Un cititor zice: Parcă ne-am fi integrat în China

Propagandela cântă pe toate canalurile… știri multe și amețitoare pentru neuronul neantrenat… utilitatea multora zero… În 2019, primadonele „mitingeau la Ateneu”, uitînd că, după 1945, nimeni n-a întrebat: „Vreți neutralitate?“

Nu este voie în democrația de ocupație. Scot periodic sloganurile la plimbare, prin piața publică, să dea bine – pretind că-s reprezentativi – și „ovaționează: „Jos penalii!“, „Sus statu’ pe bancă“, „Binilii învingi!“, „Nu vă vindeți țara, înainte să fie prădată”, se aniversează Ziua Națională apărați contra cost de scutieri multinaționali… nu suntem, țara pare sub ocupație dar așa pare… au „găbjit resursa” și stabilesc prețul în „moneda națională, euro sau dolar”… salariul și pensia în lei… De la „Stambul” se primesc „directive“ și, tot acolo, pleacă haraciul… ce vine înapoi se consumă tot pe importuri – deficitul e evident – parcă ne-am fi integrat în China care fabrică produse ieftine pentru globaliști… măscuțe, papucei…gadgeturi… amestecul raselor a poluat tot… miroase a colhoz global de la o poștă…. Trăiască și Înflorească Uniunea… ieri Socialista și azi… ‘Cooperatistă’… ?

Cătușe jenante pentru o femeie bolnava la „teveu“: așa-i legea, după ce „PCR și Securitatea au fost revoluționate”… Lupul-și schimbă părul, dar năravul ba… politrucii sunt tot sus unde erau… și nu-s mai bogați ca dictatorul? Trecutul cu covor roșu și trăsurica regală devine șepcuța apărătoare…, nimic nu e nou sub soare… Înainte de 1989, orice copac tăiat aiurea din pădure garanta 25 de ani de răcoare… azi, poluarea e-n floare după „mari legiferări și defrișări în cooperare”…nu? Azi, datori, îmbâtrâniți, bolnavi și mulți, risipiți prin lume, întrezărim viitorul decorat luminos… răbdare, apare imediat, după colțișor…. Deși încearcă, Patriarhul nu reușește să-i ferească pe toți de foc, fum catran și pucioasă… poate cei decorați au o șansă în plus…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

10 Comentarii

  1. ce tot i’i dati cu produse ieftine , „chinezarii” cum spuneti- dar G-5 , Huawei, cele mai impresionante infrastructure pe Glob, super-trenuri. Produc vehicule de 2 ori peste SUA.
    Reveniti pe pamant , oameni buni.

  2. Bine era daca România s-ar fi integrat în China: ar fi fost prima putere mondiala. Nu cred, însa, ca articolul din @ Cotidianul sa fi fost rezultatul spuselor „unui cititor”: cred, dimpotriva, a fi confectionat de redactie: prea-i exaustiv si implacabil, imposibil de contrazis.

  3. @Horia Cornescu : nu observasem „gadgeturile” din articol. O mârlanie copiata dupa americani, desi informatie, nu intox. Lumea având, însa, nevoie si de gadgeturi. Mai ales într-o societate globala zburând deasupra unui cuib de cuci. Mai bine „gadgeturi”, jucarii, decât drogurile „globaliste”. Sunt de acord, @H.C., mai ales c-am la mine sute de ani de China, începând c-un portal superb de farmacie, sculptat în lemn de teck si pictat. @R.C.-ar spune ca „ieftin”. Sculptura manuala, la fel ca-n România si restul tarilor (Asia, Americile, si chiar parti din Europa) care înca nu si-au omorât toti taranii si meseriasii. Ïn ultima vreme, antichitatile chinezesti devenind scumpe. Chiar foarte scumpe: chestiune de … moda. De loc I mondial. Si continuând cu … parchetul, produs, si el, tot în China. Betonul de constructie. Uzinele din Africa (si nu numai). Instalatiile petrolifere (din Venzuela, inclusiv). Haine, TV, calculator, vase de bucatarie, boluri de sufragerie, antichitati de pastrat prin sertare sau vitrine. Opere de arta. Anonime, însa capodopere.

  4. @Horia Cornescu: ps : „chinezariile” nu-s chinezesti. Sunt, în general, opere de arta (panouri sculptate sau pictate, tablouri, mobile de mare calitate – stilul „Napoleon III „fiind o „chinezarie”-, obiecte decorative, etc., PRODUSE-N EUROPA (SUA, apropo, fiindca SUA, ancorata-n ART NOUVEAU, e plina de „chinezarii” extrem de scumpe).

