Tudorel Toader, încă un motiv de dispută cu procurorii

Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, că „este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”.

În prezent, bugetul este administrat de Ministerul Public.

„În condiţiile în care avem un număr de judecători aproape dublu faţă de numărul procurorilor, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instanţelor, pentru o administrare unitară a activităţii judiciare, este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”, a declarat ministrul Justiţiei la Antena 3.

În prezent, bugetul procurorilor este administrat de Ministerul Public.

PÎCCJ :Trecerea bugetului în subordinea MJ ar demonstra dorința de punere sub control a procurorilor

Parchetul General îi răspunde ministrului Justiţiei, privind posibilitatea trecerii bugetului în subordinea Ministerului Justiţiei, precizând că acest lucru ar demonstra dorința de punere sub control a procurorilor.

„Independența financiară este o componentă esențială a independenței Justiției, care nu trebuie să aibă niciun fel de dependență față de o altă putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodată dependent financiar de alte instituții, iar schimbarea acestei situații ar demonstra dorința de punere sub control a procurorilor”, transmite Parchet General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă îngrijorarea „cu privire la independența procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiției însemnând o gravă atingere adusă acestei independențe”.

„Dacă ministrul justiției – om politic sau membru al unui guvern politic – devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creează posibilitatea controlării activității procurorilor prin subfinanțarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcționarea discreționară a resurselor financiare. Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public – PÎCCJ, DNA, DIICOT – nu pot fi gestionate operativ împreuna cu cel al Ministerului Justiției, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activității parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiției este ordonator de credite pentru bugetul instanțelor nu reprezintă un argument, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii și reprezentanții instanțelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanțelor de către Înalta Curte de Casație și Justiție, invocând același considerent al independenței financiare”, se mai precizează în comunicat.

Parchetul precizează că Ministerul Public cunoaşte nevoile financiare ale procurorilor, fiind „imperios” necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută în continuare de această instituţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Se impune trecerea la MJ, iar apoi scoaterea acestor slugi din categoria magistraților si trecerea lor la executiv, unde le e locul. In momentul de fata sunt magistrați doar cu numele, iar despre dubla comanda ierarhica si, mai nou, securistica, nu mai e nimic de spus.

  2. Cica ii spun aia de la A3 ce sa declare,ii lustruiesc si raspunsurile dupa ce ii finiseaza intrebarile!A ajuns si Tudorel sa stea mai mult la sedinta de redactie decat la interviu,juri ca e Dragnea sau tariceanu!Nimic nu mai e spontan in ziua de azi,nici dragostea de aproape !

  3. ha ha ha ha asa e normal sa fie da unii porcurori s-au obisnuit sa se smiorcaie…ha ha ha ha ha e jenant pentru acesti porcurori care se tot vaita in loc sa participe constructiv la mersul societatii. in acest moment o parte dintre procurori actioneaza impotriva cetatenilor romani, deliberat, cu intentie, in moduri car sint dincolo de lege. iar pentru asta trebuie sa raspunda in toate felurile: ierarhic, patrimonial, in fata legii!

  4. Ministerul Justitiei trebuie structurat intocmai cu cel din Germania!De ce noi avem DNA si ei nu?Pana cand sa fim cu mai multi pasi in urma lor?Acum este momentul sa-i prindem din urma!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.