Surpriză în cazul sculpturii Cumințenia Pământului

Surpriză în cazul sculpturii Cumințenia Pământului, creată de marele Constantin Brâncuși. Ministrul Culturii a declarat că a avut o discuție privind sculptura și că așteaptă o ofertă scrisă din partea proprietarilor.

Analizăm prețul cerut și pe urmă vom lua o decizie. Deocamdată nu am primit nicio ofertă scrisă și nu vreau să ne hazardăm în alte afirmații, să facem gafe așa cum au făcut cei din guvernarea Cioloș, încercând să facă un subiect de altfel ratat de campanie în perioada respectivă. (…)

În momentul de față, aș putea să vă dau un răspuns privind legislația în vigoare. Statul român are dreptul de preempțiune asupra unor obiecte de patrimoniu. Această sculptură face parte din categoria Tezaur. După o propunere a proprietarilor, vom analiza și vom vedea ce sumă de bani este necesară. În momentul de față, pot să vă spun că avem o sumă de aproximativ 25 de milioane de euro destinată achiziționării unor astfel de obiecte de artă, clădiri de patrimoniu și vom analiza în momentul respectiv„, a declarat ministrul Culturii într-o conferință de presă organizată vineri, la Guvern.

O întâlnire evazivă

Reprezentantul proprietarilor sculpturii „Cumințenia Pământului”, avocatul Bogdan Grabowski, a confirmat pentru Mediafax, întâlnirea cu ministrul Culturii.

Avocatul a mai afirmat că discuția cu reprezentanții MCIN a fost „destul de evazivă” și că, până în prezent, „familia nu a depus nimic în scris la minister”.

„Poate că ar trebui ca ministerul să spună în scris ce intenții are”, a mai spus avocatul.

A fost singurul demers privind sculptura al Ministerului Culturii din ultimii peste doi ani, a mai susținut Grabowski.

„Ultima corespondență cu Ministerul Culturii fusese în 2016, când trebuia încheiat contractul. În acel moment, ministerul ne-a răspuns că așteaptă hotărârea Parlamentului. De atunci nu ne-au mai spus nimic”, a mai declarat acesta.

În februarie, Bogdan Grabowski a declarat pentru MEDIAFAX că, în 2018, a depus mai multe cereri la Ministerul Culturii, fără să primească niciun semn din partea instituției.”Nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Cu vechiul ministru (George Ivașcu, n.r.) nu ne-am întâlnit niciodată, și nici cu actualul ministru (Valer-Daniel Breaz, n.r.), nici direct, nici indirect, niciun fel de discuție, deși noi am depus cereri la minister. Am depus două cereri anul trecut și am cerut să se clarifice, nu am primit niciun răspuns”.

Corpul de Control al prim-ministrului, sesizat

„Vechiul ministru a declarat pe undeva prin toamnă că ar fi dat semne, că ar purta discuții prin intermediul unui domn, dar noi nu am vorbit cu acest domn, nu știu. Cu actualul ministru nu am vorbit absolut nimic. Știu că, la un moment dat, a fost sesizat Corpul de Control al prim-ministrului, dar nici de acolo nu știu dacă s-a finalizat vreun raport”, a mai declarat atunci Grabowski pentru MEDIAFAX.

E nevoie de lămuriri

În februarie 2018, proprietarii au solicitat MCIN să precizeze dacă va reevalua opera de artă „Cumințenia Pământului” sau va plăti suma de 11 milioane de euro convenită în 2016.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de „Sărutul” şi „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului.

Sculptura a fost evaluată la 20 de milioane € în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. da nu v-ati intalnit cu ivascu? domnu actorel, cum draga, ca el este masonel, are sortuletz, are si-un toiag, e menestrel de ceremonii, asa de energic e…cum da el cu toiagu’n pamant de trei ori si intra masonii…

  2. Banii din donatii s-au strans intr-un fond separat. Dupa renuntarea la achizitie, Ciolos a zis ca restituirea acestor bani intra in sarcina guvernului urmator. Dece?! Unde-s banii?! Ciupitu` de varsat, impreuna cu Suteu si cu Paliu-Dragu trebuie sa restituie suma.

  3. Lucrarea ilustrează perfect cele două hobby-uri ale românilor: stă în fund și cere bani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.