Surprinzătoarea vizită la Moscova a Victoriei Nuland

La numai câteva zile după ce ministrul de Finanțe al Franței acuza SUA de ”lipsă de cuviință” și vorbea despre ”independența UE față de SUA” și despre recunoașterea UE ca a treia mare putere a lumii”, Washingtonul dă o palmă Parisului și Bruxellesului, prin vizita Victoriei Nuland la Moscova, unde numărul trei din Departamentul de Stat discută despre viitorul Ucrainei.

Or, principatul format de negociere a unei soluții pentru conflictul din Donbas este ”Formatul Normandia”, cu Rusia, Ucraina, Franța și Germania. În plus, Victoria Nuland se află pe lista de sancțiuni a Rusiei și îi este interzisă intrarea pe teritoriul rus. Kremlinul a luat decizia anulării temporare a acestei interdicții, pentru ca Nuland, un personaj cheie care a facilitat lovitura de stat din Ucraina din 2014, cu îndepărtarea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, să poată veni pentru discuții cu înalții oficiali ruși pe marginea unui conflict la generarea căruia a contribuit.

Toate acestea nu fac decât să sublinieze impotența strategică a Uniunii Europene, care nu a reușit să miște din loc negocierile în Formatul Normandia. Vizita lui Nuland semnalează și o posibilă schimbare a acestui format, sugerată de mai multe luni de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a vorbit despre includerea Statelor Unite în negocieri.

Oficialii americani au fost zgârciți în declarații despre discuțiile purtate de Nuland la Moscova. Marți, Nuland s-a întâlnit cu viceministrul de Externe rus Serghei Riabkov. A avut ”o trecere în revistă sinceră și productivă” a relațiilor ruso-americane, iar ambele părți se ”angajează să aibă o relație stabilă și predictibilă”, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Moscova. Aceasta a fost cea mai importantă întâlnire între oficialii ruși și americani, după summitul Biden-Putin de la Geneva, din iunie.

Șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, care are în sarcină și relația cu Republica Moldova, a declarat, după întâlnirea avută miercuri cu Nuland, că ”a avut loc un dialog constructiv și amplu, privind reglementarea conflictului din sud-estul Ucrainei”. Kozak a declarat pentru Kommersant că ambele părți sunt de acord cu recunoașterea unei autonomii speciale pentru cele doua republici separatiste din Donbas, susținute de Moscova. Kozak a spus că Acordurile de la Minsk rămân singura bază pentru rezolvarea acestui conflict. Însă Acordurile de la Minsk implică în special o mediere a Germaniei și Franței, nu a Statelor Unite, iar vizita lui Nuland poate anunța o schimbare a formatelor de negociere.

Unii analiști sunt de părere că situația din Ucraina și si cea din Afganistan, anunțate pe agenda oficială a vizitei la Moscova a Victoriei Nuland, au fost mai mult un pretext pentrui discutarea unei probleme mult mai grave – actuala criză energetică și tensiunile China-SUA. Statele Unite încearcă să profite de criza energetică, care lovește puternic și China, pentru a câștiga teren în înfruntarea cu Beijingul, iar Nuland ar putea încerca să testeze în ce măsură poate fi încetinită apropierea dintre Moscova si Beijing.

Această miză a vizitei lui Nuland la Moscova ar putea explica și o intervenție publică în premieră a diplomației chineze, care și-a exprimat poziția față de o chestiune pur europeană – gazoductul ruso-german Nord Stream 2.  ”Este bine știut că proiectul Nord Stream 2 demonstrează coplementaritatea energetică dintre Rusia și Europa și că acesta poate ajuta la rezolvarea crizei energiei din Europa”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijan. ”Însă SUA, pentru a-și atinge obiectivele geopolitice și pentru a monopoliza piața europeană a energiei, nu precupețește niciun efort pentru a zădărnici proiectele relevante și pentru a submina interesele Rusiei și Europei și cooperarea dintre ele”, a spus Zhao.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

30 de Comentarii

  1. Criminalul se intoarce, intotdeauna, la locul faptei. Baba face injectii cu testosteron ? Cealalta baba, Clinton, se injecteaza cu etilic ?

