De două ori mai multe pastile fără rețetă decât media UE

Suntem campioni la automedicație

medicamente

Un fenomen, din păcate foarte des întâlnit în România, poate duce chiar și la tragedii. Mai mult de jumătate dintre români ia medicamente, după ureche, fără nicio prescripție medicală. Și mai grav, printre acestea, cel mai des folosite astfel sunt antibioticele.

Medicii atrag atebția că din cauza medicației administrată după ureche pot existan consecințe foarte grave. Ei atrag atenția că bolile se pot agrava în loc să se amelioreze sau chiar mai rău, pot grăbi moartea. În mai toate casele există medicamente păstrate. Fie au rămas în urma unor tratemente pe care medicul le-a recomandat în trecut, fie au fost cumpărate de la farmacie, „ca să fie în caz că“. Așa ne aflăm printgre primele locuri la consumul de medicamente fără prescripție de la doctor. De ani buni, autoritățile din România, dar mai ales cele internaționale, cum este principalul for Organizația Mondială a Sănătății, atrag atenția asupra acestui pericol.

73% din români își administrează singuri doctoriile

Studiile făcute la nivel european arată că 1 din 7 părinți își tratează singur copilul, iar o femeie din 4 își alege singură tratamentul, după ce a căutat pe internet interpretarea analizelor sau a simptomelor. În România, mai mult de jumătate din populație a luat măcar o dată antibiotic fără a avea recomandare medicală.

Iar când vine vorba de tratamente care pot fi cumpărate fără rețetă, statisticile sunt și mai sumbre: 73% dintre români își administrează singuri doctoriile. Practic înghițim de 2 ori mai multe pastile fără rețetă decât media europeană.

100 de euro, în medie, pe an pentru medicamente

Cele mai periculoase sunt antibioticele, care pot avea efecte secundare sau reacții adverse periculoase: unele slăbesc auzul, altele nu își fac efectul dacă bolnavul mănâncă lactate, altele opresc creșterea ori provoacă alergii. Unii ajung la spital în șoc anafilactic. „Poate să întârzie diagnosticul, apar complicații. De la o măsea se poate ajunge la niște probleme foarte mari. Cum ar fi o septicemie“, explică Rodica Toma, medic specialist medicină generală.

Și nu puține sunt cazurile în care pacienții își distrug stomacul, ficatul sau rinichii în urma automedicației. Iar pentru ei singura șansă rămâne transplantul de organe. „Dacă avem simtpome pe care nu le-am mai avut până în prezent nu trebuie să ne ducem prima oară la G1oogle să căutăm un diagnostic. Ci trebuie să ne trimită la medic“, continuă medicul.

Conform statisticilor, un român dă pe medicamente, în medie, cam 100 de euro pe an.

Rujeola tratată cu țuică

Inconștiența unora dintre noi merge însă mai departe decât administrarea după ureche a unor medicamente: leacurile băbești. În mai multe sate din țară, oamenii obișnuiesc să se trateze cu tot felul de leacuri din bătrâni despre care au auzit că ar face minuni. De exemplu, oamenii dintr-un sat din județul Botoșani oamenii tratează copiii bolnavi de rujeolă cu țuică, oțet sau…îi îmbracă în haine roșii.

Un medic epidemiolog din Botoșani a descoperit că în mai multe localităţi din judeţ oamenii îşi tratează singuri copiii cu leacuri ştiute de la bunici. „Clasicul îmbrăcat în roșu este menționat de toată lumea, diverse frecții cu oțet, cu țuică au menționat unii, diverse superstiții că nu e bine să facă curat în casă, că ar trebui să țină copiii la cald”, afirmă Irina Alecu, DSP Botoșani, pentru DigiTV.  Specialiştii atrag atenția că aceste metode nu sunt doar inutile, dar pot fi chiar periculoase.

130 de cazuri de rujeolă, în Botoșani

„O frecție dacă o facem cu oțet, pielea deja este iritată de la erupție, cu oțet sau cu țuică. Facem o iritație suplimentară care se poate suprainfecta, o infecție bacteriană pe o afecțiune virală clar că va complica foarte tare situația. El deja are febră, clar că nu-l vom ajuta cu nimic prin a-l supraîncălzi suplimentar”, spune Irina Alecu, DSP Botoșani

Oamenii sunt siguri însă că leacurile lor dau rezultate. În județul Botoșani, de la începutul anului au fost confirmte 130 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă. Unul dintre focare a evoluat în municipiul Dorohoi. 50 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă și aproape toți fie nu erau vaccinați fie aveau doar o singură doză de vaccin. Potrivit inspectorilor sanitari, aprope 90% dintre copiii din Botoşani sunt vaccinați împotriva rujeolei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Desfințarea lanțurilor de farmacii nu este posibilă decît prin Diktat de la Bruxelles.

  2. nu trebuie sa mergi la medic pentru o aspirina, ieri am trecut printr-o durere cervicala, ”m-a tras curentul”, fara masaj, fizic sau energetic cum sugera un apropiat, am rezolvat-o partial cu o aspiriana, pentru ca ma jena la intoarcera capului, n-am murit, iar azi sunt bine… cati nervi mi-as fi facut sa ajung si sa astept la un medic…cati bani si cat de mare ar fi fost prescriptia medicala? precis ar fi spus ca am spondiloza, poate imi dadea sa fac radiografie, etc. daca sunteti o hipocondra aveti nevoie de medic, daca nu, puteti ajunge la pensie si cu o simpla aspirina, nu garantez, pentru ca dupa cum isi traiesc unii tineri viata, varsta pensionarii poate fi o stacheta prea inalta…am avut rujeola la 8 ani, am fost tratat cu antibiotice, apoi a aparut eritemul, a fost prima data din cele trei stari de voma din viata mea, nu-i placut, dar nici atat de dramatic cum va jeliti zilnic in presa, se pare ca azi nu se mai nasc copii sanatos, oare sunt malnutriti? poate ar trebui sa se infiinteze niste asezaminte pentru cresterea copiilor fara vitalitate, este dramatic daca am devenit un popor fara vigoare…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.