Noi informații despre atacatorul de la Aeroportul Internațional Chișinău

Niciun pasager nu a fost rănit în atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu decesul unui polițist de frontieră și a unui agent de securitate aeroportuară. Oamenii legii precizează că făptașul, cetățean al Tadjikistanului, este singura persoană rănită.

În momentul în care acesta s-a prezentat la punctul de control al aeroportului din Chișinău, nu era disponibilă vreo informație, pe rețele ca Interpol sau Europol, că ar fi în căutare. Acestuia i s-a refuzat accesul pe teritoriul Republicii Moldova din motive de securitate. Polițiștii de frontieră au avut anumite suspiciuni din moment ce bărbatul nu a putut spune clar care este motivul și nici termenul în care intenționează să se afle în Republica Moldova. Despre faptul că este suspectat de comiterea unei infracțiuni și este căutat în Tadjikistan s-a aflat numai după atac, când s-a luat legătura cu colegii din această țară. Informația a fost comunicată la o conferință de presă, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului General al Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că suspectul a aterizat în Republica Moldova la ora 14:48, cu o cursă Istanbul-Chișinău. Procesarea actelor pasagerilor a început în jurul orei 15:10, atacatorul s-a prezentat controlului la frontieră la ora 15:21. După ce i s-a comunicat faptul că nu este lăsat în țară, bărbatul a fost izolat. După aproape două ore, când urma să fie condus pentru a fi returnat în țara de unde a venit, l-a imobilizat pe polițistul de frontieră cu o lovitură aplicată pe neașteptate, i-a luat arma și a tras. A fost omorât pe loc și agentul de securitate care a vrut să-i vină în ajutor colegului.

Viorel Cernăuțeanu a menționat că în jurul orei 17:15 a intervenit primul echipaj de poliție care se afla în apropierea Aeroportului. S-a reușit evacuarea pasagerilor, în timp ce oamenii legii încercau să negocieze cu atacatorul. După ce au înțeles că în încăperea în care s-a baricadat acesta nu sunt copii, dar și că cele două persoane nu mai sunt în viață, au declanșat asaltul, în cadrul căruia a avut loc un schimb de focuri de arme, agresorul fiind rănit. Potrivit șefului IGP, alte persoana rănite nu sunt. Despre faptul că atacatorul este cercetat s-a aflat doar după ce organele de drept din Moldova au luat legătura cu cele din Tadjikistan.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a menționat că persoana suspectă are o pregătire fizică bună, însă nu există informații că ar fi afiliată vreunei grupări militare. Este deschis un dosar penal pentru omor în circumstanțe agravante. Nu pentru atac terorist, cum se vehicula anterior. Individul este internat la spital, unde este păzit de forțele de ordine. Acum se află în stare inconștientă. Procurorul-șef a mai spus că, din moment ce infracțiunea a fost comisă în Republica Moldova, judecarea cauzei și condamnarea atacatorului va avea lor în Republica Moldova. Individul riscă detenție pe viață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Daca ar fi fost doi atacatori , aia ar fi dezarmat toata paza aeroportului.
    Halal paza care permite sa fie dezarmat! S-au facut de ras……[Rumburak]

  2. Înțeleg din spusele oficialilor că atacatorul nu are clin și mânecă cu pregătirea militară . Ar fi un simplu borfaș căutat de autoritățile din țara lui .
    Poate de aceea sunt mari semne de intrebare cum sunt angajați cei ce se ocupă cu siguranța.aeroportului din Chișinău . Pute a corupție generalizată a aleșilor politici basarabeni !

  3. Daca un neica Nimeni precum tadjikul asta poate sa provoace asemenea incidente, oare ce ar putea face o divizie intreaga de compozitori?
    Autoritatile romane de ocupatie tot ii dau cu articolul 5. Artoculul 5 in sus, articolul 5 in jos. Umbrela, stati linistit ca avem umbrela.
    Si daca din cine stie ce motiv articolul acela se dovedeste a fi o fictiune, cine le va pune stavila hoardelor asiatice?
    E de mentionat ca Romania a mai „beneficiat” de niste garantii, anglo-franceze, in interbelic. La nici 5 zile de la capitularea Frantei (22 iunie ’40), URSS, vazand ca Romania nu mai are sprijin, a si luat o halca din teritoriul national.
    Ce s-ar intampla daca America ar fi ocupata in alta parte pe glob, suficient cat sa nu poata veni in ajutorul Romaniei?
    In cate ore ar fi compozitorii la Bucuresti, sa scrie o sonata?…
    Nimeni nu pare sa aiba niciun plan B. Ei stiu un singur lucru, hartoaga numarul 5. Atat.

  4. De-a lungul istoriei, Romania nu a fost niciodata intr-o situatie de securitate mai buna. Chiar actualul conflict din Ucraina arata ca Rusia a devenit o putere de mana a paishpea de care nu ne mai temem. In al doilea rand daca Ucraina a beneficiat de sprijinul NATO desi nu avea vreun acord, cu atat mai mult sunt convins ca articolul 5 va functiona. Acum cativa ani nu eram chiar asa sigur ca acum.

  5. Danielo ce vorbești tu?
    Ce tadjikistanez?
    TV , radio , presa noastra , goagal, toate fff bine informate ne-au lămurit fff bine. Este vorba de un terorist rus wagnerist venit sa destabilizeze Chișinău l . Crezi ca dacă -și spune Mahomed nu e rus? Asta e propaganda putinista!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.