UE caută o ieșire din impasul cu Turcia

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, au propus miercuri celor 27 de state membre ale UE reluarea dialogului la nivel înalt cu Turcia şi ameliorarea cooperării cu această ţară în domenii de interes comun cum ar fi migraţia, energia, comerţul sau acordarea vizelor pentru cetăţenii turci, transmite AFP.

Turcia este candidată la aderarea la Uniune din 1999, dar negocierile sunt blocate din 2018, reaminteşte agenţia.

În contextul acestui „impas”, cei doi oficiali europeni au sugerat mai multe măsuri. Varhelyi consideră că statele europene ar putea elibera vize cu intrări multiple, pe durate mai lungi cetăţenilor turci, aşa cum solicită de mai mult timp Ankara. De asemenea, ar putea fi „modernizat” acordul de uniune vamală între Turcia şi UE. Comisarul a subliniat că volumul comerţului între cele două părţi a ajuns la circa 200 de miliarde de euro anual, „un record”.

Borrell şi Varhelyi au insistat că reluarea dialogului şi a cooperării trebuie să aibă loc „etapă cu etapă”, în mod „proporţional”, şi trebuie să se poată reveni în orice moment asupra paşilor făcuţi.

În contextul războiului din Ucraina, UE doreşte să discute cu Turcia şi despre cea mai bună modalitate de a împiedica Rusia să ocolească sancţiunile occidentale, au arătat ei. Turcia, membră a NATO, controlează accesul în Marea Neagră şi a refuzat până acum să adopte sancţiuni împotriva Rusiei.

Înainte de a fi aplicate, recomandările trebuie aprobate de statele membre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Pai Bordell si altii aia vor Ukruina in UE , nicidecum Turcia. Diferenta intre Turcia si Ukruina e ca de la cer la pamint. La turci nu ai sa vezi LQGBT, nu ai sa vezi genuri si nici ” pupatori” de………” licurici” !Si Turcia la ora actuala este un jucator in Europa ,dar si in Orientul Mijlociu.Este si puntea de legatura intre doua civilizatii. Cea crestina si cea musulmana.Dar ” navlegii ” din UE nu vad ,nu aud. O tin cu ” gaia matzul” !

  2. Dumnezeuleeee!! Pai daca intra si Ucraina si Turcia in U.E. s-a terminat. Germania trebuie sa iasa. Rapid !

  3. Din impasul cu turcia nu se iese decit turcit,asa ca toata birocratia UE trecuie sa treaca pi la Stambul sa expermenteze pozitii.turcesti,si dupa aia cu ghiotul rusu ca racul,la tratative bre!

  4. Da, sigur o sa uite Sultanul ca in 2016 singurii care i-au tinut deschisa usa au fost rusii si o sa asculte indemnurile de la Bruxelles ale Scursurei si cetei ei de impotenti! Mai au sase luni si sunt istorie (neagra)!

  5. Cu garnitura actuala de la butoane din EU nici o sansa…n-au cu ce…

  6. Turcia si Ungaria nu vor ramane netaxate.Le va veni timpul ipocritilor Erdo si Orby.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.