O aberație rămasă de la guvernul trecut

Trabantul lui Tudose. Cel mai gras Executiv postdecembrist

Guvernul României numără în prezent 24 de ministere, cu trei vicepremieri. Imensul aparat birocratic lăsat în urmă de Mihai Tudose numără o armată de 78 de secretari de stat.

Potrivit informațiilor publice de pe site-urile ministerelor, mai există și 13 subsecretari de stat, 18 secretari generali și 19 secretari generali adjuncți. Nu mai puțin de 13 dintre aceste categorii de demnitari sunt absolvenți ai Colegiului Național de Apărare. În armata demnitarilor se regăsesc de la progenituri la tinere sau mai puțin tinere speranțe venite pe filiera de partid, traseiști sau reciclați de pe la diferite alte ministere; demnitari cu studii care nu au legătură cu domeniul păstorit, dar cu legături solide cu persoane cu probleme penale. Rezultă o adevărată înghesuială prin birouri în care regăsim generații de consilieri de la Boc și Cioloș încoace sau secretari și subsecretari de stat de la Ponta și Grindeanu predați „la cheie“ lui Tudose. Un amalgam cum nu s-a mai văzut.

Un total de 136 de demnitari în Guvernul României, cu salariile lor mărite cu tot, reprezintă de departe cel mai gras Executiv postdecembrist.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene este unul dintre cele mai stufoase ministere: are șapte secretari de stat și patru subsecretari.

Postul de secretar general are și el doi adjuncți. Ministerul are în organigramă doi miniștri, Paul Stănescu – ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice, iar Paul Nica – ministru delegat pentru Fonduri Europene. În armata de secretari de stat îl regăsim pe Adrian Ionuț Gâdea, care este din Teleorman, fost vicepreședinte și președinte al CJ Teleorman, fost director al Căminului pentru Persoanele Vârstnice Furculești și fost consilier juridic al Primăriei Turnu Măgurele. Este cercetat de DNA în dosarul „Belina – Tel Drum“.

Ministerul Mediului,condus de Grațiela Leocadia Gavrilescu, are trei secretari de stat.

Unul dintre ei, Laurențiu Adrian Neculăescu, este absolvent al Universității Valahia din Târgoviște, promoția 2003.  Celălalt secretar de stat, Eugen Constantin Uricec, este din Suceava. La o primă lecturare a CV-ului, este „utilizator de messenger: yahoo, whatsapp, skype“?! Este inginer de construcții, fost membru al organizației PD în perioada 2000-2007, iar din 2012 este vicepreședinte al organizației județene PSD Suceava.

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne, instituția condusă de Carmen Daniela Dan, are patru secretari de stat, doi subsecretari, un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Cum funcția doboară gradul, ca secretar de stat nu mai întâlnim chestori, ci comisari/colonei. Astfel: colonel Gheorghe Nucu Marin – secretar de stat, comisar-șef de poliție Daniel Robert Marin – secretar de stat, Raed Arafat – secretar de stat, comisar-șef de poliție Mihai Dan Chirică – secretar de stat, comisar-șef de poliție Bogdan Samoilă – subsecretar de stat, comisar-șef Valeriu Mihai – subsecretar de stat. Chestorul principal de poliție Bogdan Mihai Ivănescu este secretar general, iar adjuncții săi sunt chestor principal de poliție Ioana Dorobanțu și comisar-șef de poliție Giani Cătălin Nica. În MAI îl regăsim și pe Raed Arafat, secretar de stat în MAI din 2014, care coordonează Departamentul pentru Situații de Urgență. Comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică este la bază inginer diplomat specialist în microprocesoare. A absolvit Colegiul Național de Apărare în 2017. Subsecretarul de stat comisar-șef de poliție Bogdan Samoilă este în sistem încă de pe băncile liceului. Anul trecut a făcut parte din Corpul de Control al prim-ministrului Sorin Grindeanu. Comisarul-șef Valeriu Mihai este jandarm la bază. Din 1997 a fost transferat la Poliția Capitalei. A fost garda de corp a ministrului Ioan Rus și, concomitent, comandant al DIAS, apoi șef al Grupului Special de Protecție și Intervenție  ACVILA al Ministerului de Interne.

