UE nu-şi mai poate respecta contractul social cu tinerii săi cetăţeni

Un studiu realizat de Eurofund, Fundaţia europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, arată că în UE există deja o „generaţie pierdută”, a tinerilor cu vârste între 15 şi 29 de ani, categorie care numără 14 milioane de cetăţeni europeni, scrie atlantico.fr. Ei nu au loc de muncă, nu au pregătire profesională.

Studiul din 2012 arată că această generaţie a fost sacrificată în faţa crizei. În UE, 22% dintre tinerii sub 25 de ani sunt şomeri, iar în unele state se ajunge la 50%. Eurofund arată că 42% dintre aceşti tineri care au reuşit să se angajeze în 2012 au făcut-o printr-un contract temporar de muncă.

Calculele arată că această generaţie costă 153 de miliarde de euro pe an, adică 1,2% din PIB-ul UE. Este vorba de cheltuielile sociale şi de producţia care se pierde. Situaţia ar sta şi mai rău dacă s-ar lua în calcul şi criminalitatea crescută, datorată şomajului în rândul tinerilor. În ultimii patru ani, costurile sociale datorate acestor tineri au crescut cu circa 30%.

Având în cedere această situaţie, Organizaţia pentru Cooperarea şi Dezvoltarea Economică a acuzat UE că „nu a respectat contractul său social” cu tinerii şi că situaţia şomajului poate atinge cotele văzute de curând în nordul Africii. „Consecinţele unei generaţii pierdute sunt departe de a fi doar economice, ele sunt societale, cu riscul ca tinerii să se retragă din viaţa democratică”, se arată în studiul Eurofund.

Situaţia cea mai dramatică este în sudul Europei şi în fostele state socialiste membre UE, arată studiul Eurofund. Astfel, 35% dintre tinerii italieni cu vârste între 15-29 de ani nu au studii si nici loc de muncă. Situaţia este total diferită în Olanda şi Germania, unde procentul ajunge doar la 8-9%, însă în Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania sau Slovacia, situaţia este gravă.

Sociologul francez Olivier Galland declară că există posibilitatea ca în statele UE grav lovite de criză, acolo unde şomajul în cadrul acestei categorii de vârstă este de aproape 50%, să izbucnească mişcări asemănătoare primăverilor arabe din nordul Africii şi mai cu seamă asemănătoare cu cele din 2005. Este vorba despre tineri neintegraţi, foarte puţin mobilizaţi politic, ceea ce creşte riscul unor mişcări spontane, violente şi nedirecţionate politic.

Dincolo de criza economică pe care o traversează Europa, situaţia acestei generaţii depinde foarte mult de structura pieţei muncii din fiecare stat. În Marea Britanie, Danemarca, Austria şi Germania, aceasta este foarte suplă şi nu face diferenţa între suljbele stabile (foarte bine protejate juridic) şi cele temporare, care permit efectuarea unei ucenicii. În Danemarca nu există o legislaţie naţională privind contractele de muncă, acestea nu se negociază la nivel de ramură economică sau pe întreprindere, ci strict individual.

În cazul modelului francez, belgian sau spaniol, şomajul este foarte mare. În aceste state există slujbe temporare pentru tineri, iar apoi cele pe durată determinată. Piaţa este ruptă între aceste tipuri de contracte şi cele stabile, pe durată nederminată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.