Fotografiile unui țăran din afara istoriei

Twin Peaks basarabean

În podul unei case abandonate, la 200 km de Chișinău, a fost descoperită recent o  serie de fotografii ce par făcute din afara istoriei. Muzeul Țăranului Român deschide azi o expoziție dedicată instantaneelor surprinse acum mai bine de jumătate de secol de către Zaharia Cușnir.

Nu știu dacă vă amintiți cine a fost primul ministru al Identității Naționale, dar ideea este că pozele cu activiști și oficialități răspândite prin toate colțurile istoriei ne spun la fel de puțin despre identitate ca numele unui demnitar vremelnic. Fotografii uitate își fac uneori apariția pe neașteptate în fața publicului, stârnind curiozitatea, dar și admirația celor care sunt uimiți să descopere că o secvență surprinsă de un amator poate să aibă puterea evocatoare după care tânjesc profesioniștii în domeniu.

Misterul clișeelor

În Statele Unite a fost o întreagă epopee în jurul unei cutii cu filme rămase de la o doică necunoscută, Vivien Maier. În același fel, la 30 de ani de când au fost realizate, fotografiile regăsite i-au adus celebritate internațională africanului Seydou Keïta, a cărui faimă se limitase la granițele statului Mali. Imaginile ucrainencei Paraska Plytka-Horytsvit au devenit cunoscute după moartea artistei, iar în România, fotografiile lui Costică Acsinte au ajuns material pentru un film documentar care problematizează raportul nostru cu istoria.

Pe când se pregătea pentru lucrarea de licență, regizorul Victor Galușca a avut surpriza să descopere niște clișee prăfuite. Într-o casă părăsită din raionul Florești, regizorul a găsit mai multe bucăți de peliculă. „La început am găsit doar câteva, erau sub 20. Am mers cu ele la Chișinău și le-am scanat.  Mi-am dat seama că sunt valoroase și după o săptămână m-am întors și am găsit încă atâtea. Parcă era istoria aceea biblică în care era luată făina și apărea înapoi. Atunci am zis că e ceva mai interesant decât 15 fotografii într-o casă“, povestea tânărul basarabean într-un interviu filmat. Magia peliculelor apărute în același loc din care tânărul tocmai se aprovizionase era cât se poate de simplă: bucățile de film erau aruncate de vânt, prin tavanul spart din pod.

Reintrare în atmosferă

De atunci, imaginile scanate au ieșit ajuns la cititori în formă tipărită, ca niște secvențe de poveste care reintră în atmosferă: „Fotografiile parcă sunt dintr-un Twin Peaks de pe malul Răutului din anii ’60 ai secolului trecut. Vom uita fotografiile cu vaci și mulgătoare, colhoznica în haine naționale cu prosoape, pâine și sare ale fotografilor oficiali. Vom rămâne cu portretele sătenilor lui Zaharia Cușnir, adevărate studii antropologice. Portretele de sărbătoare, așa cum își închipuiau sătenii, Zaharia Cușnir le omenește cu fețe din afara șalului negru“, scrie editorul Gheorghe Erizanu, care a lansat un album dedicat fotografiilor lui Cușnir.

Eroul din spatele aparatului de fotografiat marca Lubitel s-a născut un pic înainte să existe România Mare. În 1912 era cel mai mic dintre cei 16 copii ai unei familii de origine germană. Fiecare perioadă a vieții a petrecut-o în alt regim. Primii ani i-a trăit în Imperiul Rus, a fost adolescent în România Interbelică și a răzbit prin valurile de foamete și colectivizare forțată care au urmat războiului în perioada sovietică a Moldovei. Pentru că s-a opus colhozului, a făcut închisoare și în cartea de muncă are înregistrate munci prestate pentru a supraviețui ca fierar, zidar, sobar, aruncător de pământ, curățător de porumb și cărător de lut. Orice ar fi însemnat „aruncător de pământ“, ocupația adăuga veniturilor sale suma de care ar fi avut nevoie ca să fotografieze sătenii.

Vernisajul expoziției „Așa văzut-a Zaharia“ este programat azi, de la ora 18.30, în sala Foaier a MNȚR. Fotografiile sunt expuse până pe 22 aprilie 2018, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.