Tendința de a menține hegemonia

Comunicatul rus care anunță sancționarea unor oficiali ai SUA nu spune în ce constau aceste pedepse, dar folosește o exprimare care spune extrem de multe despre mentalitatea de la Kremlin. Comunicatul acuză SUA pentru tendința de a menține hegemonia”.

Cuvântul hegemonie” nu a apărut niciodată în discursurile lui Putin. A contestat, da, hegemonia americană, dar nu a numit-o așa. Probabil ca să nu supere China, care nu contestă hegemonia americană, ci pur și simplu o concurează spre a o înlocui cu aceea proprie. Exprimarea tendința de a menține hegemonia” este un cadou retoric făcut acestei concurențe, dar este unul ciudat întrucât orice hegemon are a manifesta această tendință, nu are a o domoli din pricina concurenței, iar China nu cere SUA să i se cedeze dreptul de a se manifesta ea ca hegemon, ci își construiește pas cu pas forțele care o pot aduce în poziția întâietății.

Exprimarea din comunicatul Kremlinului face, în fapt, o plecăciune către voința hegemonică a Chinei și asta dovedește câtă nevoie are azi Rusia de bunăvoința Beijingului.

Despre confruntarea unui hegemon vechi cu unul emergent, cea mai bună analiză istorică se află în volumul Capcana lui Tucidide”, scris de Graham Allison, profesor de istorie a securității marilor puteri la Harvard. Cartea a apărut în românește la Editura Corint, București, 2022. Allison analizează 16 cazuri de confruntare hegemonică din ultimii 500 de ani și constată că doar în patru cazuri nu s-a ajuns la război.

Cel mai interesant caz este dat de felul în care Imperiul Britanic a blocat voința emergent-hegemonică a Germaniei. Primul Război Mondial a rezultat și din necesitatea britanicilor de a-și apăra hegemonia. Dar rezultatul final a fost că SUA și-au impus întâietatea după acest război.

Acum, Rusia contestă întâietatea SUA, iar rezultatul final speră Kremlinul ar putea fi urcarea Chinei în poziția hegemonului. Rusiei i-ar conveni așa ceva dat fiind că geopolitica sa este euroasiatică, iar trilaterala pe care o visează este Europa-Rusia-China.

Iată de ce SUA evită evenimentele care ar deschide calea războiului mondial. Din păcate, această grijă strategică maximală nu poate maximaliza grija tactică pentru viețile ucrainenilor.

Când conducerea politică de la Kiev are a fi numită de invadatori, viețile ucrainenilor vor fi supuse agresiunilor politice ale acestei noi conduceri. Când vor emigra atunci spre Occident, s-ar prea putea să fie cel mai mare val emigraționist din istoria UE și Uniunea Europeană nu va mai putea fi cum a fost. Istoria importului de gaz rusesc are a se încheia. Are a începe istoria conviețuirii europenilor cu câteva milioane de ucraineni. UE are a face planuri pentru crearea de noi locuri de muncă. Cel mai eficient plan de acest fel are a fi acela de dezvoltare a complexului militar-industrial european.

Primul Război Mondial au spus combatanții săi ar fi trebuit să fie războiul care pune capăt războaielor. Acest război din Ucraina pare a anunța o eră a înarmărilor generale.

Au existat războaie (în Coreea, în Vietnam, în Afganistan) care n-au produs unde seismice mari. Acest război din Ucraina pare a cutremura lumea în felul în care a făcut-o Primul Război Mondial. NATO nu mai poate rămâne sub mentalitatea care l-a animat în ultima vreme. Nici UE nu mai poate susține că s-a înființat tocmai pentru ca Europa să fie pașnică. Iată că nu e și UE nu poate ajuta Ucraina mai mult decât a putut ajuta țările ex-iugoslave când s-au războit între ele. Germania nu poate renunța la gazul rusesc de azi pe mâine fără a intra în recesiune. Drept urmare, va continua să finanțeze zdravăn bugetul care susține războiul din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Cred ca China si chinezii trebuiesc drogati sa mai creada un Putin,o Rusie, la nivel de 3 generatii!Nu au vazut destule in ultimii ani,politica faaptului impinit al Rusiei..care semneaza azi cu pompa tratate si a doua zi se sterge cu ele la tuhas!Lumea viitoare va fi a celui care ramane singur in cursa,China are nevoie de Rusia ca baza de materii prime,si atat ,iar de SUA pentru ca e principalul client comercial,si atat !
    Plus ca Rusia a furat literalmente Chinei cca 3 milioane km patrati, in extremul Orient (Vladivostok)si cand era China mai jefuita si corupta de straini,pe la 1900 a sarit si Rusia sa-si traga un cartier(factorie/port ) in Shanghai,asa de bun vecin era ; mai studiaza-l pe Mao, don Buduca, ca vin vremuri grele:))

