Tudose își ”ceartă” din nou miniștrii

Premierul Mihai Tudose transmite miniștrilor de resort care au în subordine problema mineritului, că dacă nu vor găsi o soluție, să își caute alt loc de muncă. Mihai Tudose și Liviu Dragnea s-au aflat joi la Termocentrala Mintia.

„Cine nu înțelege, la nivel de Minister al Energiei și Guvern, că tot ce înseamnă Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Oltenia, mineritul și producerea energiei electrice pe bază de grupuri pe cărbune, va trebui să își caute un alt loc de muncă, pentru că Guvernul este determinat să investească bani în minerit. Nu putem vorbi de centrala de la Mintia fără cărbunele de pe Valea Jiului. Suntem dispuși să investim în retehnologizare, în siguranța muncii, să se producă curent la prețuri competitive și să fie un pilon de bază în strategia de securitate energetică a României. Cine nu înțelege lucrul acesta va trebui să-și caute alt loc de muncă”, a declarat premierul Mihai Tudose, la Deva.

Șeful Executivului a precizat că societatea este în plan de reorganizare, dar problema datoriilor va fi rezolvată odată cu impunerea planului de productivitate.

„Am vorbit și despre siguranță pentru că nu vrem ca din două în două săptămâni să trimitem elicoptere pe Valea Jiului să aducem răniți la București”, a mai spus Tudose.

Declarațiile vin în contextul în care la începutul lunii octombrie doi ortaci au murit, după ce au fost prinși de un mal de pământ, la mina Lupeni. Un alt miner a murit și trei au fost răniți la mina Uriceni, în 31 octombrie.

„Decizia noastră a fost și rămâne Complexul Energetic Hunedoara, Termocentrala Mintia sunt obiective strategive pentru economie. Nu putem fi de acord ca acest complex să se lichideze. Pentru România aceste obiective sunt importante. Guvernul va cuprinde Complexul Energetic Hunedoara în strategia națională”, a declarat și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose s-au întâlnit joi dimineața cu angajații de la Termocentrala Mintia, unde a fost discutată situația economică a acestui obiectiv, dar și a Complexului Energetic Hunedoara, a cărei parte este termocentrala Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de statul român prin Ministerul Energiei, va disponibiliza în cursul lunii decembrie a acestui an aproape 1.100 de angajați, care urmează să primească și venit de completare pe lângă ajutorul de șomaj, pentru care Guvernul va aloca în total suma de 28,2 milioane de lei, din care 172.000 lei în 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern publicată de Ministerul Energiei în luna octombrie.

În prima etapă, care va avea loc pe 18 decembrie, vor fi concediate 496 de persoane, iar în a doua etapă, pe 31 decembrie, vor fi disponibilizate 590 de persoane.

Cererea de intrare în insolvenţă a fost respinsă de magistraţi după ce a fost formulată de administraţia CEH la sfârşitul lunii noiembrie 2016. Societatea a intrat de două ori în insolvenţă şi tot de atâtea ori a ieşit din această procedură.

CEH are datorii de peste două miliarde de lei, iar pe conturile societăţii există zeci de executări silite. Complexul Energetic Hunedoara are circa 5.500 de salariaţi.

Societatea asigură agentul termic pentru câteva mii de apartamente din municipiile Petroşani şi Deva, fiind formată din minele de huilă Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, precum şi din Termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Totodată, CEH deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5 la sută din producţia de energie electrică, iar în luna ianuarie, alături de Complexul Energetic Oltenia, a contribuit la asigurarea siguranţei sistemului energetic naţional în perioada de ger.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. deci dumnealui a inteles mineritul si energia electrica dintr-o scurta intalnire la deva!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.