Supravegherea totală, între tehnologie și virtute

Ce este RSS și ce reprezintă? * Ce înseamnă securitate totală? O hartă RSS cu 500 de localități * Despre camerele video care disting între om și animal * În supraveghere, tehnologia bate omul

Atâtea subiecte palpitante trec zilnic pe lângă urechile noastre, încît nici lucrurile grave și nici cele spectaculoase nu ne mai impresionează. În 1992-’93, cînd au apărut primele firme de security, am privit lucrurile ca pe o curiozitate. Acum, după ani de schimbări, nu sunt decât o banalitate. Nu mai există intrare de școală, de firmă, de instituție, nici măcar magazin mai răsărit, care să nu aibă omul sau sistemul său de security. Este aproape o banalitate să observi camera care înregistrează. Devine comun să întâlnești privirea cuiva care supraveghează zona, încăperea sau chiar personajul. Marile vedete nu mai umblă singure pe stradă și nici măcar nu mai zboară singure cu avionul. Securitatea a devenit astfel una dintre componentele importante, uneori chiar fundamentale, ale vieții cotidiene. Câinele de pază a devenit prietenul cel mai apropiat al omului însingurat, în vreme ce omul sau sistemul de security a luat locul unui invizibil scut sau chiar al unei cămăși de protecție.

Cum alegem între o firmă de amatori, o debutantă de duzină și o societate consacrată? Are și securitatea performerii și vedetele sale. La o primă vedere, toate societățile de security au o uniformă, o mașină de intervenție și un dispecerat. Camere de luat vederi, contactori și senzori se găsesc în toate magazinele mari și în cele de cartier. Dacă nu ai timp să ieși la cumpărături, poți să ceri un asemenea produs chiar și de la băiatul vecinului. Care este diferența? Cum poate fi ea citită? Care este securitatea veritabilă și care securitatea mimată? La urma urmelor, firmele de teleshoping vând sisteme în care prin telefonul mobil te transformi în propriul gestionar al securității casei tale. Intră cineva în câmpul supravegheat și îți apare pe telefonul mobil. Cu puțin soft, camere, senzori și conectică, poți să-l blochezi în curte, să-l sperii sau să îi transmiți un banc despre hoțul prostănac.

L-am întrebat pe Dan Nistor, directorul general adjunct de la RSS (Romanian Security Systems, una dintre cele mai vechi firme de security din România, înființată în 1993), ce trebuie să fac pentru a alege corect.

– Nu puteți alege corect dacă nu sunteți un om din domeniu. Cel mai simplu ar fi să vă angajați un consultant, să-i spuneți despre ce este vorba și cam care ar fi nevoile, iar el să vă propună o soluție și o societate care să vă presteze serviciul. Altfel devine extrem de greu.

– Cum adică? A devenit atât de greu să te aperi singur? (Cu asemenea întrebări am deschis ușa spre o poveste de succes în tehnologie și servicii. Și am luat prima lecție despre security, industria care generează siguranța unui om, a unui bun sau a unei instituții.)

– Ca să beneficiezi de un serviciu complex, sigur, rapid, ai nevoie de răspunsuri la câteva întrebări. Cât de mare este societatea, ce experiență are, cu ce tehnologie este dotată, cum se poziționează pe piață. Un om poate avea o casă de vacanță, plus casa părinților, care trebuie protejată și ea. Sau două depozite și trei puncte de lucru. Cât de mare este rețeaua de intervenție locală? Când alegi o firmă de security, între primele lucruri pe care le-aș face ar fi o vizită la sediul acesteia. Să văd și eu harta punctelor de lucru și dispunerea echipelor de intervenție. Apoi aș cere o vizită într-un dispecerat important sau într-unul central, dacă este permis. De obicei, noi luăm un client și îl ducem la sediul societății, unde înțelege mai ușor organizarea și în două minute vede cum funcționează un dispecerat care acoperă cea mai mare parte din România.

RSS este una dintre firmele mari de securitate (unii zic pază, protecție și supraveghere) din România. O vizită în dispeceratul RSS te lămurește. Dispecerizarea se realizează cu una dintre cele mai avansate și inteligente tehnologii din câte funcționează la ora actuală în țara noastră.

RSS are cea mai mare rețea proprie de intervenție locală, societatea operând în mod direct în peste 500 de localități la nivel național. Acoperirea națională o plasează în poziția de lider în ceea ce privește serviciile prestate către marii retaileri din România.