Ministerul Afacerilor Externe are nu mai puțin de șase secretari de stat.

Deși este un minister mare, acesta are un singur secretar general, în speță Cosmin George Dinescu, fără a avea adjuncți. Gheor­ghe Ciamba lucrează în MAE din 1990. Conform unor surse, ar fi un apropiat al lui Victor Ponta. Se mai remarcă Cristian Gabriel Winzer, membru fondator al casei de avocatură „Winzer și Asociații“. Din august 2017 gestionează relațiile interinstituționale pentru armonizarea legislației interne cu cea europeană. Răzvan Horațiu Radu este fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar din 2013 este agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

În Ministerul Apărării condus de Mihai Viorel Fifor sunt trei secretari de stat: Mircea Dușa, Florin Lazăr Vlădică și Nicolae Nasta.

Tot din componenţa centrală a ministerului fac parte și generalul Nicolae Ciucă – șeful Statului Major al Apărării, generalul Marian Hăpău – directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării și Munteanu Codrin Dumitru – secretar general.

Fostul ministru al Apărării Mircea Dușa este acum secretar de stat în MApN. Este membru PSD din 1996, când a  devenit și primarul orașului Toplița, județul Harghita.

Florin Lazăr Vlădică este absolvent al Facultății de Medicină Veterinară şi membru PSD din 2002. A fost mâna dreaptă a controversatului om de afaceri Ovidiu Tender, aflat acum în închisoare, cu o condamnare de 11 ani. Tot Vlădică a fost cel care s-a ocupat de operaţiunile din Senegal şi din vestul Africii ale lui Tender din 2010 până în 2017, iar între anii 2005 şi 2009 acesta menţionează în CV-ul oficial că a „desfăşurat activităţi pe cont propriu în ţară şi în străinătate“, fără să ofere niciun alt detaliu. „Conform presei din Senegal, afacerile lui Tender au debutat în anul 2010 la Dakar, când actualul secretar de stat Florin Vlădică a înfiinţat societăţile Tender Africa şi Bafoundou Ressources. Vlădică a rămas la conducerea operaţiunilor lui Tender în Africa până de curând. Tender are legături directe şi explicite cu Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, iar înainte a fost protejatul lui Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe şi fost consilier prezidenţial al lui Iliescu“, se arată într-un material de la B1 TV.

Ministerul Finanțelor Publice, condus de Ionuț Mișa, are în componență cinci secretari de stat.

Unul dintre ei, de pildă, Daniela Pescaru, este economist, absolventă a Colegiului Național de Apărare, promoția 2013. Înainte de 1990 a lucrat la Întreprinderea de Prelucrare a Aluminiului Slatina. Daniela Pescaru a contribuit la elaborarea programului PSD de guvernare.

Ministerul Cercetării și Inovației are o echipă compusă din trei membri: Ciprian Preda – secretar pentru relația cu Parlamentul și Afaceri Europene, licențiat în matematică, Dan Popescu – secretar general și Daniel Ionescu – secretar general adjunct.

Dumitru Daniel Botănoiu este primul pe lista secretarilor de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este absolvent al Liceului Agroindustrial din Roşiorii de Vede, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea. Lucian Dumitru este secretar general adjunct – absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. În anul 2007 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. George Sava a frecventat și cursurile de pregătire a unor instituții de forță: Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ și Colegiul Național al Afacerilor Interne.

Ministerul Economiei are patru secretari de stat și câte un secretar general și secretar general adjunct.

