Taxa pe boală. „Păcăleşte românii, luându-le banii”

Se împlinesc o sută de zile de când persoanele aflate în concediu medical suportă o contribuţie de 10% la asigurările sociale de sănătate, acuză reprezentanţi ai Opoziţiei.

Deputata USR Oana Ţoiu , iniţiatoare a legii care propune eliminarea „taxei pe boală”, i-a înaintat luni ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, o scrisoare cu întrebări referitoare la modul în care această contribuţie de 10% îi afectează pe pacienţii oncologi, părinţii copiilor cu cancer şi mamele care au născut.

„S-au împlinit o sută de zile de când se aplică taxa pe boală, inventată pitit de dumnealui anul trecut. O sută de zile de când acest Guvern ia bani de la angajaţii care au contribuit ani de zile, angajaţii bolnavi care sunt în concediu medical – 10% din veniturile acestora. Astăzi ştim că s-au încasat peste 30 de milioane de euro din taxa pe boală, peste 500.000 de euro pe zi. Au fost multe ştiri în ultima vreme faţă de acest caz hilar de păcăleală, în care o româncă a fost păcălită de cineva care s-a prefăcut că e Brad Pitt, trimiţând poze frumoase şi a lăsat-o fără bani. Putem spune că domnul Boloş este cel mai Brad Pitt al României, pentru că păcăleşte românii, luându-le banii, exact în momentul în care ar avea nevoie de ei, trimiţându-le la schimb doar declaraţii şi poze frumoase”, a susţinut Ţoiu, într-o declaraţie acordată presei.

Ea l-a acuzat pe Marcel Boloş de faptul că, pe parcursul ultimelor trei luni, „a minţit de cel puţin trei ori”. Potrivit reprezentantei USR, în România, există aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar părinţii acestora plătesc „taxa boală” de fiecare dată când îşi iau liber de la serviciu pentru a-i însoţi la chimioterapie.

„La început a spus că această taxă pe boală nu va afecta femeile angajate care nasc. În acest moment, avem între 35.000 – 40.000 de naşteri, deja, în 2024. Fiecare mamă angajată care a născut şi a avut concediu medical ulterior a plătit 10% din venituri; o medie de 500 de lei pe lună a fost luată de la mamele angajate care tocmai au născut. Aceştia ar fi fost banii de scutece. Săptămâna trecută, ministrul Boloş a declarat că nu se pune problema, când vorbim de această taxă, de cazurile grave, de părinţii care îşi însoţesc copiii cu cancer la tratament, pacienţii oncologici sau mamele care tocmai au născut”, a completat Oana Ţoiu.

Conform deputatei, legea USR de eliminare a „taxei pe boală” a fost „blocată” în Parlament.

„La Camera Deputaţilor a fost depăşit cu două săptămâni termenul de dezbatere pe pachetul legislativ de tip amendamente la ordonanţa trenuleţ, iar în Senat, săptămânile trecute, au trebuit să inventeze votul unui senator care lipsea ca să se asigure că blochează această soluţie şi acolo. Mâine, 2 aprilie, în Parlament, se poate vota eliminarea taxei pe boală”, a transmis ea.

Oana Ţoiu crede că pentru eliminarea concediilor medicale obţinute în mod nejustificat, nu este necesară taxarea, ci intensificarea controalelor şi digitalizarea sistemului.

„Nu trebuie să fii un geniu ca să îţi dai seama că cineva care e perfect sănătos şi îşi ia un concediu medical fals – fie să plece în vacanţă, fie să facă munci la câmp, fie să se ferească de vreo restructurare în instituţii publice – nu o să aibă nicio problemă să ia bani nemeritaţi, dar cu 10% mai puţin. Cei care sunt afectaţi de taxa pe boală sunt cei care sunt cu adevărat bolnavi şi au nevoie de resursele respective. Din cauza asta, taxa nu descurajează în niciun fel frauda, nici nu o identifică. Ce se poate face: controale. În primul trimestru al anului 2023, 20 dintre judeţe nu au avut niciun control”, a afirmat ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Vraja marii! Majoritatea „bolnavilor” își trag concediul medical contra spaga la „doftor” și pleacă afara sa muncească sau au o afacere in tara! Politia diarme,spaga e in floare! Trăiască puiul vopsit de PSD+PNL!

