Suddeutsche Zeitung: Toate argumentele sunt de partea lui Timmermans

Gata, așa nu se mai poate, este mesajul care se poate citi printre rândurile unui editorial cu care se deschide ediția electronică de marți a cotidianului german Suddeutsche Zeitung, un editorial despre situația statului de drept in Ungaria, Polonia și România. ”Țări ca Belgia, Olanda, Germania și statele scandinave au dreptate să insiste aici. Nu trebuie să cedezi nicio clipă. Pentru că statul de drept este baza proiectului UE. Nimeni din Wiesbaden și Bordeaux nu poate ignora ce se întâmplă la Varșovia și Budapesta: efectul dezintegrant al acțiunilor lui Jaroslaw Kaczynski și Viktor Orban nu are limite”, scrie Matthias Kolb pentru cotidianul bavarez.

Articolul este publicat exact în ziua în care miniștrii Afacerilor Europene din statele membre urmau să discute la Bruxelles despre situația statului de drept în Polonia.

Fundamentele UE sunt amenințate de România, Polonia, Ungaria

Ziaristul german este supărat și pe România. ”Cazurile îngrijorătoare se înmulțesc. În România, guvernul social democrat plănuiește să legalizeze corupția, iar în Malta nu funcționează separația puterilor. Lamentările Poloniei și Ungariei cum că sunt tratate de Comisia Europeană ca ”membri de mâna a doua”, pentru că sunt din Europa de Est, sunt nefondate. Toți cei care insistă pentru respectarea regulilor, precum vicepreședintele CE Frans Timmermans, au argumentele de partea lor. Pentru că, înainte de aderare, toate statele UE s-au angajat să respecte aceste valori. Neglijențele ulterioare sunt inaccpetabile. Același lucru este valabil și pentru independența magistraților, și pentru independența presei”.

În viziunea lui Matthias Kolb, ”controlul magistraților independenți asupra politicienilor și oamenilor de afaceri puternici este lucrul care a făcut ca UE să fie atractivă pentru Europa Centrală și de Est, după căderea URSS; de aceea forțele progresiste din Ucraina și Balcanii de Vest își doresc astăzi să adere la UE”.

Aceste lucruri ”fac convingătoare propunerea comisarului pentru Buget Gunther Oettinger: el vrea să alcătuiasca bugetul UE pentru 2021-2027 în așa fel încât plata subsidiilor de miliarde de euro să fie condiționată de respectarea principiilor constituționale. Ideea sa se numește condiționare. Este un semnal pentru cetățenii din țările contributoare nete precum Geemania și Suedia că banii lor nu vor curge pe canale corupte. Și acest sistem va fi eficient din același motiv ca și deciziile Curții Europene de Justiție: e vorba de mulți bani”.

Suddeutsche Zeitung arată că măsurile punitive prevăzute acum de tratate sunt ineficiente, căci trebuie luate în unanimitate, iar Ungaria și Polonia singure le pot bloca. ”Aceste proceduri adâncesc falia dintre Est si Vest și afecteaza atmosfera de lucru din UE. Cuvântul cel mai frecvent folosit la Bruxelles pentru a descrie aceasta atmosferă este «otravită»”.

Un alt argument pentru grabnica pedepsire a Poloniei, Ungariei și Romaniei este că ”comportamentul acestor guverne dăunează tuturor, amenință propsperitatea și vulnerabilizează UE în calitatea sa de actor global”. ”Cum poate Europa să promoveze o ordine bazată pe reguli, când ele sunt încălcate chiar în cadrul uniunii? Iar rivali precum China știu exact cum să folosească aceste vulnerabilități pentru a câștiga influență”.

Desigur, Germania are un rol important. ”Din întâmplare, Berlinul va deține președinția Consiliului UE în toamna anului 2020, când cel mai probabil va fi decis viitorul buget european. Apărarea statului de drept în Europa prin condiționare trebuie să fie o prioritate. E vorba despre fundamentele UE”.Suportați istoria scrisă de alții

În spatele apărării ”valorilor europene”

Revolta jurnalistului german ridică niște semne de întrebare. De ce guvernele din România, Ungaria și Polonia vulnerabilizează UE doar în fața Chinei? De ce nu și în fața Rusiei, mai cu seama că mai toate publicațiile europene trag semnale de alarmă privind războiul informațional, războiul hibrid si alte tipuri de acțiuni insidioase ale Rusiei? Să fi omis Suddeutsche Zeitung pericolul rus sau să fie vorba despre colaborarea dintre marile companii germane și Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream 2, în ciuda protestelor SUA, ale Poloniei și ale marii majorități a statelor central si est-europene, acum puse la colț de Germania? Oare Germania nu vulnerabilizează securitatea energetică a UE construind încă un gazoduct ruso-german, cu fostul premier Gerhard Schroeder în calitate de șef al consiliului Nord Stream AG?

