Ucraina acuză România de acte neprietenoase

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut României să sisteze eliberarea de paşapoarte cetăţenilor ucraineni din mai multe regiuni ale ţării, a declarat marţi, la o conferinţă de presă la Kiev, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Voloşin, citat de agenţia rusă de presă Novîi Reghion.

„Acei cetăţeni ai Ucrainei care primesc paşapoarte româneşti comit o infracţiune, iar un astfel de delict trebuie să fie sancţionat. Poziţia Ministerului ucrainean de Externe în această problemă rămâne neschimbată. Noi ne opunem de mai mult timp dublei cetăţenii. Am explicat în mod repetat omologilor noştri (români) că eliberarea de paşapoarte în masă în regiunile de frontieră ale Ucrainei constituie un pas lipsit de amiciţie la adresa ţării noastre”, a susţinut diplomatul ucrainean, într-o declaraţie preluată de mai multe media locale şi din Rusia.

Reprezentantul diplomaţiei Kievului a mai afirmat: „Astăzi, relaţiile dintre Ucraina şi România trec printr-o renaştere. Acestea sunt mult mai bune decât acum câţiva ani, dar problema cetăţeniei nu a fost eliminată”.

În realitate, în Ucraina nu sunt chiar atât de mulţi etnici români, potrivit acestuia. De multe ori, unii ucraineni îşi trec în paşaportul ucrainean naţionalitatea „român”, deşi provin din Republica Moldova. Acest lucru poate fi un motiv potenţial pentru acordarea statutului de limbă regională limbii române în mai multe zone de la graniţa de vest a Ucrainei, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

UPDATE Ce spune Ministerul român de Externe

Ministerul Afacerilor Externe precizează că România nu duce o politică de acordare a cetăţeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privinţa cetăţenilor Ucrainei şi nici în privinţa cetăţenilor altor state.

„Legislaţia română în materie de cetăţenie este conformă pe deplin cu practicile internaţionale în acest domeniu. Legislaţia României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privinţa acordării cetăţeniei. Legea cetăţeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileşte anumite facilităţi de natură procedurală, care se aplică foştilor cetăţeni români (precum şi descendenţilor acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de origine etnică a acestora, care şi-au pierdut cetăţenia din motive istorice, independent de voinţa lor”, arată MAE într-o precizare solicitată de AGERPRES.

MAE subliniază că România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetăţeniei, concluzia fiind că există numeroase legislaţii naţionale similare, care prevăd condiţii mai puţin stricte pentru acordarea cetăţeniei, în cazuri justificate de relaţia specială existentă între potenţialul solicitant şi statul respectiv.

„Principiile pe baza cărora România acordă cetăţenia română în regim procedural simplificat se regăsesc şi în legislaţiile altor state, inclusiv Ucraina”, susţine ministerul.

MAE completează că partea română a dat permanent dovadă de deplină transparenţă şi de disponibilitate la dialog, inclusiv faţă de Ucraina, cu privire la prevederile legislaţiei române în domeniul cetăţeniei.

Ministerul mai arată că redobândirea cetăţeniei române nu echivalează cu dobândirea automată a unui paşaport.

„În ceea ce priveşte afirmaţiile privind ‘eliberarea de paşapoarte’, MAE precizează că redobândirea cetăţeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (paşaport). Condiţiile şi procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetăţeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetăţenia română solicită şi eliberarea unui document de călătorie”, conchide MAE.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.