Târgul de Carte de la Frankfurt şi-a deschis porţile

Umberto Eco, Mario Vargas Llosa, Gyrdir Eliasson…

Peste 7.000 de expozanţi, din 106 ţări, îşi prezintă la cea de a 63-a ediţie a Târgului de Carte de la Frankfurt, cea mai mare întâlnire internaţională de acest gen, noutăţile.

Deschis sub sloganul „A regândi”, Târgul acordă un loc larg cărţii electronice, organizatorii arătându-se încrezători în convieţuirea cărţii tradiţionale cu noile tehnologii. În pofida faptului că în acest an tendinţa pieţei de carte a fost mai curând negativă, cu o scădere previzibilă de 2-3%, participanţii la o întâlnire ce a reunit la Frankfurt 150 de profesionişti ai domeniului au declarat că sunt încrezători în evoluţia ei pozitivă în anii următori. Cu toate acestea, preşedintele „Asociaţiei Editorilor şi Librarilor Germani”, Gottfried Honnefelder, a afirmat că această evoluţie electronică este ambivalentă, ea prezentând multe oportunităţi, dar favorizând piratajul pe internet. „60% dintre cărţile electronice sunt, în momentul de faţă, descărcate ilegal”, a spus Honnefelder.

Inaugurarea Târgului de Carte a avut loc în prezenţa preşedintelui Islandei, ţara invitată de onoare a acestei ediţii, sub deviza „legendara Islandă”, care a prezentat 39 de autori şi 230 de titluri nou apărute, şi a ministrului de Externe al Germaniei, care a calificat mica ţară nordică drept un „gigant literar”, în care „arta şi cultura sunt reflectarea societăţii”.

După cele patru zile rezervate profesioniştilor, mâine şi duminică saloanele cărţii vor fi deschise pentru public, organizatorii estimând un număr de aproximativ 280.000 de vizitatori.

Au fost prevăzute pentru această ediţie peste 3.000 de manifestări, dintre care două treimi destinate tuturor participanţilor, profesionişti sau simpli iubitori de carte.

Frankfurt

Pe lângă activităţile tradiţionale, un ciclu de conferinţe, intitulat „StoryDrive” este consacrat impactului multimedia asupra activităţii editoriale. Participă, printre alţii, David Heyman, producătorul întregii saga „Harry Potter”, actorul Rupert Everett, dar şi personalităţi din lumea jocurilor video sau a televiziunii. Sunt programate, de asemenea, lecturi publice, discuţii…

Un moment important al Târgului este întotdeauna decernarea, în ziua deschiderii, a celor două premii: „Premiul Cărţii Germane”, ce recompensează cel mai bun roman scris în limba germană, şi „Premiul pentru Pace al librarilor germani”, atribuit în acest an scriitorului algerian Boualem Sansal, pentru intervenţiile sale privind democraţia în Africa de Nord.

Premiul Cărţii Germane, înmânat în sala Imperială din Römer, în prezenţa a 400 de invitaţi, a revenit anul acesta scriitorului Eugen Ruge, pentru romanul „In Zeiten des abnehmenden Lichts”. „Prin acest roman, Eugen Ruge reflectă istoria Germaniei de Est. Graţie unei construcţii cu structură plină de fineţe, el reuşeşete să strângă în această carte experienţele a patru generaţii, desfăşurate pe o perioadă de 50 de ani. Romanul lui evocă utopia socialismului, preţul pe care individul l-a plătit pentru ea, autorul dând dovadă, în acelaşi timp, de un simţ al comicului foarte dezvoltat”, şi-au argumentat decizia cei şapte membri ai juriului care au trebuit să aleagă între 20 de titluri.

România participă anul acesta cu un stand de 100 de metri pătraţi, organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Astăzi va fi lansat, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu, volumul „Provisional Romania”, publicat anul acesta de Editura „Litera International”, prezentat de scriitoarea Doina Uricariu, iar mâine, „Konstruktionen des Judenbildes: Rumänische und ostmitteleuropäische Stereotypen des Antisemitismus”, de Andrei Oişteanu, va fi prefaţat de autor şi de Gerhardt Csejka.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.