  2. „Germania nu poate renunța la gazul rusesc de azi pe mâine fără a intra în recesiune.” Îmi pare rău, dar Germania este deja în recesiune. Mi se pare că de luna trecută. Peste câteva luni țările europene, mai puțin Germania și țările scandinavice, nu-și vor mai putea plăti datoriile. Asta este predicțiunea domnului Larry Fink, CEO BlackRock care într-o scrisoare adresată săptămâna trecută celei mai înalte instituții economice a SUA, a sfătuit americanii să nu mai investească nici măcar un cent în UE. Predicțiunile domnului Larry Fink au fost mereu și sunt profeții autoîndeplinite.

  3. Cam multi (sau multe ?) „are a …” … destul de greu de descifrat sensul frazei in aceste conditii … Si inca ceva : nu „NATO nu mai poate rămâne sub mentalitatea care L-a animat …” ci „… a animat-O …”, pentru ca este vorba, totusi, de O organizatie.

  4. Normal ca rusia vorbeste de hegemonie in favoarea chinei si defavoarea anericana. Aici ridica in slavi china pentru ca, fiind cea mai tare putere financiara de pe glob si in mare parte pe afaceri, are nevoie de china ca de aer, pe cand americuta, deocamdata o ‘denigreaza’ spre cadere din talerul global pentru ca nu joaca horodinca dictata de putin. Tendinta sau nu, din strainatate se vad darele hegemoniei chineze, in mai toate orasele din multe tari, china are cartiere sau zone intinse de compatrioti chinezi cu acte, proprietati si afaceri in cea mai legala forma. Sa ii vedeti cum intra in cele mai scumpe magazine la fel ca rusii si ies cu ditamai sacosele de cumparaturi, sa ii vezi cat de uniti sunt doar afaceristii de ambele parti, chinezii putine autoturusne dar rusii ceva mai multe si tari, ii recunosti dupa linistea si calmitatea caracteristica, pe cand rusii, sunt cam galagiosi pe strada, nu ca italienii sau romanii. O sa vedem adevarata valoare la vedere in puterea mondiala reala in maximum 5 ani, si nu e bascalie.

  5. printre fanii putinisti / rusofili care de nevoie au trebuit sa-si mai tempereze tonul in contextul in care omleta ruseasca s-a flescait in ventilatorul lui Zelensky, a aparut teoria falsa a razboiului pe care Rusia nu l-ar purta vezi Doamne, contra Ucrainei , ci direct contra Statelor Unite, cu condimente chinezesti, pentru a da o aparenta de anvergura internationala a ceea ce este in fapt un conflict intre un imperiu al raului aflat la apus si una din fostele sale colonii.
    e un mod de a spune ca Rusia nu s-a facut de kkt in confruntarea cu o tara modesta in ceea ce priveste capacitatile militare, nuuu. Rusia lupta sa salveze lumea de „globalism” .

    in realitate lucrurile sunt mult mai simple si discursul lui Putler inainte de invazie fusese mult mai lipsit de nuante : „Ucraina e ruseasca, fascistii drogati trebuie alungati”. nici vorba de SUA, China, Germania …

  6. Buduca …cum zice Karl (M) … daca sapi la cauze istorice ( al a facut-o destul in biblioteca Londrei)
    dai
    mereu si mereu de …MACROECONOMIE !

    😉

  7. SUA doreste sa-si mentina HEGEMONIA mondiala,atat POLITICA,MILITARA,ECONOMIC,dar si „politie mondiala” dupa interesele sale si ale statului Israel.! Un ADEVAR crud de 40 ani.!