Iar comisarul Guenther Oettinger, prezentat acum de cotidianul bavarez ca un soi de deus ex machina cu a sa propunere de condiționare politică a accesului la fondurile UE, nu este nici el străin de afacerile Rusiei. El este cel care, pe când deținea portofoliul Energiei din Comsisia Barroso, a fost adus în Budapesta ”iliberalului” Viktor Orban cu un avion al miliardarului Klaus Mangold (ce are uși deschise la Moscova), pentru a ”unge” rotițele mult contestatului acord nuclear ruso-ungar de peste 10 miliarde de euro – construirea de noi reactoare la centrala de la Paks.

Aflăm că independența justiției a fost principalul motiv pentru care statele est-europene au dorit să adere la UE. Așa e, însă a mai fost și economia liberă, modelul liberal de succes al statelor vestice, cel care să asigure prosperitatea în fostele state comuniste. Modelul acesta a eșuat în ultimul deceniu. Acum, constestarea sa este echivalată deseori, în mod arbitrar, cu un atentat la principiile statului de drept.

Mai aflăm de la preascârbitul jurnalist de la Suddeutsce Zeitung că germanii, suedezii, scandinavii, olandezii și belgienii trebuie să fie siguri că banii lor nu intră pe canalele corupte ale Estului Europei. Însă statisticile europene oficiale se mândresc cu inegalitatea redusă din Est, care este estimată fără a lua în calcul profiturile care se scurg din aceste țări. Cel putin jumatate din capitalul din noile state membre UE este deținut de investitorii occidentali (compatrioții acelor belgieni, olandezi, germani pe care Suddeutsche Zeitung nu vrea să-i știe ”păcăliți” de esticii corupți). Profiturile obținute de această jumătate străina iau calea Vestului profitând de legi care, nu-i așa, de aceasta dată respectă ”valorile europene”. Ei bine, profiturile astfel repatriate sunt mai mari decât fondurile europene pe care le accesează aceste state. Sunt date din perioada 2010-20-16 prelucrate de economistul Thomas Piketty. Iar dacă informațiile furnizate de economistul francez nu mulțumesc, același lucru l-a spus însuși comisarul ”salvator” Oettinger, în 2017:  „O mare parte din fiecare euro ce merge în Polonia se întoarce în Germania, Polonezii folosesc banii pentru contracte cu industria germană, pentru a cumpăra mașini și camioane germane“.

Ziarul bavarez sugerează că Germania trebuie să găsească ac de cojocul esticilor care vor un loc mai confortabil la ”borcanul cu miere” al UE. Deutsche Welle scrie că Manfred Weber, candidatul PPE la șefia viitoarei Comsii a găsit o cale pentru monitorizarea statului de drept în țările UE, în funcție de care să se decidă reducerea accesului la fondurile europene. Este vorba de un organism mic, ”cu cel mult nouă membri, recunoscuți de foști judecători constituționali și de la Curțile Supreme din statele membre, reprezentând diferite orientări politice”. Acest consiliu al înțelepților va fi cel care va decide accesul la fondurile UE, o dată la doi ani, și practic va avea puterea de a provoca inclusiv căderea guvernelor în statele vizate. De unde vine legitimitatea lor? Nu de la Parlamentul European sau de la parlamentele naționale, ci de la ”recunoașterea lor” de către foști judecători.

Editorialistul revoltat de la Suddeutsche Zeitung se ascunde după ”statul de drept” și ”fundamentele UE” nu doar pentru a trage un semnal de alarmă privind starea democrației în Estul și Centrul Europei, ci mai ales pentru a transmite că aceste state trebuie să trăiască istoria scrisă de Germania, inclusiv prin tradiționala cooperare cu Rusia. Iar istoria îi dă dreptate lui Kolb când scrie că ”toți cei care insistă pentru respectarea regulilor, precum vicepreședintele CE Frans Timmermans, au argumentele de partea lor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

25 de Comentarii

  1. Jucăriile lui Stalin, adică procurorii, judecătorii, pușcăria și gulagul este și jucăria noilor nemti? Dacă rămân fără ele sunt terminați. De asta o tot dau ei cu așa-zisul stat de drept, cu așa-zisa corupție de doi bani din Est, comparativ cu cea pe sume uriașe din Vest? Ca pierd influenta su puterea coloniala și bineînțeles economica, nu ca ii doare undeva de estici sau de democrație, libertatea individuala. Ce mi-e neamțul, ce mi-e rusul pana la urma! Dictatori și. criminali?