  5. @Horia Cornescu : pps, „chinezariile”, asadar, NU-S chinezesti. Sunt obiecte „în gust chinezesc” având, în Europa si-n lume, o traditie veche: Venetia oscilând între „chinezarii” (care se inaugureaza dupa Marco Polo), si stilul arab (de felul Alhambrei din Granada, daca ai ochiul format: arhitectura europeana de pâna la Renasterea somptuoasa din centrul oraselor care se-mburghezesc, fiindu-le foarte datoare arabilor), pentru ca primele sa devina …moda barocului (Ludovic al XIV lea si al XV lea-n Franta, pavilioane la Versailles, Friedrich II al Prusiei, construindu-si Sans Souci la Potsdam în „chinezarie”. Si-n general, chinezariile din Germania … si din Rusia – Tzarskoie Selo, construit de Ecaterina cea Mare, nemtoaica -, desi arta populara rusa, orientala si extrem orientala, îsi are propriile elemente de … „chinezarie”) pentru ca, dupa prima parte, „clasica” a secolului al XIX lea, Europa (si nu numai, SUA, de asemenea) sa redescopere „chinezariile”, precum spuneam, cu stilul Napoleon III si Art Nouveau (SUA fiind o tara aproape eminamente Art Nouveau. Si-n România, finele secolului al XIX lea-începutul secolului al XX lea tot Art Nouveau este: Bucuresti, Cluj, Oradea, etc., etc., în care „chinezariile”-s de cautat în forma si decoratiile cladirilor. La Budapesta, în Ungaria, asemenea. Marea Britanie: Art Nouveau gotic, plin si el de „chinezarii” … Tapiseriile. Stofele de mobila. Etc., etc. Daca vrei sa intri-ntr-un labirint temporal si stilistic, pronunta cuvântul „chinezarie”.

  6. Cum ,,parca ne-am fi integrat in China”? In China daca tai un copac din padure, risti un glont in cap pe stadion inainte de inceperea meciului.
    In provincia Yunnan au un munte terasat cu orezarii pana la 800 m inaltime, amenajat astfel de acum peste 2000 de ani. Cum urcau aia apa la 800 m este greu de imaginat. Zona asigura 10% din productia de orez a Chinei.
    Intre noi si China nu exista comparatie la nimic. ii intrecem doar la puturosenie, betzie, infractionalitate…..[Leo]

  7. Multumesc. Nu e fabricat de redactie.

    @Horia Cornescu… Importam noi cumva „super-trenuri” sau @ Daca si cu Parca… „copaci”… din China. N-a spus nimeni ca la ei nu e mai bine protejaya padurea sau ca nu produc competitiv. Am remarcat doar ca pana si lucrurile mai banale se produc tot acolo… asa de rau s-a ajuns… capitalul romanesc nu mai produce mare lucru in tara pentru acoperirea cererii interne … mare parte din produse vin din exterior.. importam adica cheltuim si suntem si datori… viitorul luminos e doar… in cer!

  8. Primarii cu doar două mandate consecutive !!.Care partid nemafiot indrăznește să propună legea.? Aș fi curios. Iar cei primari care au ”cosmetizat” localitățile, lăsându-le fără opaci, fără parcuri, fără ape sau spații verzi, categoric pe mulți ani la pârnaie, ca pentru genocid, atentat la sănătatea urbei și a cetîțeanului,.. Clar !

  9. Excelent !! Realitatea este ca o relatie mai stransa cu CHINA nu ne-ar strica

  10. Padurile noastre taiate de austriac, ajung in Japonia !
    iMAGINEA ESTE de jaf colonial ,dezolanta, uscaciune si prapad.Un cititir spunea ca austriecii au inceput sa usuce arborii cu niste substante pt.a avea motive sa-i taie.Se vede cum arborii de langa partea taiata,se usuca deci nu s evor lasa pana nu defriseaza tot dealul atacat de aceste lacuste cenusii, nesatule, neoprite de nimeni lacustele lui Romsilva, Iohannis, ale parcurilor nationale ,asasini ai padurarilor.Rapoartele prin care se descriu toate urmarile catastrofale asupra mediului nu au fost observate de Parlament si Iohannis.DNA nici atat,complici la jaful resursei verzi, de viata si existenta.Cf.UE,resursele apartin comunitatilor locale,monopolul austriecilor este consfintit de Iohannis ,aplicat de tradatorii din parlament ,costand vieti omenesti,coruptie.China este o superputere,milenara si a avansat enorm.In confruntarea mondiala insa , ambitiile liderilor politici nasc monstrii pe spatele oamenilor nevinovati,in slujba unei politici care pe care,”dreptul fortei”sugruma popoarele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.