Ana Magdalena Chiser, din desenator tehnic, după ce a absolvit Colegiul Național de Apărare, ajunge consilier parlamentar în economie la Camera Deputaților. Din 2016 este secretar de stat. Stana Simona Țeighiu-Jurj este un alt secretar de stat care, din învățătoare și economist la Autoritatea Rutieră Română, a ajuns să lucreze în Guvern. Petre Iulian Nicolescu a ajuns secretar de stat pe filiera PSD Argeș. Ion Radu era lăcătuș în 1974 la Deva. În 2003 s-a licențiat în economie la Timișoara, iar în 2015 a ajuns directorul Uzinei Mecanice Orăștie; din 2017 este secretar de stat. Radu Nicolae Chiurtu este pentru a treia oară secretar general al Ministerului Economiei. El a fost membru PSD, PNL, PDL, văzut ca un apropiat al fostului ministru PDL Adriean Videanu, adoptat apoi de Varujan Vosganian, după ce, în guvernarea Adrian Năstase, era membru PSD în Sectorul 6. Diana Ioana Florea, după doi ani de la data licențierii în economie, a ajuns inspector la Ministerul Privatizării, iar din 2017 este secretar general adjunct.

Ministerul Tineretului și Sportului are doi secretari de stat.

Gabriela Maria Podașcă a ajuns în funcție pe filiera politică a PSD, fiind președinte al PSD Tineret Sector 3. Ea a fost consilier personal al ministrului pentru Relația cu Parlamentul, apoi consultant la biroul politic al deputatului Victor Ponta și purtător de cuvânt al PSD în 2010.

Cosmin Răzvan Butuza, din Baia Mare, este secretar de stat din 2017. A fost economist într-o policlinică și a ajuns director la Cancelaria Prefectului din Maramureș şi apoi director de cabinet al președintelui Consiliului Județean Maramureș.

Printre subsecretarii de stat cu atribuții în domeniul sportului ai MTS îl regăsim pe soțul Gabrielei Szabo, Zsolt Lorinc Gyongyossy. El este antrenor federal, membru în Comisia Tehnică a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și conduce Clubul Sportiv din Voluntari, plătit de Primăria condusă de Florentin Pandele.

Subsecretar de stat cu atribuții în domeniul Tineretului este Cristina Mădălina Andronic, care a fost numită pe filiera lui Mihai Tudose. Între 2007 şi 2008 susține că a fost jurnalist, deși doar monitoriza presa din Bârlad. A fost și subsecretar de stat la Ministerul pentru Românii de pretutindeni, în perioada ianuarie-septembrie 2017. Secretar general este Ionel Cristinel Rujan, numit pe 8 ianuarie 2018. El a fost secretar general ANAF și a mai apoi la MTS în guvernul Cioloș, pe când era membru PNL.

Ministerul Turismului are doi secretari de stat.

Cristina Ionela Tărteață a promovat în funcții publice pe filiera lui Marian Miluț, șeful Uniunii Naționale a Patronatului Român. Absolventă a Universității „Spiru Haret“, ea a urmat cursurile Academiei Naționale de Informații, ale Institutului Diplomatic Român și ale Colegiului Național de Apărare. Gheorghe Bogdan Tomoiagă, din Borșa, este licențiat în matematică și a ajuns să fie promovat pe linie politică, fiind secretar al PSD de Borșa. Secretar general este Alexandra Cerasela Pană, despre care Ziarul Național a scris că ea ar fi colonelul care s-ar fi ocupat de sprijinirea tinerilor USR-iști, „mai exact, a Unității DG Securitate Economică din cadrul SRI“.

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul are doi secretari de stat.

Pe Ștefania Bîrlibescu au recomandat-o decisiv Colegiul Național de Apărare și SNSPA. Din 2015 este secretar de stat în minister. Diana Severin, din Ploiești, a fost avocat, meserie pe care a abandonat-o pentru a fi în 2009 director la Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Prahova. Din 2017 a fost numită secretar de stat. Dorel Tudor este secretarul general al ministerului. În 2006 a absolvit Colegiul Național de Apărare, iar în 2006 a luat masterul la SNSPA. Între aprilie şi august 2017 a fost director de cabinet, secretar de stat, la Ministerul Apărării Naționale.

Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social are doi secretari de stat.

Unul este Marius Sepi, absolvent de liceu agroindustrial din Sibiu, fost asistent medical, dar mai ales sindicalist la CNSLR Frăția, prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România. Postul de secretar de stat i s-a oferit în luna ianuarie 2017.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale are trei secretari de stat.