  8. Dle Buduca ai lăsat Germania in finalul expunerii Dvs. Credem ca trebuia sa amintești si cele relatate de BBC in 15 Martie , articolul ,,Germania inversează decenii de legătura mai strânse cu Rusia “. Acolo sunt expuse reacțiile Germaniei odată cu atacarea criminala de cârtire Rusia a Ucrainei , stat suveran . Cancelarul Germaniei OLAF SCHOLZ despre acest atac ,, acesta este un punct de cotitura istorică “ anunțând ca țara sa va oferi acum ajutor militar real Ucrainei. Cancelarul s- a angajat ca Germania sa cheltuiască mai mult de 100 miliarde € in plus pentru apărare , țara sa devenind cea mai mare putere militară din Europa si a-3-a din lume dupa USA si China . Nils Schmid , deputat social – democrat : ,,trebuie sa acceptam ca ,,cortina de fier “ care despărțea Europa s- a mutat la granița dintre țările NATO si cele care privesc spre Moscova “. Acest război remodelează modul in care gândește cea mai puternica țara din Europa, ceea ce va avea consecințe dramatice care abia încep sa fie gândite.Aceste zile din Februarie si Martie 2022 se dovedesc a fi la fel de importante precum căderea zidului Berlinului in Noiembrie 1989.

  9. Cine stabileste rapoartele intre „marile puteri”, cand ele nu s-au mai razboit vreme de peste 80 de ani ? Pe vremuri erau mult mai destepti, se intreceau conducatorii lor si nu se omorau atatia nevinovati si nu se provocau atatea pierderi materiale ! Deh, inainte erau barbari, astazi sunt criminali cu studii superioare cu generali doctori plagiatori (nu noi am inventat categoria asta). Cine a impartit lumea in 1945 pentru 45 de ani si apoi au reimpartit-o pentru alti nu stim cati ani in 1989 ? Toate razboaiele apar pentru ca nu se respecta intelegerile dintre ei ! Iar istoria este scrisa de catre invingatori, dintotdeauna.

  10. Intre Rusia si USA un conflict nuclear poate fi castigat de una din parti, de aceea este de luat in calcul. Intre Rusia si China un razboi nuclear le distruge pe amandoua, ca sunt vecine, deci nu este luat in calcul. In plus, intre Rusia si China nu este concurenta, este doar complementaritate. In schimb intre USA versus China, Rusia exista un mare dezechilibru care face ca China si Rusia sa fie indestructibil unite. Dezechilibrul e dat de faptul ca in USA muncesc o droaie de savanti rusi si chinezi,
    in schimb in China sau Rusia nu munceste nici un savant american. China ca si Rusia vor suveranitate gen USA, dar nu pot suplini dezechilibrul amintit,decat daca China si Rusia joaca impreuna….. Istoric, de 2.000 de ani Occidentul a colonizat, a sclavizat restul globului fiind adevaratul Imperiu al Lumii. China sau Rusia au avut asa zise imperii locale, exclusiv in jurul granitelor lor. Asta este inca un motiv sa le uneasca dar si sa le desparta de USA…

  11. Poti sa fii lider castigand respectul celor din jurul tau sau poti sa fii un lider mitocan care tot timpul esti in conflict cu restul lumii ii acuzi pe toti, te porti ca un egoist nu tii seama ca si altii ai interese nu numai tu. Badaranii aroganti se folosesc de munca si resursele unora si in acelasi timp ii denigreaza si isi bat joc de ei. La un moment dat cand esti mitocan si agresiv lumea incepe sa se uneasca impotriva ta. Si asta se intampla de la nivel de curtea scolii pana la nivel mondial.

  12. Buna, nenea! Se vede de la o Poșta ca ești “ud”…Schimba pamperșii!

  13. Eu nu pricep de ce se pedalează pe ideea de confruntare, iar nu pe colaborare și ajutor reciproc.. De ce se vrea dușmănie.? De ce cauți să-l pui pe celălalt dedesubt, sau să profiți de pe urma lui ?? De ce trebuie unora hegemonie..și de fapt la un moment dat in urma dușmăniei, hegemonie peste ce ?? Cine a indus in mentalul colectiv iddea de ”amenințare” de război in oricare ipostază ?? Nu cumva prea sre o mare vină in tot ce se execută ??

