Taxa pe viciu: Câți bani se adună și unde sunt cheltuiți

Taxa pe viciu: Încasările anuale ale Ministerului Sănătății din taxe de viciu au fost de aproximativ 1,3 milioane de lei pe an, se arată într-un document semnat de Vass Levente, secretar de stat în cadrul instituției. Cheltuielile din venituri proprii – accize au avut ca destinație următoarele:
a. Finanțarea programelor naționale și a subprogramelor de sănătate precum și a acțiunilor de sănătate desfășurare atât de Ministerul Sănătății în nume propriu, cât și prin transferul către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care: programele naționale privind bolile transmisibile și netransmibile și în cadrul acestora, îndeosebi pentru programele naționale de tratament și monitorizare a persoanelor infectate cu HIV/SIDA și TBC, boli cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, homofilie, talasemie și alte boli rare, promovarea sănătății, programul național de asistență comunitară și acțiuni pentru sănătate, programul național pentru transplant de organe, țesuturi și celule, promgramul național privind evaluarea stării de sănătate a populației în asistența medicală primară.
b. Transferuri de capital în vederea achiziționării de echipamente și aparatură medicală pentru dotarea spitalelor, reabilitarea infrastructurii unor spitale prin efectuarea lucrărilor de reparații capitale și consolidări și instalații aferente.
c. Cheltuieli de capital aferente obiectivului de investiții în continuare Insitutul Regional de Oncologie Timișoara, precum și pentru lucrări de interevenții de natura reparațiilor capitale.

Comisia Europeană a solicitat modificarea legislației naționale privind contribuția pentru finanțarea unor cheltuieli de sănătate aplicată pentru alcool etilic și tutun prelucrat astfel încât să fie asigurată compatibilitatea UE. Printre aspectele semnalate de Comisie se regăsea și introducerea în Codul fiscal a unor prevederi prin care să fie posibililă restituirea acestor contribuții în toate situațiile în care accizele pentru produsele accizabile pot fi restituite. însă având în vedere abrogarea la 1 ianuarie 2019 a unor prevederi din Codul fiscal referitoare la includerea contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli de sănătate în nivelul accizelor.
Conform Codului Fiscal, pentru băuturile alcoolice și produsele de tutun retrase de pe piață, dacă starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai îndeplinesc condițiile legale de comercializare, accizele plătite la bugetul de stat pot fi restituite la solicitarea operatorului economic.
Ministerul Sănătății are la dispoziție începând cu 2006 o sursă de venituri denumită ”taxa pentru sănătate”, cunoscută și ca taxa pe viciu. În scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun și băuturi alcoolice altele decât berea și vinul, precum și pentri finanțarea cheltuielilor de sănătate, s-a instituit acesastă taxă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

6 Comentarii

  1. ,,Taxa de viciu,, ar trebui completată cu ,,răsplata pentru virtute,, !!!

  2. in germania ,daca esti fumator ,esti tratat preferential ,pentru ca contribui suplimentar prin acciza; la noi in schimb iti spune:’mori’ asa iti trebuie,pentru ca te -ai tinut de vicii

  3. Beau, fumez și editat, ca mașina de cusut, gripa nouă n-am făcut și nici nu m-am vaccinut. Vicii n-am, nici nu știu ce-s alea, dacă știi ce zic.

  4. Daca se confunda miliardul cu milionul ce ne facem ? ANALIST ECONOMIC LA COTIDIANUL.
    Vai ,vai , vai COSMIN !

    In rest numai de bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.