Unul este Teiu Păunescu, inginer în construcții civile și industriale din Timișoara. Altul este Adrian Marius Rândunică, jurist din Brăila și cu master luat la Galați. În 2016 a fost ales consilier județean la Brăila și din 2017 estwe secretar de stat. Secretarul general Dragoș Ionuț Bănescu este economist. Între 2010 şi 2012 a fost secretar general la Ministerul Finanțelor, apoi director ANAF. În 2012 a fost numit secretar general adjunct la Ministerul Mediului, iar acum la Muncă. Secretarul general adjunct Daniela Lenuța Moroșanu este tot pe filieră politică în Guvern. Mai întâi, ea a lucrat la cabinetul ministrului, apoi a fost promovată.

Ministerul Energiei are trei secretari de stat.

Cabinetul fiecăruia dispune de câte patru posturi. Există un secretar general și doi secretari generali adjuncți. Doru Vișan, secretar de stat, este inginer electronist. A ocupat diverse funcții la Sucursala Electrocentrale Paroșeni. Iulian Robert Tudorache, secretar de stat, este jurist și avocat, specialist în management financiar bancar. A fost consilier juridic și apoi director al Sucursalei BCR Argeș. În ianuarie-noiembrie 2015 a fost consilier personal al ministrului Energiei.

Andrei Petrișor Maioreanu este inginer minier. Are studii post­universitare în comunicare și relații publice, geopolitică și managementul resurselor umane. A lucrat la Compania Națională a Lignitului Oltenia și apoi la Hidroelectrica. A fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica și în CA al Societății Cupru Min SA ­Abrud. A fost director general adjunct al Hidroelectrica-Serv.

Ministerul Transporturilor are cinci secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Dragoș Titea este jurist, specializat în securitatea aviației civile. Are studii postuniversitare la Academia Națională de Poliție „Al.I. Cuza“, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“ și Colegiul Național de Apărare. Mircea Florin Biban este considerat un apropiat al lui Ioan Rus, fost ministru al Transporturilor. Se mai remarcă Maria Magdalena Grigore – economist. Supranumită „blonda de la Transporturi“, ea este susținută de ALDE. A fost secretară a deputatului Carol Kovacs în anii 2000, apoi a deputatului PNL Mircea Ciopraga. A fost numită membru în CA TAROM, pe vremea când era studentă, de către ex-ministrul Transporturilor Ludovic Orban. Fiind membru PNL Sector 3, conducerea CNAIR a numit-o în 2008 șef al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București. Apoi a fost angajată ca economist la SC Prodcus SRL, firmă deținută de Gheorghe Cușă, finul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție.

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este condus de Ilan Laufer, care și-a adus trei secretari de stat.

Paula-Marinela Pârvănescu a lucrat ca broker de credite, ofițer bancar la Romanian International Bank și apoi referent la Camera Deputaților. Marian Marius Dobre este licențiat al Facultății de Finanțe-Bănci şi are un master la Universitatea Națională de Apărare și altul în Relații Internaționale. În perioada iulie 2015 – martie 2016 a fost secretar de stat la Ministerul Muncii, în timpul guvernării Ponta. Vicențiu Dorin Gavril Știr, membru PSD și mai apoi ALDE, a fost secretar de stat la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

Ministerul Sănătății are cinci secretari de stat, doi subsecretari de stat și doi secretari generali adjuncți.

Rodica Nassar, secretar de stat, este economist, absolvent al Universității „Al.I. Cuza“ din Iași. În perioada 2000-2012 a fost deputat. Dan Dumitrescu este licențiat în cibernetică. A urmat mai multe cursuri ale Colegiului Național de Apărare, cu specializări în domeniul Securității Naționale. A fost consilier al mai multor miniștri: Mediu, Tineret, Fonduri Europene. Corina Silvia Pop este doctor în științe medicale, conf. univ. la UMF Carol Davila, dar coordonează Departamentul de documente clasificate. Dan Octavian Alexandrescu este medic primar chirurg și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Ialomița. Este membru PSD din 2008, vicepreședinte PSD Urziceni din 2012 și consilier local din 2016.

Ministerul Culturii și Identității Naționale are cinci secretari de stat și un subsecretar de stat.

