Trafic cu cornee la o clinică din București

instrumente

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au percheziţionat sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată că trafic de organe, respectiv introducerea în România a aproximativ 300 de cornee folosite la transplant.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus la data de 22.08.2022 efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019 – 2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale”, a declarat, vineri, procurorul Călin Radu Bogdan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

El a precizat că ancheta în acest caz a pornit în urma unei sesizări a organelor judiciare şi, până în aceste moment, nu au fost depuse plângeri din partea unor pacienţi care au beneficiat de transplant de cornee.

Potrivit procurorului, ţesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia, fiind vorba de aproximativ 300 de cornee.

Ministerul Sănătății a reacționat după acuzațiile de trafic de organe: „Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile”.

Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătății precizează: „Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Numele unitatii medicale rămâne la secret?
    Atunci, secret sa ramana!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.