Turcia construieşte centre pentru primirea de migranţi retrimişti din UE

Turcia construieşte două centre pentru înregistrarea migranţilor care urmează să fie retrimişi pe teritoriul turc dinspre Grecia, conform acordului încheiat între UE şi Ankara, menit să reducă afluxul de migranţi şi care intră în vigoare luni, au anunţat sâmbătă mai mulţi responsabili locali, informează AFP, potrivit Bursa.

Turcia aşteaptă reîntoarcerea mai multor grupuri de migranţi, sirieni şi de alte naţionalităţi, care au traversat Marea Egee spre Grecia, adică spre UE, conform acestui acord controversat semnat la 20 martie, însă nu există prea multe detalii cu privire la condiţiile precise ale acestor readmisii.

Astfel, lucrări au fost demarate în staţiunea balneară Cesme (provincia Izmir), situată vizavi de insula greacă Chios, una dintre destinaţiile-ţintă pentru numeroşi migranţi, a anunţat primarul acestui oraş, precizează sursa citată.

Conducte de apă şi cabluri electrice au fost instalate într-un spaţiu de 500 de metri pătraţi lângă port, care va servi drept centru de primire, a precizat primarul Muhittin Dalgic pentru agenţia de presă Anadolu. Vor fi ridicate corturi în care funcţionari vor putea lua amprentele migranţilor şi să-i înregistreze.

Autorităţile turce insistă asupra faptului că aceste centre nu sunt tabere de refugiaţi, ci locuri din care aceştia vor putea fi trimişi ulterior spre tabere de refugiaţi, pe cât de repede posibil.

Numeroşi edili ai oraşelor de pe coasta vestică a Turciei sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca un aflux major de migranţi ar putea fi prost primit de populaţia locală şi ar afecta turismul.

Şi edili ai portului Dikili, situat mai la nord şi chiar în faţa insulei greceşti Lesbos, au anunţat că pregătesc un centru de primire pentru migranţii retrimişi din Grecia, însă imagini difuzate vineri de postul turc NTV arătau un teren gol în locul respectiv.

Acordul dintre UE şi Ankara prevede retrimiterea în Turcia a oricărei persoane care ajunge în mod ilegal în Grecia după 20 martie, inclusiv de solicitanţii de azil sirieni. În schimb, pentru fiecare sirian retrimis în Turcia, un altul va fi „reinstalat” din Turcia în UE, în limita a 72.000 de locuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.