Turcia va plăti 16 miliarde de dolari pentru 100 de avioane F-35

Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane de vânătoare americane de tip F-35, dintre care două vor fi livrate în 2015, valoarea contractului fiind estimată la 16 miliarde de dolari, a declarat ministrul turc al Apărării, Ismet Yilmaz, citat joi de publicaţia Milliyet, transmite Mediafax.ro.

Turcia, asociată acestui proiect aeronautic major, anunţase deja posibilitatea de a cumpăra 100 de exemplare F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF), un avion de vânătoare dotat cu o tehnologie care îl face invizibil pe radare produs de Lockheed Martin, pentru a îşi înlocui flota compusă din avioane F-4 McDonnell Douglas şi Falcon F-16.

Este o premieră faptul că un responsabil turc anunţă costul proiectului pe care Turcia îl va suporta. Ministrul a mai menţionat şi că va reconsidera numărul aparatelor de zbor pe care ţara sa le va cumpăra.

Potrivit Los Angeles Times, F-35 a executat primele zboruri cu armament complet pe 16 februarie, la baza Edwards din Desertul Mojave, în California. F-35 este cel mai scump proiect al armatei SUA. A început să fie dezvoltat în 2006 şi Pentagonul a oferit un contract de 27,4 miliarde de dolari companiei Lockheed-Martin, care va produce acest avion de luptă supersonic de generaţia a cincea. Avioanele vor fi adaptate pentru portavioane, una dintre versiuni fiind capabilă de aterizări şi decolări verticale. În acest moment există comenzi pentru 2.500 de F-35, în valoare de 382 de miliarde de dolari.

Au contribuit financiar la proiectul F-35 Marea Britanie, Olanda, Canada, Turcia, Australia, Norvegia si Danemarca, Israel si Singapore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.