu „drepturile” subjugării şi împilării omului , şi cu tot felul de alte „dreptăți” şi „libertăți”. Se vor îndesa . Se vor sătura . Definitiv .
    Dedimpreună cu cei ce slugăresc fascist la ei . Cu leprele ce zic că-s aliați cu ei .

    … adică lucrurile nu stau ca-n filmele amerikane idioate , de handicapați . Făcute pentru sparți în cap şi pentru îndobitocirea lor . Nu ca în mascarăzile lor „eroice” , cu happy-end prostesc de operetă mincinoasă , aberată şi holywoodiană . La care se zgâiesc adolescenții lor dezgustători , obezi , impertinenți şi retardați (cuprinşi de îndobitoceală) . Dedimpreună cu mamele lor kurve şi amerikănci (cu sifilis la pizde)

    Că ce-i frumos abia acum se coace ::::::::::: şi vine . vine . VINE RUSEŞTE PESTE EI .

  4. Cât de spălați pe creieri sa fii sa nu vezi că e Rusia lui Putin aia care și baga coada …că economic în afara de petrol și gaze e zero..neostalunismul..nu e cu nimic mai prejos in dezinformare decât vechiul stalinism..e logic că sa dat un mesaj pt alți spioni ruși care ar avea gânduri de evadare în vest..a la pacepa cu secrete la pachet..in rest aceeași mama Rusie lipsită de perspectiva..și imaginație…tătuca Stalin a lichidat peste 20 milioane ..că se acutea lupta de clasă..putin fost kgbist..nu a ezitat să i lichideze pe trădători..ca sa tina șleahtă unită…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.