  2. S-a interesat ce bomboane și plăcinte le plac rușilor, sa știe ce sa pună la pachet când vine în Piața Roșie

  3. „are rădăcini basarabene…”

    de asta sustine ca Basarabia apartine Rusiei ?

  4. Recunoasterea “Certificatului Verde” , si de catre rusi.
    Li se propune astfel (rusilor) sa le fie recunoscut vaxxinul (n.a : eu , nu m-as vaxina nici cu asta), pt ca oamenii sa poata circula pe baza lui ,la fel cum se circula pe baza vaxxinarii cu poison ( cauta pe net “Dr. Erik Enby – Pfizer Vaccine Microscopy Analysis – UGETube” ). Este o mare TEAPA , pe care vor sa le-o dea rusilor ………sunt curios daca o vor ingitii …..
    In rest , daca Rusia va lasa vreodata China , este destul de clar ca Rusia ………va fi urmatoarea……. .
    Turcii ,au vrut sa cumpere niste avioane F 35 ( dar americanii ,i-au refuzat ) oare de ce ? .

  5. Dupa ceva mai nou, mai mare si mai tare! Dara de infractionalitate a tutei este compatibila sau nu, vom vadea!

  6. Nu-i surprinzatoare deloc vizita.Ca totdeauna interesele amricanilor primeaza si nu m-as mira ca ucrainienii sa pice pe locul doi…Un exemplu care ar trebui urmat si de UE,in sensul de a-si pune in prim plan interesele.Insa,nu ai cu cine si cu ce.Uniunea e atat de divizata,incat nici macar actuala criza energetica si sanitara,nu-i aduce cu picioarele pe pamant.Oricat s-ar screme unii, o uniune prospera nu se poate face fara o buna vecinatae si cooperare cu Rusia si zona asiatica !

  7. E basarabeancă pe naiba. Uită-te la mutra și numele ei. Scorpia asta e o șobolancă khazară pur sânge.

  8. Departamentul de stat american nu a pus la dispozitie nicio declaratie sau stenograma a intalnirii, si nici rusii… mai mult decat atat, ce se intelege din declaratia partii ruse e ca Nuland a venit cu acelasi tupeu si cu pretentii, chiar daca i-au facut o mare concesie reprimind-o. Faptul ca au precizat acordul negociat in privinta Ucrainei si celor doua republici independente, indica linia rosie marcata de Kremlin si dezinteresul americanilor de a o lua in seama, la fel cum procedeaza si cu politica „O singura China”. In conditiile in care glumele proaste de politicieni americani discutau despre o decizie de expulzare a aproximativ 300 de diplomati rusi din SUA, rusii le-au transmis in ras ca dupa ce Obomber a limitat personalul diplomatic, ar insemna ca Rusia sa-si inchida TOATE reprezentantele in SUA. Ce nu inteleg americanii, e ca Rusia nu mai e sensibila la sanctiunile lor. Nuland mai avea vreo doua intalniri azi, dar cred ca maine cel tarziu o sa plece si o sa se regaseasca imediat pe lista persoanelor non-grata.

  9. Pactul pentru depozitarea gazelor sub conducerea UE care pe teritoriul sau, in afara de basini gazoase, nu au altceva! Asta se vede.

  10. La recensământul făcut de tari imediat după anexarea Basarsbiei ( 1818 ) moldovenii erau majoritari cu peste 80 %
    La un recensământ făcut la sfârșitul sec XIX mai erau o majoritate relativă (cca 47 %) În perioada 1919 -1936 România nu a acceptat propuneri de a face un referendum în Basarabia și Bucovina făcute de : guvernul USA, monarhistii rusi, guvernul URSS

  11. Rusii negociaza ani de zile si apoi pleaca negociatirii vechi si vin altii noi care o iau de la capat.
    Concluzia. Cu rusii nu negociezi. Ori faci afacerea pe loc ori iti vezi de treaba.

  12. Rusii negociaza ani de zile si apoi pleaca negociatorii vechi si vin altii noi care o iau de la capat.
    Concluzia. Cu rusii nu negociezi. Ori faci afacerea pe loc ori iti vezi de treaba.