    • @ Bellux
      „Ce mi-e neamțul, ce mi-e rusul pana la urma!”
      Sunt milioane de est-europeni care au mers catre „neamt”, catre „rus” nu a mers aproape nici unul. Ba chiar, cand o parte a Germaniei era a „rusului”, au trebuit sa construiasca un zid si sute de km de sarma ghimpata ca sa nu fuga in cateva saptamani toti esticii in Germania capitalista. Ce ti-e si cu nerozia asta…

  2. Transmiteti-le din partea noastra, a romanilor, ca atata vreme cat nu vad dublul standard pe care comisarii il aplica atunci cand cer oprirea unor anchete penale pentru protejatii lor, tot ce scriu ei este pentru noi gunoi.

    • @ Ce scriu ei e gunoi
      Transmite-le doar din partea ta, nu vorbi in numele altora.
      Toate statele UE respecta integral pozitiile Comisiei de la Venetia. Noi (si polonezii, si ungurii) le respectam doar cand avem chef (cand au chef si interes politicienii la guvernare). Asa am ajuns sa avem un parchet facut de si pentru politicieni, astfel incat oricine ii ancheteaza sa devina „penal”… N-are nicio importanta ca asemenea anchete sunt doar propagandistice, n-au continut juridic si nu vor duce niciodata la vreo condamnare.
      Cand CE a cerut Austriei sa plateasca alocatii pentru copiii romanilor ce lucreaza acolo, Austria s-a conformat. A fost corect, asa-i? Cand ne cere noua sa nu incalcam statul de drept, sa nu amestecam politicul in justitie, asta e „abuz”…

    • Nu @ena, greseala e a ta. Din „partea noastra” e corect, est-europeni sunt satui de „dublu standard”…si daca ai gandi numai putin (nu doare), ai vedea ca pina si ei (vestici) recunosc acest lucru. Ex. produsele cu calitate joasa pentru est.

    • @ Meditatu Astea 2 randuri le-ai meditat mult sau ti-au venit asa, spontan?
      Est-europenii le cer vesticilor sa isi deschida piata muncii si a ajutoarelor sociale pentru ei (sunt 12-15 milioanne de estici in vest), dar nu vor „straini” in propria lor tara – cum ti se pare asta ca „dublu standard”?
      Cum ar fi sa trimita inapoi vesticii 4 milioane de romani? Care ar fi nivelul somajului in Romania? Care ar fi nivelul de trai?

      „Firmele care vand produse cu o calitate diferita in tarile europene vor plati amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri, a anuntat comisarul European pentru Justitie si Protectia Consumatorilor, Vera Jourova, aflat la Bucuresti. „Eu ma simt inselata cand ma duc in tara mea (Cehia – n.red.) si cand cumpar un iaurt care are o chimicala in loc de capsune. Interzicem dublul standard al produselor”, a explicat ea. In consecinta, pentru a stopa aceste practici de dublu-standard, autoritatile europene au impus noi reguli. Astfel, dupa ce directiva „Omnibus” va fi adoptata in aprilie, producatorii trebuie sa informeze consumatorii daca ceea ce vand are sau nu aceeasi calitate in toate tarile europene.” – stire din 5 Aprilie 2019
      Meditatu, exemplul dat de tine arata exact CONTRARIUL a ce ai vrut sa sustii tu: existenta unor STANDARDE COMUNE – indiferent ca e vorba de alimente, protectia mediului sau statul de drept postulat de Comisia de la Venetia – reprezinta modalitatea de eliminare a potentialelor abuzuri. Cand politicienii din est vor sa isi faca legi „ale lor” – asta-i adevaratul „dublu standard”…

  3. Auzi ce-l nelinisteste pana la insuportabilitate pe „jurnalistul” cu ochi de la zudoice tzaitung: ca-n Malta nu functioneaza separatia puterilor. Pai sa nu pui mana pe facaletz?!

  4. Cine da vreun ban pe asta si-a cumparat un titlu de la „prostigioasa” SNPA din Romanica, inseamna ca este retard.

  5. Ma doare la 2 m de banana de parerea lui Timmermans! Da fix la 2 m! Da’ cine e Timmermans asta, pana la urma? E frate cu Vishinsky?

