Succes electoral al extremei drepte în Germania

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a făcut un nou pas în progresul său electoral duminică seara, alegând primul său primar cu normă întreagă al unei municipalităţi, la o săptămână după ce a câştigat primul district, notează AFP.

Hannes Loth, 42 de ani, a fost ales pentru AfD în fruntea oraşului Raguhn-Jessnitz, localitate cu aproximativ 9.000 de locuitori din landul Saxonia-Anhalt, în estul ţării, potrivit datelor publicate pe pagina de Facebook a primăriei.

Cu 51,13%, acest ales al parlamentului regional din Saxonia-Anhalt a învins un candidat fără etichetă.

Cu doar o săptămână în urmă, partidul de extremă-dreapta câştigase preşedinţia unei colectivităţi teritoriale din Germania care grupează mai multe localităţi: districtul Sonnerberg, din landul Turingia, tot în estul ţării.

„După primul district, avem acum primul primar cu normă întreagă al AfD”, a afirmat pe reţelele sociale un responsabil al partidului, Christian Blex.

Un mic număr de sate germane au avut în trecut primari AfD, dar acesta era un rol voluntar, aleşii având în paralel un alt loc de muncă.

La fel, o localitate din sud-vestul ţării cu 12.000 de locuitori, Burladingen, a fost condusă între 2018 şi 2020 de un ales AfD, dar acesta din urmă nu fusese ales sub culorile partidului, el alăturându-i-se în cursul mandatului.

Succesul electoral intervine într-un context de creştere puternică în sondaje a acestei mişcări anti-migranţi, eurosceptice, care apără poziţii pro-ruse, creată în urmă cu 10 ani.

Conform unui sondaj de opinie realizat de institutul Insa publicat în ediţia de duminică a cotidianului Bild, AfD devansează la nivel naţional cu 20% din intenţiile de vot Partidul Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz (19%).

La ultimele alegeri legislative din 2021, partidul de extremă-dreapta a înregistrat un scor la jumătate, cu 10,3% din voturi. AfD este implantată în special în estul ţării, care se simte lăsat deoparte.

Partidul recuperează de câteva luni nemulţumirea unei părţi a publicului, alimentată de inflaţie sau chiar de tranziţia ecologică pe care guvernul încearcă să o introducă, sub imboldul Verzilor, membri ai coaliţiei de guvernământ.

Preşedintele Agenţiei federale pentru educaţie civică, însărcinată cu programele educaţionale din Germania, a avertizat în acest weekend împotriva riscului de a reduce progresul AfD „la o simplă mişcare de protest”.

„Alegătorii vor acest partid, acolo este gravă situaţia” a declarat Thomas Krüger pentru grupul de presă regional RND.

„Într-o parte a societăţii au prins rădăcini anumite poziţii, care nu sunt conciliabile cu principiile democratice şi care sunt inacceptabile”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

14 Comentarii

  1. Incepe să se trezească europa!…Felicitări tuturor care luptă pentru o europă a europenilor…

  2. S-au finalizat cartile stelare pe driapta, pentru mentinerea la nivel global driapta. Deh, cu driapta poti face orice, stanga e pe saracie definitiv, vezi Romania unde stanga e mentinere saracie pentru furat si escrocat prin lege, plus manipulare mincinoasa uriasa.

  3. cine vede ADEVARUL si doreste LIBERTATE este catalogat „extrema”. asa intelegi de ce l-au ucis pe Isus. ca „drepta” si „stanga” nu exista. au aceeasi radacina ca si „democratia” si „sociaismul” si „progresul” in formatiune controlata a „stupului”: s a ta na.

  4. Îmi pun toate speranțele în AfD. Poate sparge de unul singur mizeria numită propagandistic Uniune Europeană și eliberarea Estului Europei din lanțul colonial.

    HAUR-ul nostru îi trimite pe Piperea și Terheș în Parlamentul European. Mă gândesc că nu ca să-l saboteze din interior!