Cel care iese în evidență este Alexandru Oprean. Acesta este ofițer de carieră, licențiat al Institutului Militar de Infanterie Sibiu. A urmat mai multe cursuri NATO în Germania și SUA. A ocupat poziții în MApN, a fost ofițer instructor în Afganistan, ofițer de Stat Major și reprezentant militar Regional la Centrul de luptă din Stavanger Norvegia, consilier pe probleme de apărare al ASR Principele Radu al României și mai apoi cancelar al Casei Regale a României. Este secretar de stat în Ministerul Culturii din 2014.

Paul Claudiu Cotârleț este licențiat al Universității București. A urmat cursuri ale Colegiului Național de Apărare, în domeniul securității naționale.

Ministerul Apelor și Pădurilor are doi secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Istrate Ștețco, secretar de stat, este licențiat al Universității Transilvania din Brașov și al Universității Spiru Haret din București. A urmat cursuri postuniversitare de drept la Academia de Poliție „Al.I. Cuza“. Adriana Petcu este inginer în construcții hidrotehnice; a urmat și cursuri postuniversitare de marketing la ASE. A fost ministru al Apelor și Pădurilor în guvernul Grindeanu.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale are doi secretari de stat, un subsecretar de stat, un  secretar general și un secretar general adjunct.

Printre ei, Maria Manuela Catrina, secretar de stat, este absolventă a Facultății de Științe a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu; ea și-a adăugat în CV și Colegiul Național de Apărare.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are în componență doi secretari de stat: Ovidiu Iane și Veaceslav Șaramet.

În cazul primului, pe site-ul ministerului apare un text care pare mai curând un soi de eseu privitor la importanța contactului cu românii din diaspora.

Veaceslav Șaramet este născut la Chișinău. El vine din mediul ONG. A participat la înființarea Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din București, pe care a coordonat-o timp de şase ani. În 2015, la inițiativa sa, județul Dâmbovița s-a înfrățit cu raionul Ialoveni din Republica Moldova.

Ministerul Educației Naționale are și el cinci secretari de stat, un secretar general și un secretar general adjunct.

De buna desfășurare a învățământului preuniversitar se ocupă Ariana Oana Bucur. De învățământul superior – Gigel Paraschiv, de învățământul în limbile minorităților – Irina Elisabeta Kovacs, iar Petru Andrea răspunde de relația cu Parlamentul.

Dănuț Ghican, secretarul general, s-a ocupat o bună parte a carierei sale profesionale, între anii 1993 și 2013, de managementul companiei Transatlantic Shipping and Trading Ltd.

Ministerul Justiției, aflat în subordinea ministrului Tudorel Toader, are în conducere trei secretari de stat și un secretar general.

Conform CV-ului afișat pe site-ul MJ, traseul profesional al secretarului de stat Sofia Mariana Moț, legat mai ales de județul Olt, nu are nimic remarcabil: judecător la Slatina, președinte al Secției Comerciale și de Contencios a Tribunalului Olt, iar din 2004 până în 2017, judecător al Secției a II-a Civilă a Curții de Apel Craiova. Ceea ce a adus-o însă pe judecătoarea Moț în atenția publică este faptul că, pe vremea în care lucra la Tribunalul Olt, l-ar fi botezat pe unul dintre copii interlopului Bercea Mondial, căruia i-a dat numele Judecător. Despre ea se spune că ar fi o apropiată a „baronului“ de Olt Paul Stănescu, un personaj deosebit de influent în PSD. În ciuda dubioasei înrudiri cu Bercea Mondial, la un moment dat, a circulat zvonul că judecătorul Sofia Mariana Moț s-ar putea să-l înlocuiască pe Tudorel Toader în cazul în care acesta ar fi remaniat din funcția de ministru al Justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Si voi chiar aveti impresia ca era executivul lui tudose, sau capii mafiei din psd trebuiau sa faca in asa fel incit sa satisfaca haita flaminda care ii sustine ?

  2. ai rabdare ,sa vezi si guvernul Big Mama,cu udemeristii basca…un Lastun autentic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.