  14. toti sunt la fel, in fapt. de ce nu ne vedem noi de ROMANII nostri si de ROMANIA NOASTRA? pentru ca suntem condusi de TRADATORI SI CRIMINALI, care ne vor cu orice pret intr-un razboi pentru ca asa le ordona stapanii iluminati? cand va treziti? prima care va fugi de aizi daca iese razboi ESTE NATO! vai de capul nostru romanesc cand or intra infratitii din est peste noi! armata nu, securitate nu, in Romania se CALCA PE BOMBEURI SERVICIILE DE SPIONAJ DE PRIN TOATE TARILE, da? TOTI VOR O FELIE DIN ROMANIA! Intre timp Orban cumpara masiv Transilvania. strainii cumpara terenurile arabile – mai ales asiaticii! padurile sunt taiate in dementa de straini – pretinii pl a van ului. HAI SA SPUNEM ADEVARUL! ma doare la basca de hegemonia lor!! MA INTERESEAZA DE NOI SI DE ROMANIA ! TREZITI-VA!

  15. Pai orice chinez stie … ca daca cade rusul … urmatorul „dusman inchipuit” de pe lista ameriolacului NATOs va fi TARA sa !!!
    Deoarece ameriolacului NATOs vrea sa RAMANA singurul HEGEMON/DIKTATOR de pe lume !!!

  16. Acum rusii ridica peretentii si la Alaska…..[Rumburak]

  17. Rusia si Alaska … Deh daca nu o vindea tarul Alexandru II (pe un pumn de dolari) acum RUSIA se intindea pe 3 continente …
    Primul contact al europenilor cu Alaska a avut loc în 1741, când Vitus Bering a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. După ce echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune blănuri din lume, mici asociații de blănari au pornit spre țărmurile Siberiei și spre insulele Aleutine. Prima așezare permanentă a europenilor a fost fondată în 1784, iar Compania ruso-americană a pus în aplicare un program de colonizare în primii ani ai secolului al XIX-lea. New Archangel de pe Insula Baranof din Arhipelagul Alexander a fost prima capitală a Alaskăi, stabilită pe timpul Americii Ruse. Mai târziu așezarea a fost redenumită Sitka și a fost mai bine de 100 de ani capitala Alaskăi. Rușii nu au colonizat complet Alaska, colonia nefiind foarte profitabilă. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a negociat achiziția acestei colonii de către țara lui de la Imperiul Rus în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost, neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884. În anii 1890, goanele după aur din Alaska și din Teritoriul Yukon, teritoriu britanic aflat în vecinătate, au adus în Alaska mii de mineri și coloniști. Alaska a primit oficial statutul de teritoriu în 1912. La acea vreme, capitala se mutase deja la Juneau.

  18. „Germania nu poate renunța la gazul rusesc de azi pe mâine fără a intra în recesiune.”
    Europa nu poate. Dar o va face. Friedman (parca) a spus ca Europa va trebui sa schimbe dependenta de gazul rusesc (ieftin) cu dependenta de gazul american mai scump. Ori utilizand energie mai scumpa industria se duce in cap, devine necompetitiva cu cea… americana. Ca s-o mentii competitiva va trebui subventionat pretul ptr industrie marind pretul populatiei. Nimic nu e gratis, cineva va plati diferenta pe care nu o plateste industria.
    Toti vorbesc sa se renunte la gazul rusesc. Foarte bine, eu personal nu sunt interesat de unde vine gazul si petrolul,sunt interesat DOAR DE PRETUL lor, cat voi plati EU ptr ele. Ori de asta niciun conducator ticalosit nu vorbeste.

  19. „…Europa nu poate. Dar o va face….”

    RUISA nu poate. Dar o va face…
    asa zicea si TARUL RUSIEI dupa ww1 …si uite ce-a iesit !ä

    babaiete … stomacul gloatei nu e idealist … baga öa bybylika asta ! *
    si lasa altotra mai prosti LOZINCILE ca nu esti deloc … sublim !

    🙁

    😀

  20. daca crezi ca yankeii-s ca turma de hominide altfel decat GLOATA noastra

    vezi „6 ianuarie” …cu toata manipularea de decenii cultural-educationala americana

    TREZESTE-TE babaiete 😀 !

    puup

  21. hegemonia americana este un fapt, o realitate. UE este o scula a acestei hegemonii, de exemplu… americanii au reusit, in sfirsit, sa minta mai mult decit rusii. de aceea exista aceasta hegemonia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.