Tudorel Toader dă raportul Comisiei de la Veneţia

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se întâlneşte la această oră cu membrii CSM. Discuţiile au loc după întrevederea dintre ministrul de Justiţie şi membrii acestui for.  Tudorel Toader le-a prezentat membrilor comisiei parcursul legilor justiţiei, modificările aduse codurilor după transpunerea în legislaţie a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi modificările din legislaţie pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale.

Mâine, delegaţia Comisiei de la Veneţia va fi primită, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Discuţiile între şeful statului şi forul european se vor axa pe Legile Justiţiei adoptate de Parlament şi vor avea loc la ora 12.00.

La începutul lunii mai, Comisia de la Veneţia a anunţat că a înregistrat solicitarea adresată de şeful statului român prin care Klaus Iohannis cere un punct de vedere forului european pe marginea pachetului Legilor Justiţiei adoptate de Parlamentul României. De asemenea, pe 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat, solicitarea PNL, sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. Forul a fost creat în 1990, într-un moment de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, este cunoscută mai ales drept Comisia de la Veneția din cauza locului de întâlnire- Veneția, Italia, acolo unde au loc patru sesiuni pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.