  13. ce importanta are recensamantul cu un tratat international? Apropo, cel mai recent recensamant din RO spune ca exista peste 90% de ortodoxi ! Ia si numara cati merg 1 data pe an, macar, la biserica (maxim 20%) si vezi minciuna din declaratii.

  14. Cel putin despre doamna NULAND nu se poate spune pe fata cu zise de-ale dumneai cum ca n-ar iubi UE !

    „I love the UE” a zis odata doamna ! … parca ! Asca ca de ce-ar urmarii azi ceva impotriva .. UE ?

    😕

  15. VESTUL, acela reoprezentat de … NULAND… s-a dus sa medieze… simt cimva ca le piere influenta si le scade controul…

  16. @mishteaux La editorialul lui Cornel Nistorescu despre bancul cu tipul scos din formol ti-am adresat cateva randuri amicale, insa te-ai facut ca ploua…Nu ti se pare ca nula asta de Victoria (sic) are un hutzpah de JAP?

  17. Ce importanță are recensământul ?1 Arată cât de repede cca 80 de ani un imperiu a schimbat structura etnică a populației unui teritoriu . 2 A constituit unul dintre argumentele pentru care guvernul USA și monarhiștii ruși au cerut la Versailles să se facă un referendum.
    2 Tratate internaționale Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută de Austria prin tratatul de la Saint Germain. În schimb Romania prelua o cotă din datoria antebelică a Austriei. Pentru Basarabia s-a încheiat un tratat la Versailles ( altul decât cel cu Germania ) între Romania și o parte dintre învingătorii Antantei ( USA nu l-a semnat iar Japonia nu l-a ratificat ulterior ). Nu au fost prezenți bolșevicii iar rușii monarhiști sau naționaliștii ucrainieni nu l-au semnat. În perioada interbelică nu s-a ratifict nici un tratat direct Romania – URSS privind frontiera. Tratatul Titulescu – Litvinov nu a fost ratificat de parlamentul român, nu cred că existența unor tratate ar fi schimbat cu ceva situația ( ex Polonia ) După război armistițiul de la Moscova și tratatul de la Paris au fost impuse României dar acordul de la Helsinki din 1975, acordurile de recunoaștere a frontierei din 1997 cu Ucraina și recunoașterea republicii Moldova le-am făcut liber consimțit

  18. Ce festival copii! Cândva, învățam discreția, anonimatul, apusul Soarelui. Cândva, exista buna creștere. Anduranța. „Mereți în vacanță, dragilor: no’dară, nu dați năvală! „. Mai aveți muuuult a ceti, slove grele, drajilor! E o toamna frumoasă! Suntem mulți. Până să murim toți, e cale lungă. Mai „cetiți” de încă douăzeci de ori articolul. Gândiți. Muuuult. Apăi’scrieti!

  19. Cand e vorba de interesul poarta fesul, o persoana non-grata devine grata (punem pariu ca la intalnire nimeni n-a purtat masca?) si trece peste interdictii ca gasca prin apa. Intre timp, in razboaiele proxy dintre marile puteri, mor milioane de oameni nevinovati.
    Oricum, e sub semnul intrebarii daca viceversa ar fi fost posibila, adica daca rusii solicitau asa ceva, sa fi aprobat americanii. Probabil nu.
    Rusii nu sunt prosti. Stiu ca pozitia lor e mai slaba in acest moment, si nu ies din transee. Dar cand te-a luat nacealnicul in catarea pustii, nu te astepta la mila.

