Suprataxarea concediilor medicale. Guvernul, acuzat că a impus taxă pe boală

boli, serviciu

Suprataxarea concediilor medicale, o nouă măsură controversată a Guvernului. Deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler au sesizat, miercuri, Avocatul Poporului, solicitându-i să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă conform căreia salariaţii care intră în concediu medical vor primi indemnizaţii mai mici cu 10%.

Potrivit Oanei Ţoiu, prin această ordonanţă de urgenţă, guvernarea PSD – PNL a instituit „taxa pe boală”.

„Angajaţii din România, la sfârşitul acestei luni, vor avea salariile mai mici în cazul în care au avut concediu medical. Acest concediu medical are nou impusă această nouă taxă pe boală, de contribuţie de 10%”, a declarat presei deputata USR.

Categoriile de concedii pentru care se va plăti CASS de 10% sunt următoarele: concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzate de boli obişnuite sau accidente în afara muncii; concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă; concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

„Insist asupra acestui punct, pentru că se referă la părinţii copiilor sau rudele adulţilor cu tratament oncologic care au nevoie de îngrijire continuă, ceea ce înseamnă că în multe cazuri venitul lor integral este diminuat cu 10%, începând din această lună. Calea este oprirea acestei ordonanţe, pentru că nu este constituţională”, a menţionat deputata USR.

Cristian Seidler a explicat că Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţe de urgenţă.

„Nu există, de fapt, niciun argument pentru care această măsură ar fi trebuit adoptată în sistem de urgenţă altul decât foamea de bani a Guvernului. Cerem astăzi Avocatului Poporului să îşi facă treaba. A cam uitat de această atribuţie a sa, iar ideea că din contribuţiile de asigurări de sănătate trebuie să ni se ia 10% contribuţie de asigurări de sănătate este neconstituţională, este absurdă. Ne putem aştepta pe aceeaşi logică, mâine – poimâine, să li se reţină pensionarilor 25% din pensie, contribuţie la fondul de pensii, dacă celor care au concedii medicale şi li se plăteşte indemnizaţia de concediu medical din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, li se reţine începând de la 1 ianuarie 10% pentru fondul de sănătate. (…) Este absurd şi neconstituţional şi vom cere Avocatului Poporului să îşi facă treaba, o treabă de care a cam uitat, pentru că, din păcate, şi aici intervine factorul politic, dincolo de cel juridic”, a susţinut Seidler.

Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Lasati trombonul, peste 75% din concediile medicale sunt pe boli inchipuite. Aceste boli inchipuite se fac si la dosarul de pensionare. Excroci doctori si pacienti sunt destui..

  2. @goguta:
    Chiar nu am un raspuns la intrebarea mea.
    Solidaritate?
    Ce o fi aia?
    Actul voluntar de bunavointa din partea persoanelor generoase in folosul celor aflati in nevoie!?
    Pai definitia nu este corecta in cazul de fata!
    Contributiile cu care statul jecmaneste salariatii( nespeciali in primul rand, cei cu sentinta pe viata) ar umple de admiratie hanii tatari care veneau sa-si ridice tributul de la popoarele supuse

  3. @vand dolari, intrebi ce legetura este intre pensiile speciale si subiect? iti spun eu: daca muncesti cinstit platesti CASS 10% din bruma de salariu pana la 65 de ani cand te pensionezi, daca esti pensionat special nu ti se mai retine acest procent din momentul cand te-ai pensionat la 48 de ani chiar daca pensia nu are la baza contributivitatea! desigur, ar fi o explicatie ca specialii pot apela la orice serviciu privat, ca isi permit dar unde e solidaritatea mult trambitata? de ce taxezi concediile medicale si nu taxezi pensiile speciale cu acel 10 la suta?

  4. Dar cu asta sunt perfect de acord!
    Probabil ca fraudatorul nu o face pentru bani.
    Dar daca tot o face, de ce ar fi fara!?
    Pensii de invaliditate, pe caz de boala, anticipate, sunt milioane, prietene.
    Asta este frauda!
    Dar desigur ca m-am saturat de acest stat(in linie cu altele)care pleaca in PRIMUL RAND de la prezumtia de vinovatie a cetateanului!
    Cum altfel sa califici toate tembelismele de genul”pentru protectia datelor cu caracter personal, prevenirea terorismului, combaterea spalarii de bani” etc. de care nimeni nu mai are scapare?
    Asta este o atitudine indreptata impotriva unor recidivisti, nu impotriva cetatenilor obisnuiti.
    Controlul bazic asupra a tot ce misca( vezi China, care avea tehnologia)i-a fascinat pe tembelii de americani si europeni( care au si ei tehnologia, iar daca nu, le va fi servita) in asa fel, incat toate mizeriile digitale obligatorii pe care bietul cetatean nu mai pridideste sa le dovedeasca sunt destinate, nu-i asa, doar protectiei lui!
    Statul jecmaneste un salariat cu peste 60% din tot ceea ce face pretinzand ca apara proprietatea, linistea, viata…
    …Acum vad ca si-au adus aminte de rezervistii batrani, sa-i mai cheme pe la comisariate, pentru ce!?
    Astia de 50+ mai sunt oameni sa faci culcaturi cu ei?
    Dar, desigur, este pentru apararea tarii, a populatiei…
    S-ar putea totusi sa fie dezamagiti vitejii generali de carton ai mapn:
    Rezervistii batrani sa nu auda bataia tobei care ii chema la oaste pentru ca aveau dopuri in urechi si nu aveau bani sa le scoata la cabinetele orl particulare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.