  6. Asta se intampla la asocierea dintre cal si calaret. Statele din est trebuiau sa stie istoria colonizarii Americii si Africii. Modul de lucru e vechi, bineanteles cu modernizarile aduse de tehnologie , fraierii la care se aplica sunt altii

  7. UE, himera germanica, un fetus nascut mort isi cam da sfarsitul si nemtilor nu le convine.

  8. Un idiot da dreptate altui idiot. Nimic nou pe planeta. Doua jeguri neo-marxiste si atat. Am niste injuraturi pentru ei si nu numai, dar se cenzureaza.

  9. Gunoaie neomarxiste si sorosiste cu obraz gros de toval ipocrit!

  10. Suddeutsche Zeitung = Kur papir…… Germania face afaceri cu China si Rusia, Franta cu Rusia… Romania nu are voie!!! Lepadaturile din ambasadele Reich-ului european urla spre Justitia din Romania pentru oprimarea oricui are curajul sa comenteze deciziile neo-ariene…..

  11. Vedeti in ce hal gandesc si actioneaza,asta daca e tradus corect articolul. Gandesc intrun fel si practica 2 feluri:
    1. Ce viseaza noaptea,pun in practica adoua zi,
    2. Infiltratii mincinosi intra perfect in creierul lor halucinogem de ii destabilizeaza si o iau pe alta cale incat nici ei nu stiu,
    3. Ce a fost pus pe hartie e valabil doar in,anumite cazuri si momente,pana cand interesele sunt mai presus de legea tarilor respective,netinand seama de lista impusa sau MCV ca santaj sau laț!
    E mai bine sa fim atenti la toate porcariile dreptei europene care e identica cu dreapta romaneasca,cer enorm de mult dar ofera minciuni. Vezi PPE si barba alba de atata prostie(a se citi viata sau impunerile pentru altii=influiente politice). Nu a albit degeaba moșul!

  12. Concluzie in ce priveste Romania, unde cunosc situatia: romanii sunt popor neguvernabil. Gata, adio! Un popor care nu este capabil sa faca curatenie la el acasa si misuna gandacii dragnea pe pereti, nu are ce cauta in UE inainte de a face curatenie. Ar trebui reintrodusa pedeapsa capitala pentru inalta tradare si subminarea economiei nationale dupa modelul rusesc pe care acesti tradatori de la PSD il slujesc. Rusii isi executa tradatorii. La noi de ce ar fi altfel in conditiile in care refuzam prin alesii care au castigat alegerile sa respectam regulile UE la care am aderat si acum le subminam?

  13. Domnul Marchievici ar vrea ca toate companiile straine sa-si lase banii in Romania.Pentru ca statul sa nu faca nimic si sa aiba bani. Ce frumos, ca un arendas. Nu, domnule Marchievici, statul trebuie sa ofere un mediu SANATOS oamenilor de afaceri si sa nu FURE. Atat. E chiar atat de greu?

    • Companiile vestice își externalizează profiturile .Cazul BCR când au cumpărat calculatoare de la firma mamă cu 30.000 euro bucata este elocvent .Când au încercat să-i impozitele au ieșit la miting e sănătos ce zici Victoraș.

    • Nu vi se pare normal ca cine investeste (cheltuie) niste bani intr-o afacere sa-si recupereze mai intai investitia si apoi sa aiba si ceva profit? Se confunda nejustificat recuperarea investitiei cu profitul. Recuperarea unei mari investitii poate dura si zece ani, iar la investitiile in infrastructura mai multe zeci de ani. Abia dupa ce si-au recuperat banii investiti apare profitul real.

  14. Citind art., mi-a crescut tensiunea si i-am trimis la origini pe toti grohaitorii astia preocupati si ingrijorati de RO . Nu-s decat niste borfasi de rand , cu ifose de nu se poate , sictir maxim !

  15. @Apreciați că inițiativa „Fără penali în funcții publice” ar trebui promovată ăi printre parlamentarii de la Parlamentul European și votată ca directivă europeană și la Bruxelles, pentru politicieni și funcționari, ?

  16. Apreciați că inițiativa „Fără penali în funcțiile publice” extinsă la nivelul Uniunii Europene ar putea deveni principalul subiect al agendei pe justiție în perioada rămasă de exercitare a președenției Consiliului Uniunii Europene, de către politicienii români ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.