Ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit. Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.

Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020. Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. „Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieţei unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, a avertizat recent David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit „prin care Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice şi drepturile în domeniul muncii”, a declarat David Sassoli într-un interviu acordat Funke Mediengruppe. Preşedintele Parlamentului European a subliniat că Uniunea Europeană intenţionează să menţină o cooperare apropiată cu Marea Britanie post-Brexit. Însă avantajele apartenenţei la UE„”nu pot exista din afara” Blocului comunitar, a atras atenţia el. David Sassoli s-a declarat convins că Parlamentul UE va ratifica proiectul de Acord Brexit, prin care sunt stabilite condiţiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Noi am făcut totul prin acest Acord pentru ca efectele negative să fie limitate cât mai mult. Însă retragerea Marii Britanii din UE este şi rămâne o decizie extrem de dureroasă”. Actuala generaţie credea că procesul integrării europene „ar fi putut continua”. Dar majoritatea alegătorilor britanici „au luat o altă decizie, iar noi o respectăm”, a subliniat David Sassoli.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor. După scrutinul parlamentar britanic, Nicola Sturgeon a declarat că mandatul parlamentar primit de Partidul Naţional Scoţian (SNP) trebuie respectat. „Am transmis clar că mandatul SNP de a le oferi oamenilor o şansă trebuie respectat, la fel cum se aşteaptă şi el ca mandatul lui să fie respectat”, a afirmat Nicola Sturgeon. Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent.

Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată că scoţienii împărtăşesc această dorinţă. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Autoritățile de la Bruxelles au organizat joi un eveniment cu tematică britanică, ce a inclus și iluminarea Pieței Mari din capitala belgiană în culorile steagului britanic, pentru a marca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, prin organizarea evenimentului, autoritățile de la Bruxelles au vrut să sublinieze legătura puternică dintre Belgia și Marea Britanie și regretul belgienilor cu privire la Brexit.

În Piața Mare a fost instalată și o cabină telefonică roșie, specifică Londrei, în care trecătorii s-au putut fotografia sau filma. Pe străzile din apropiere au fost prezente personaje celebre precum Sherlock Holmes și Watson, iar un taxi londonez a fost parcat în curtea Primăriei.

Celebra sculptură Manneken Pis a purtat și ea un costum în culorile drapelului britanic.

Primarul capitalei belgiene, Philippe Close, l-a primit în cadrul unei ceremonii desfășurate la Primărie pe ambasadorul Marii Britanii la Bruxelles, Martin Shearman. „Vă urez bun venit azi și voi continua să o fac și mâine. Trăiască prietenia care unește Marea Britanie și orașul Bruxelles”, a declarat primarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. revin cu o observatie (de ieri dar care nu a aparut la postari) privitoare la cantecul si „impletitul” mainilor la intrunirea de „ramas bun” din PE : cu aceeasi imagine am ramas (lipita de creier!) si din filmul „Aventura lui Poseidon” (1972)!…ma intrebam daca este premonitie, avertisment sau pur si simplu prostie si mi-ar fi placut sa fie toate la un loc pentru ca din „aventura” noastra ca natie in UE (unde am pierdut atat „de iure” cat si „de facto” in toate domeniile) sa ne putem desprinde fara costuri impovaratoare (asa cum face orice multinationala sau banca cu un client credul si avid dupa „oferte”)…cat despre britanici am acelasi respect profund de „jos melonul” pentru demnitatea si hotararea de care au dat dovada!…imi stiti laitmotivul!

  2. Bine ca s-a terminat ! Ca presupun ca se cam saturase toata lumea de dobitocii care de trei ani le cinta prohodul si bocesc, cam ca in povestea lui Creanga, ca „ce se intimpla DACA va cadea drobul de sare in capul copilului din leagan ?” (si asta in timp ce 90% din imigratia din Europa se inghesuie sa ajunga in UK !). Le urez succes britanicilor in afara haznalei numita UE si la mai multi care sa paraseasca aceasta „inchisoare a popoarelor”, asa cum e constituita in momentul de fata ! Poate, Doamne ajuta, se duce dracu’ sandramaua si avem norocul ca Europa Unita sa fie reconstruita corect, egalitar si solid.

  3. Veste foarte trista pentru romani care mai gaseau locuri de munca unde sa munceasca si sa castige un ban pentru ca de la noi ne-au luat tot , ne-au pus conducatori mercenarii lor si acum ” ACCESEAZA” (pe rand) BREXIT ………..

  4. Ne povesteati pe aici cum ca britanicii habar nu aveau ce au votat la Referendumul Brexit.
    Pai … iata ca au stiut foarte bine ce au votat.
    Cand au vazut ce strambe baga Parlamentul Britanic lui May si Boris au hotarat ca la ultimile alegeri sa-i dea majoritate in Parlament lui Boris ca sa nu mai aibe probleme cu votarea Brexit.
    In concluzie … britanicii au stiut foarte bine ce au votat la referendum.
    Ma bucur de acest succes al lui May.
    Acum astept un nou …EXIT (de fapt sper sa fie cat mai multe).

  5. Dupa 47 de ani de stat sub papucul Germaniei, sub impulsul brunetilor romani „capsunari” care smulgeau bancomatele cu tractorul 4×4=16 din perete, britanicii minunati si mandri au hotarat sa fie independenti. Independenti au fost de la inceput si lira a inceput sa se intareasca desi multi „comunitari” ii cantau prohodul. Concluzia: pe unde trec rromanii pleaca si turcii scuturandu-si papucii de praf ca pe vremuri din Targoviste!

  6. Era de asteptat ca o natiune atat de mandra si puternica sa nu accepte mult timp bocancii Bruxellului pe grumaz. Bine ca si-au dat seama ca UE nu este altceva decat o noua URSS, mult mai abjecta si mai tenebroasa, in care dicteaza interesele lui Soros si ale lui Merkel.
    Urmeaza sa vedeti ce avant economic va avea de acum incolo Anglia, fara ordinele si constrangerile nulitatzilor si betzivilor de la Bruxelles.

  7. Perfidul Albion, de abia dupa exit va arata caracterul European, ca de nu are unde sa se duca. Este doar politicianism, cu sperante de ghiseft, daca si alte tari vor urma.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Au destui sclavi la ei, dar pentru ca nu mai vor sa mai faca joburile refuzate de aroganta engleza, vor lua masuri precum aia in trecut de se luptara prin Europa, dar pe care acum sperind in viitorul corabiei scufundate (Ori sti ei ceva, pentru ca si America vor ceva de la UE),vor sa o paraseasca. De…nemtii au uitat sa mai faca si o reconciliere istorica si cu ei, ca asta a lovit tare la aroganta lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.