”Tatuatorul de la Auschwitz”. Filmul e inspirat de o poveste reală

Miniseria TV ”Tatuatorul de la Auschwitz”, care a avut premiera marţi la Londra, este o ecranizare a bestsellerului omonim şi este inspirată dintr-o poveste de dragoste reală petrecută în lagărul de concentrare, transmite Reuters.

Filmul îl are drept protagonist pe Lali Sokolov, un evreu slovac deportat la Auschwitz în 1942, care devine unul dintre tatuatorii lagărului, însemnând cu cerneală numerele de identificare pe braţele prizonierilor. La câteva luni după sosirea în lagăr, Lali o întâlneşte şi se îndrăgosteşte de Gita, o femeie slovacă, căreia îi tatuează braţul.

Serialul spune povestea iubirii şi supravieţuirii celor doi aşa cum este ea istorisită de Lali ajuns la vârsta a treia, văduv de scurtă vreme, interpretat de Harvey Keitel, către scriitoarea aspirantă pe atunci Heather Morris (interpretată de Melanie Lynskey).

Morris se întâlneşte cu Lali de câteva ori pe săptămână timp de trei ani, timp în care el îşi deschide treptat sufletul şi începe să-şi povestească trecutul şi traumele. Morris îi promite că într-o bună zi, îi va face cunoscută povestea.

”A ajuns în spital, a suferit un atac cerebral, ştiam că nu va mai vedea răsăritul a doua zi. Am stat cu el, l-am sărutat de rămas-bun şi i-am spus ‘Nu voi încetat niciodată să-ţi spun povestea. Este jurământul pe care ţi-l fac’. Iar asta a fost pe 31 octombrie 2006”, a spus Morris la premiera serialului, care a avut loc marţi la Londra.

Actorul german Jonah Nay, care-l interpretează pe ofiţerul nazist Stefan Baretzki, a spus că producţia are o ”încărcătură emoţională”.

”Sper că am găsit în serial tonul potrivit pentru ceea ce Lali Sokolov dorea ca Heather Morris să exprime prin această poveste, să spună omenirii să transmită o rază de speranţă”, a spus el.

Miniseria este alcătuită din şase episoade şi este regizată de cineastul Tali Shalom-Ezer. Coloana sonoră este compusă de Hans Zimmer, recompensat de două ori cu Oscar, în colaborare cu Kara Talve.

Peste 1,1 milioane de persoane, majoritatea evrei, şi-au pierdut viaţa în lagărul de concentrare nazist din sudul Poloniei în camerele de gazare sau din cauza înfometării, frigului şi a bolilor.

”Trebuie să ne aducem mereu aminte că acest lucru se poate întâmpla. S-a întâmplat, aşa că se poate întâmpla din nou”, a spus Shalom-Ezer.

Lali şi Gita au supravieţuit Holocaustului şi s-au mutat în Australia, unde au avut un fiu, Gary Sokolov, care a participat de asemenea la premiera de marţi.

”(Oamenii) trebuie să înţeleagă că şi în cele mai negre vremuri, speranţa nu moare. Trebuie să crezi că va fi mai bine şi aşa va fi. Una dintre replicile preferate ale tatălui meu era atitudinea mentală pozitivă. Trebuie să fii pozitiv”, spunea el.

”Tatuatorul de la Auschwitz” va fi difuzat la televiziune şi în streaming începând cu 2 mai.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Shalom la toti.
    Nu moare nu moare cum nu mor americani si engleji si copii in Gaza nu moare nimeni rilax. Ce a murit cineva?
    Legende nemuritoare.

  2. 11 ian. 2024 · „Excluderea evreilor din Standardele de Reprezentare și Incluziune ale Academiei de Film este discriminatoare la adresa unei clase protejate ..”

    -e,
    uite ca a ajuns si Harvey Keikel sa joace rolul vietzii lui.

  3. Interesant cum putem afla descendentii pe linie paterna de-acum mii de ani, dar nu putem sa aflam daca Frankenberg e bunicul lui Hitler! Cat de mult au cheltuit evreii ca sa nu se afle ca Hitler era de-al lor?

  4. Ce subiect total neobisnuit! O surpriza totala! Criticii de film isi ascut deja penita pentru a descrie in culorile cele mai pastelate o astfel de saga nemaipomenita tocmai prin incredibila ei ancorare in realitate.
    Pentru ca totul s-a petrecut chiar asa, nu?

  5. Am citit cartea. Autoarea romanului scrie cu mână de zugrav. Nu prea talentată, însă reușește să dea o tencuială romanului. Povestea romanului nu e întocmai adevărată. Pornește de la relatările unui supraviețuitor, însă, din lipsă de documentare temeinică sau poate din amenzii voite, acțiunea acumulează aluviuni fictive. Numerele tatuate nu corespund cu cele din registrul de la Auschwitz. Așa susținea acum câțiva ani directoarea muzeului de la Auschwitz. Mai târziu, și autoarea s-a îndepărtat de versiunea că romanul ar fi 100% realitate.
    Filmul, probabil, va fi un dezastru. Ca mai toate filmele ecranizate după romane.

  6. DINCOLO de Pareri AVIZATE, desigur, la Inaltimea carora IO – un SIMLU Cetatean ROMAN – NU ma pot RIDICA:
    A. Suferinta Eveilor din Cauza lui Hitler este impresionanta.
    B. Si Suferinta ROMANilor
    Deportati in GULAGs Sovietice
    UCISI UCISI UCISI de Unguri in Ardeal in Peste Treizeci de MASACRE,
    Chinuiti SI exterminati in LAGARELE „Comuniste” DE dupa 1949 SI PANA IN 1964,
    Chinuiti, InFometati UMILITI in Romania dupa 1989
    CINE si CAND si UNDE a facut vreun Film, afara de „Cel Mai Iubit dintre Pamanteni”?
    Bravo Evreilor ca isi cinstesc Martirii. DAR noi< rOMANII, de ce nu II CINSTIM?
    cine SI de ce SI cum NE IMPIEDICA?

  7. De remarcat aproape obiectivitatea articolului:
    – s-au i9ntalnit de trei ori pe saptamana
    – au „supravietuit” … (ma rog, termenul „holo…” nu a fost demonstrat ca reprezentand realitatea fizica, nici intentia, … nimic). Foarte multi „supravietuitori” au dat (mii de) interviuri – pana la mascarada talmudica de la Nürnberg nu vorbea nimeni de exterminare – se mai gasesc pe youtube interviuri in care comunistii scosi din detentie de „ai lor” sovietici si traitori in SUA, dupa 2, 3 ani de Auschwitz declara ca nu a fost nimeni gazat, nici ars…)
    – au „supravietuit” desi = cica = se murea de foame! Aveau hrana mai consostenta decat gardienii , dar ce sa vezi? Trantorii mureau si patriotii – nu!
    – suma „de poveste” a tot fost redusa…. milionul pomenit e descris corect principial, ca nu au fost doar „de-ai lor”, desi nu se spune ca nu au fost majoritari, ca toti erau condamnati cu decizie judecatoreasca si – la ispasirea termenului de detentie – erau liberi sa plece.
    – unul „de-al lor” i-a marcat

  8. Bai contestatarule, cum o sa cinstim martirii chinuiti si ucisi tocmai de criminalii evrei care au condus Romania dupa razboi? sau esti taiat imprejur si tu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.