  2. Doamna deputat avea mai mare succes dacă adresa scrisoarea pereților, că la popa-pistolarul cu rânjet de mongoloid slabe şanse! Oare o rânji şi în somn?

  3. Romanii vor numai exceptii, venituri pe nemunca neimpozitate. Regula in Romania este exceptia, asa cum contanta este modificarea ! Dar voi nu va uitati la reclame, ca nu le intelegeti, precum caricaturile (nu stiti daca nu va reprezinta ca CTP-ul !).

  4. Ia bani de la unii si ii da la altii!au zis ca s-au investit 35 de miliarde de euro in tara!!!unde sunt banii,ca nu se vede nimic!si asa mai apar multimilionari si miliardari in euro in feuda!mai i-ati un job,fraiere,ca sa ai ce manca!

  5. GOANA DUPA BANI A CELOR INCA AFLATI LA GUVERARE SI IN ASAZISUL PARLAMENT ESTE UN LUCRU CUNOSCOUT DE TOATA LUMEA !ACEIASI GASCA A ARUNCAT CU BANII PE CARE PROSTIMEA II PLATESTE SUB ,, benumirea,, de taxa pe boala ! este gaselnita gastii reunite de la guvernare si parlament care acum fac ORISCE CA SA VA IA VOTURILE CA ESTE ASA BINE SA INCASEZI DE LA 6.000 EURO IN SUS nefacand NIMIC PENTRU POPOR SI TARA!

  6. Sistemul de impozitare in Ro este unul idiot. Concediul medical este luat de nevoie si este cu 30% mai mic decat salariul. Daca il plateste firma este din suma de salariu deja impozitata. La fel si pensiile medii si mici nu ar trebui impozitate. Asigurarole de pensii si sanatate se platesc din un fond de salarii deja impozitat. La f.multi educatia financiara este zero dar scriu doar tampenii. Popa de la finante de asta si profita, de prostia generala.

  7. Tot aud hahalerele din politica cu Majoritatea „bolnavilor” își trag concediul medical contra spaga la „doftor”, ceea ce e o manipulare crasă! De ce? In străinătate, poate ați aflat: totul se plătește! Bolnavul merge la medic, e consultat, primește rețetă și, daca vrea concediu medical, trebuie să plătească acest serviciu 10-20 franci sau euro, taxa C.M. pentru fiecare 3-7 zile și dacă e nevoie de prelungire, prelungirea a inca 3-7 zile costa inca 10-20 franci sau euro! E adevărat că e asigurare privată dar plătesc absolut toți beneficiarii și nu e problema cu prea mult concediu medical că în Romania! Dar, practica politica din Romania setări doar pe furt și înșelat pe baza de legi și ordonanțe cu dedicație, continua!

  8. Nu știu cum de se face că pe vremea mea, in liceu, nu am lipsit nicio ora de la cursuri si se dădeau bolnavi de nu participau la teze si anti-teze toți se berii/ chiulangii! Din 6 milioane de diasporenii nu am aflat de unul care se îmbolnăvește pe timpul programului de lucru! Numai bugetarii din Romania vor concedii medicale fiindcă beau cafele negre și stau la umbra. Să plătească concediul medical angajatorul, nu statul român/ fraierii de români!

  9. Prima saptamana de concediu o plateste firma iar dupa aceea sistemul de asigurari de sanatate. Daca un medic a dat concediu peste 7 zile inseamna ca era necesar. Nu toti medicii sunt spagari. Problema este ca in Ro nu se respecta conditiile de munca si odihna de sambata si dumineca. Se munceste 12 cu 24 si vreti sa fie sanatosi sau zilnic peste 8 ore. Multi scriu numai prostii.

  10. „Prima saptamana de concediu o plateste firma”

    In Romania se aplica prezumptia de vinovatie ! Si toti romanii tac. Continuati, pentru ca meritati !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.