Toader îi pune din nou la punct

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, vineri, pe Facebook, un mesaj către CSM, în care afirmă că e bine ca fiecare „să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele”.

„Recapitulând: Justiția se realizează în sala de judecată; Legile se fac în parlament; CSM dă avize consultative doar pentru legile justiției! În rest – să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele”, a scris, pe Facebook, Toader.

Vineri, Secţia pentru judecători a CSM a calificat drept „afirmaţii grave la adresa justiţiei” declaraţiile din spaţiul public după condamnarea lui Liviu Dragnea.

„Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare, provenite din zona reprezentanţilor clasei politice, Considerând că acestea pot fi de natură să afecteze independenţa şi credibilitatea justiţiei,

Secţia pentru judecători, cu majoritate, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi, respectiv,  a unor judecători care îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor, conduită apreciată ca fiind abuzivă din perspectiva interpretării deciziilor instanţei de contencios constituţional sau a modului de adoptare a unei decizii penale, reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.

Respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor, având în vedere şi stadiul procesual al cauzei mediatizate şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei, Secţia pentru judecători invită, deopotrivă, reprezentanţii autorităţilor statului, ai formaţiunilor politice,  instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secţia pentru judecători, asigură, şi cu această ocazie, opinia publică asupra asumării unor reacţii publice ferme, atât în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, cât şi referitor la luarea unor măsuri ce implică responsabilizarea întregului corp al magistraţilor”, se arată într-un comunicat al judecătorilor CSM.

Şi instanța supremă a reacționat, vineri, după criticile referitoare la condamnarea lui Liviu Dragnea (VEZI aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Opinați că justiția fiind o putere independentă ar trebui să își scrie singură legile de organizare și funcționare, prin instituțiile ce compun sistemul de justiției, parlamentul votându-le doar, pentru a confirma independența puterii judecătorești , fără a interveni cu modificări la forma propusă de puterea judecătorească fără acordul acesteia , conform Constituției?

    • Justitia este una dintre puterile statului, puteri care se controlează reciproc.
      Parlamentul se ocupă de reglementare, guvernul, de organizare și funcționare. Aducem la cunoștință Securității că Parlamentul este constituit din reprezentanți aleși, care au și puterea de a controla Securitatea.

    • Nu zice nimeni asta, trebuie echilibru intre puterile statului. Dar magistratii stiu din practica cum functioneaza justitia si care sunt legile tampite date de unii experti cu studii la fara frecventa, precum acel celebru Ciordache.

    • @Klaus Cap de lemn
      Securitatea a luat la cunostinta continutul postarii d-tale. Securitatea iti atrage atentia ca este pe deplin constienta de si apta sa manevreze realitatile politice, administrative si organizatorice pe care se pare ca d-ta abia le descoperi. De asemenea, Securitatea te informeaza ca este in tema cu privire la persoanele care alcatuiesc Parlamentul si care este „puterea” lor de a controla ceva, dar iti atrage atentia ca, in ceea ce priveste controlul, esti in totala eroare.

  2. Stai sa se demonteze legislatia pe justitie si atunci sa vezi cum „ii pune la punct”. Sa ii fie rusine. Zice ca nu se poate pronunta pe pe modificarile la Codul de Procedura Penala, cica parlamentarii sunt responsabili de modificarile facute… El n-are nici o parere.

  3. daca CSM nu pricepe ce e aia MINISTRU,ei bine, acest flacau sarman din Iasi,moldovean get beget din Vulturu,Vrancea il va invata,indiferent cat timp ii va lua !

    • Daca Dorel Toader asta e din Vrancea, e clar ca apa de izvor! Astia au darul hotiei, ii stiu bine, am trait printre ei. Mai este inca un mafiot de acelasi calibru in judetul Vrancea, Marian Oprisan ii zice, mare baron de ciuma rosie, ipochimenul ii ameninta pe toti cei care il contrazic. Pe vazute, exista inregistrari video!

    • Din fericire ii invata (le preda!) carte (adica drept) nefacand uz de prerogativele functiei de ministru; magistratii, platiti regeste, pensii uriase in batjocura si dispretul romanului de rand care a contribuit, inamovibili si independenti doar de cine vor ei, dau hotarari daupa cum interpreteaza ei jucandu-se cu destinele oamenilor.

    • O fi feciorul Vrancioaiei! Oricum lui Stefan cel Mare si Sfant nu ii este rusine cu un astfel de luptataor. Mai putin cu libertatea data la maxim fiului cel mic!

    • daca Vrancenii au darul betiei, putem afirma fara frica de a jigni pe cineva, ( nu-i asa?) ca Bucuresteni au darul fuduliei grotesti ?

    • @calugarulvasile
      Vrancioaia era dama de companie de lux. O femeie generoasa, care asa cum sugestiv sublinia tovarasul Ion Iliescu cu gesturi ale mainilor, prezenta o larga deschidere.

    • Republica de la Vaslui,gresesti!Bucurestenii au nu numai daru’ fuduliei fara margini,dar mai au si darul cunoasterii lucrurilor si al semnelor vremii! Adevarati meteorologi,cam 60 % din prognozele lor sunt pe dos, expresis verbis: fandaksii politice, aberatii umorale ,frustrari viscerale.