La RSS lucrează peste 100 de tehnicieni, ingineri și proiectanți capabili să asigure un timp foarte mic de reacție și rezolvare a defecțiunilor sistemelor de securitate în orice punct din România. Accesul la tehnologie presupune și înglobarea unora dintre cele mai moderne soluții în serviciile pe care RSS le oferă pieței românești.

RSS a dezvoltat și implementat în România o soluție de securitate bazată pe funcțiile inteligente oferite în acest moment de producătorii de camere video și integrarea acestora cu capabilitățile de monitorizare, dispecerizare și intervenție la nivel național. Astfel s-a născut produsul la care angajații se referă cu mândrie folosind termenul de Pază Electronică sau Video IQ.

Este vorba despre un sistem video inteligent, capabil să ofere plusvaloare și chiar reduceri de costuri atunci când este implementat, țînîndu-se cont de anumite cerințe și principii.

Spre deosebire de aceste sisteme, sistemele video inteligente sunt capabile să distingă forme și chiar comportamente realizând o filtrare mult superioară simplei detecții a mișcării menționate mai sus. Cu ajutorul acestor sisteme, cele 20 de ore de alarmă se transformă în 5-6 alarme/zi, în care sunt indicate clar momentul, locul și tipul alarmei (ex.: lipsă obiect din cadru, detecție persoană în zona de interes etc.).

Mai mult, folosind capabilitățile dispeceratului, pot fi setate reacții automate pe baza tipului de incident și a protocolului aferent acestuia, care se întind de la aprinderea automată a unei lumini sau emiterea unui avertisment audio în locație până la intervenția clasică cu un echipaj de intervenție rapidă. În toate situațiile soluția Video IQ generează o reacție instantanee și adecvată tipului de incident, ceea ce conferă calitate superioară serviciilor de pază.

Pază Electronică (Video IQ) poate duce la redimensionarea dispozitivului de pază sau chiar la schimbarea completă a paradigmei de asigurare a securității unui obiectiv, punând accent nu pe detecție și stocare, ca în cazul sistemelor clasice, ci pe detecție și reacție imediată și calificată. Exsită peste 20.000 de camere video instalate, setate și monitorizate prin intermediul acestei inovații. RSS numără peste 100 de obiective dotate și monitorizate cu Pază Electronică (Arabesque, Hornbach, Halele Piața Obor, Agrinvest, Strabag etc.).

Concluzie: RSS monitorizează (luând în considerare toate serviciile) peste 20.000 de obiective din România.

Abia acum încep să am habar ce trebuie să știu când aleg o firmă de security!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

    • RSS este de fapt fosta firmă de pază Alistar Security al cărei patron, Dan Alistar, a fost arestat pentru evaziune fiscală.
      PS.Publicitate mascata:prezentarea în programe, prin cuvinte, sunete sau imagini, a bunurilor, serviciilor, denumirilor, marcilor comerciale sau activitatilor unui producator de bunuri ori prestator de servicii, daca aceasta prezentare este facuta în mod intentionat de radiodifuzor, în scop publicitar nedeclarat, si care poate crea confuzie în rândul publicului cu privire la adevaratul sau scop; o asemenea forma de prezentare este considerata intentionata mai ales atunci când este facuta în schimbul unor avantaje materiale, a unor servicii reciproce sau al altor beneficii cu efect similar.

  1. toţi cei care deţin firme de securitate au fost sau încă sunt funcţionari din aparatul de forţă al României. Scopul lor nedeclarat a fost să susţină total infracţionalitatea din ţară, prin acordarea de protecţie clanurilor de interlopi, cărora le-au acordat inclusiv consiliere de specialitate. În România, marea infracţionalitate înfloreşte şi produce din ce în ce mai mulţi criminali, sub oblăduirea instituţiilor de forţă ale statului, iar oamenii ce să facă? apelează cu încredere la câinii de pază ai securităţii totale, încredinţându-le tot ce au, inclusiv vieţile…pe bani grei…

  2. In Romania poti fi sigur ca poti vorbi la telefon fara ca vecinii sa-ti inchida telefonul,citeodata cind suni chiar la 112
    iar Politia sa nu i-a nici o masura ? Sau sa-ti intrerupa accesul la Internet ,ca astazi mai bine de 4ore ? Nu exista Legi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.