  20. Rusii, daca nu prea le-a tinut momeala (cu gagici mishto si purcoi de bani) cu Trump, s-au dat seama ca din lipsa de variante politice, sa mai lase din mindria lor mirlaneasca imperiala si sa incerce si cu adevaratii lor dusmani. Fiind mai convenabil, d-na a fost invitata pe post de fiinta slaba si poate se vor invirtii din nou cu ciosvirte de teritorii cedate spre linistirea pacii pe planeta. De cind Napoleon, Hitler, Roosvelt, le-a tot cedat teritorii, nu se mai pot abtine, cu toate ca zic ca sunt jucatorii sah, asa ca au ramas adicti, asteptind ca fetele mari sa le vina petitorii aia bogti…Dar se pare ca dupa asa intilnire au ajuns datorita jocului de domino, precum sunt unii bassarabeni ca nu stiu unde este bine, spre vest sau spre est??? Spre vest vor putea face afacerii si progres, considerindu-se pina la urma europeni si slabind influienta Americii ca inamicul number one. Spre est vor ramine la concepte ideologice care frineaza progresul real, Ursul fiind inghitit pina la urma de marele Dragon, mai ales acum in criza energetica. Se pare ca scenariul acesta reprezinta ultimile actiuni diplomatice inaintea izbucnirii unui conflict aramt pe glob. Poate fi o actiune de mini WW3, adica o vor da acesti actori la trosneala: Rusii o sa actioneze in Ukraina (unde americanii totusi vor juca la 2 capete) iar SUA va duce lupta acoperind ca deobicei Israelul in lupta contra Iranului. Totusi nu cred ca China va sta deoparte, mai ales ca cine vine la urma cistiga. Asa se “planifica” razboiele intre marile puteri, mai ales ca armele lor ruginesc, iar poolimea s-a cam inmultit.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Prea seamana d-na cu tov.Ana Pauker, care numara ouale taranului roman, ca sa le impoziteze.

  21. fiind asa de importanta dupa concesiile cu interdictia tipei de intrare in rusia, e clar ca acolo s-a dat si s-a primit ceva. in nici un caz ceva in favoarea chinei si putin probabil contra ue.

  22. Chestia e, că parașuta nul and trimisă a mai făcut uneori pârț in făină de au ieșit nori, e drept că albi,. Adică a recunoscut in foruri oficiale contribuția SUA, recte sumele, soldații, armamentele trimise de americani in Ucraina pentru susținerea și distrarea clasei politice mafiote naziste de la Kiew. Acu mă intreb cu ce obraz stă in fața rusului..

  23. Va survola spatiul aerian al Ucrainei? Acolo se intampla lucruri ciudate uneori, ca in triunghiul Bermudelor.

  24. a fi ignorant si in afara oricarui sens al realitatii este un apanaj se pare al romanilor deduc citind comentariile bravilor mei compatrioti….norocosi dealtfel…

  25. Ignoranta a fost Rusia, recte URSS, cind la Helsinki, de care se cramponeaza si acum ca mari shahisti si diplomati, au semnat tratatul de recunoastere a frontierelor statale existent. Nu au avut curajul, dar nici nu puteau sa incalce CCauza teoriei bolshevice ( urmare in acest sens a Imperiului Tzarist, ca si acum), ca sa inlature total efectele unor tratate criminale cum este cel semnat de Hitler si Stalin. De altfel nu a fost un consens dpdv legal, pentru ca URSS inca este efectiv activa in WW2, ca urmarea disputelor teritoriale cu Japonia, si atita timp cit tu esti in razboi, cind semnezi acest tratat Helsinki, el devine un tratat caduc pentru toata lumea. Dar ca sa nu deviem prea mult, recunoasterea in sine, actualmente dupa destramarea URSS, devine ca o funie in casa spinzuratului, mai ales cu noul Mein Kampf al piticului atomic KGB, care afirma ca Ukraina reprezinta teritoriu Rusesc, ca pe vremea Imperiului Tarist care asa cum s-a spus era o inchisoare a popoarelor. De fapt ei chiar daca semneaza tratate, nu le respecta, decit ca folosinta diplomatica de a justifica furaciunile teritoriale, si mai ales crimele oamenilor nevinovati care au murit in Marele Macel Pobeda. Pentru ei, valabil este forta armata si de care atunci asculta cind o iau pe coaja. De fapt mai este timp sa accepte repararea daunilor facute (care totusi sunt uriase, si greu de acceptat) in Europa de Est (Vest la ei), daca vor pacea Planetei.
    O zi buna
    Con
    P.S. Ukraina daca vrea in UE, si mai ales NATO, trebuie sa retrocedeze mai inti teritoriile romanesti furate cu URSS!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.