  4. D-le profesor Toader,dv. nu ati vegheat,nu ati intervenit pentru ca legile justitiei sa nu fie mutilate in interesul marilor corupti! Nu v-ati facut datoria! In mandatul dv.legile vor contine articole aberante. CSM ar trebui sa aiba un rol mai important. Avizul CSM ar trebui sa fie imperativ.

    • ASA VA RAMINE IN ISTORIE ….CA ” MINISTRUL JUSTITIEI PT. INFRACTORI ” !

  5. politica legislativa a tarii este dictata de popor, in Parlament, prin reprezentantii sai alesi, majoritate si minoritate… CSM da consultatii pentru legile Justitiei, apoi, sa ia si ei o cafea si tutun si sa astepte rabdatori cu ciocu mic pana la urmatoarele consultatii… chiar ne calcam pe bataturi in tara asta? nu ne cunoastem locul?

    • Vai lilico nu te mai recunosc. Ti-a cazut un ghiveci de la vre-un balcon pe cap????

  6. Conform principiului separatiei puterilor in stat, Ministrul de justitie apartine puterii executive, deci face administratie. Ministrul de justitie este numit politic si nu are nici o treaba cu actul de justitie de la orice nivel, nici macar grefier, nemaivorbind de magistrati. Se baga si Dorel asta ca musca in editatul calului, pentru ca infaptuirea actului de justitie pornind de la urmarirea penala si pana la instantele de judecata nu sunt treaba lui. Treba lui este sa zugraveasca tribunalele, sa asigure mobilierul necesar, rechizite, computere, etc. deci ADMINISTRATOR. Sunt destule organisme ale justitiei care sa se ocupe de justitie. Dorim sa putem si noi exclama precum a facut neamtul in fata Regelui Prusiei, Frederic cel Mare, care voia sa-i ia domeniul: „Mai sunt judecatori la Berlin!”. Judecatori, nu niste terchea berchea ca Dorel, procuror comunist ajuns Ministru de Justitie in statul dictatorial al lui Dragnea. Statul normal, care nu se supune anomaliilor mentale debitate de Dragnea este botezat acum stat paralel!

    • Un fel de vechil, administrator de bloc al salilor de judecata,am inteles corect Juju? Asa este peste tot in Lume, doar si americanii si germanii si francezii au ministri care doare le zugravesc salile.Iar Justitia ar trebui sa o faca semnatarii Protocoalelor,desigur si cu ajutorul USR si al celor care se dau ku kru de morminte la propriu, prin piete! Cam asa a si fost Justitia o perioada de timp in Romania , pe vremea lui Stalin: Asesorii Populari,oameni din Bobor fara niciun fel de pregatire, cam ca tine Juju,impreuna cu procurorii Sovietici diriguiau mersul proceselor , al condamnarilor si al penitenciarelor!Insa chiar si atunci erau Ministri ai Justitiei care aveau o putere enorma.Imi imaginez ca acest ultim aspect se va rezolva corespunzator daca preia Ciolannis al doi-lea mandat,o numeste pe Guseth,Pruna sau LCK ministru al Justitiei.Atunci veti aprecia si voi ca ministrul Justitiei este fi o mana de fier, benefica si necesara pentru incarcerarea tuturor hotilor si banditilor din PSD, urmata de scoaterea PSD in afara Legii si Domnia Statului de Drept.Sa nu uitati sa construiti cat mai multe puscarii!

    • @Balin Mot
      Explica-mi te rog care este ratiunea ca un mebru al mafiei PSD, fost procuror ceausist care a lucrat mana in mana cu securitatea ceusista, trebuie neaparat sa conduca justitia? Bun, sa admitem ca o poate conduce, i s-a albit trecutul murdar, dar de ce sa o conduca din postura de executiv? Une mai este principiul separatiei puterilor in stat? Mai pune mana pe carte si vezi care sunt cele trei puteri ale statului care au activitati separate, nu se subordoneaza una alteia. De ce sa se subordoneze intreaga justitie actuala unui procuror ceausist care are relatii oculte cu ciuma rosie? Spune care ar fi motivul si daca e benefic el pentru intreaga natiune.

    • @Klaus Woodenhead
      Da, Tudorel Toader a fost procuror ceausist si a colaborat strans cu securitatea. Deci ai dreptate, ce incearca Dragnea si Toader este reinvierea statului securistic. Securistii aveau drept de ancheta penala, nu uta asta! SRI nu are asemenea drepturi, deci nici puterea de a teroriza oamenii. Cei care se simt in pericol fata de SRI sunt cei care au incalgcat grav legile tarii, se tem sa nu fie dati in vileag, pentru ca informatiile sunt la SRI. Deci nici o legatura cintre SRI si securitatea comunista.

    • mesaj pentru juju:ma’ baiatu’,ca cam cat te-ai scremut ca sa-ti storci synapsele neuronale pentru a insira tampeniile alea ? la astfel de intrebari singurul care-ti poatr rapsunde este Sandy Nervosu , ori Marian Ceausscu, ei au si pregatirea necesara, sunt masteranzi in Statu’ Drept.

  7. @juju intrebarea asta trebuia sa ti-o pui cand a fost numita macovei (procuroare ceausista) ca ministru al justitiei si cand aceeasi persoana a dat legile justitiei prin asumare si cand tot ea a revocat seful dna. Esti lafel de incet in reactii ca johanis

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.