  5. Atata timp cat in Germania de azi musulmanii isi taie oile in cadrul traditiei Zabiha (dhabihah) direct in strada, ca in Turcia ,aparitia extremismului e o urmare

  6. Bați câmpii stimabile autor.

    Dacă la o țară de 82 de milioane de locuitori alegerea unui primar (și singurul) de către 9.000 de locuitori e „un mare succes” înseamnă fie că nu mai înțeleg eu lumea, fie că sunt proiecții, guvernate de un partizanat bolnav. A invoca „Bild” ca sursă de inspirație înseamnă a muta comentariile politice în zona tabloidelor, ceea ce e și mai bolnav.

    AfD este și rămâne un fenomen extremist, izolat total un politica germană. Încercările de a ne spune ca lucrurile stau altfel sunt pur și simplu idioate!

  7. Felicitări Afd ! Aurul nostru o să fie o frumoasă surpriză la anul pt progresistii Soroisti de la Bruxelles…Ursula o să cadă în depresie ?✌️

  8. Daca nu ar vota femeile, poate ar avea sanse Germania sa nu devina stat musulman. Dar asa, din start 50% se duc catre partidele pro islamoelgebetiste. Karma: in 30 de ani o sa poarte burka.

  9. Nu exista si nu a existat partid de extrema dreapta. Chiar si in Germania, Partidul National Socialist a fost … socialist, adica de stanga. Lafel in Italia, URSS, RSR … sau acum in SUA, Canada .. Australia, RPK, China.. partide de stanga care restrang libertatile zi de zi. In unele tari le blocheaza contu bancar daca demonstreaza impotriva partidului (cum ar fi Canada) sau sant arestati daca comenteaza pe facebook (cum ar fi Germania, Olanda, Anglia..) .. Oamenii fortati sa se injecteze la comanda partidului ..

  10. „Extrema dreapta” – etichetare pentru prostime.
    In realitate, e vorba pur si simplu de dreapta – si atat. Restul esichierului politic fiind stanga, absolut toate partidele democratico-atlantiste.

  11. Sunt curios de două lucruri.Primul ar fi de ce dreapta trebuie să fie legată-în accepțiunea presei- fie de”centru” adică să fie o extensie tip yesman a comuniștilor autonumiți”liberali” sau de „extremă” când n-are rahat neobolșevic în ea, iar al doilea, de ce nu-și asumă comunismul morții și branșa național-socialistă pe care o aruncă în cârca dreptei, deși dreapta n-are nimic în comun cu respectivul curent, fiind un curent individualist prin excelență? În plus, sexomarxismul neoglobalist de azi are puternice accente fasciste care nu par să deranjeze presa dresată de corporații, adevărații vectori de putere în așa zisa societate „democratică” de azi, care s-ar lipsi bucuroasă de „binefacerile” acestor aberante megahimere economice care au blocat dezvoltarea și progresul pe toate fronturile cunoașterii umane ale societății pe care o otrăvesc cu sârg, cot la cot cu gerontocrația ticăloșiei politice mondiale.

  12. De unde și pînă unde este AfD „partid de extremă-dreapta”? …că așea spune ageriipreși, $$oroșijdii falimentari dă Stat, dirijaț’ propagandistic dîn Pădure sub ordinele Stațîiei C.I.A. dă la Bukale?
    Completați articolu’ cu definiția pentru „extremă-dreapta” dîn „Dickționaru’ Pooliitruck Amerlock a’ Limbei Rromîne (păntru aventuri diplomatice cu Marele Lickurici)” editat recent sub îndrumarea lu’ „Petrov” Troyan komandant dă Flotă șî cătindat la Premiu’ Nobăl păntru trecerea Prutyului (verbală), șî abia apoi faceți re-clasificarea AfD.
    Ca să nu mai greșiț’! …”șî iartă greșîților noștri șî nu-i duce pă iei în ispită, șî izbăveşte-i de Cel Rău șî Tikiat $$oroș! …șî a voastră sî hiie Slava șî Împăr(ă)țirea Baassarrabiyei!” (cu Ukraina nazistă șî pretină)……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.