Un fascinant spectacol al lumii contemporane la „Astra Film Festival Sibiu”

A 25-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu începe oficial astăzi. Peste 400 de evenimente cinematografice se vor desfășura timp de 7 zile, în 9 săli special amenajate în centrul istoric al orașului. O selecție de 128 de filme de top va fi prezentată iubitorilor filmului de non-ficțiune, profesioniștilor din industrie, invitaților speciali și publicului larg. Din aceasta, 56 de producții, din 30 de țări, participă la competiția AFF 2018 în cele 5 secțiuni competiționale, și 28 de titluri sunt proiectate în formatele VR și full-dome. Un total de 17 documentare reprezintă cinematografia realității românești la Festival, iar peste 60 de proiecții vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii români și străini prezenți la Sibiu.  Peste 50 din filmele selecționate vor avea premiera în cadrul Festivalului.

Astra Film Festival își turează motoarele aparatelor de proiecție pentru începerea oficială a ediției din acest an, ediție aniversară marcată de o participare record: peste 3.000 de filme înscrise, din 93 de țări. Rezultatele competiției AFF 2018 vor fi decise de un juriu format din 13 personalități ale genului, care reprezintă toate fațetele industriei filmului de non-ficțiune – regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

 

Gala de deschidere Astra Film Festival prezintă premiera oficială a filmului Transalpina – Drumul Regilor, în regia lui Dumitru Budrala, care este un omagiu adus Centenarului României. Este o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. De o frumusețe care te lasă fără suflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. Într-o transpunere cinematografică de excepție, filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor.

Folosit din timpuri străvechi, drumul care străbate Carpații legând Transilvania de Oltenia este un adevărat depozitar de istorie, unde fantasticul, poveștile mitologice și sublimul peisajelor te însoțesc la fiecare pas. Drumul Regilor a fost considerat o realizare tehnică extraordinară pentru acele vremuri.

Dumitru Budrala

 „În Transalpina – Drumul Regilor am încercat să surprind o experiență aparte, o imersiune în istoria și mitologia locului, din cele mai îndepărtate timpuri și până în prezent. Am încercat să îmbin armonios mitologia, istoria, geografia și poveștile celor care au fost martori la inaugurarea drumului de către regele Carol al II-lea, ca să pot reconstitui pentru spectator de unde provine numele drumului, precum și povestea sa ca realizare extraordinară pentru timpurile acelea. Mi s-a părut dintotdeauna că acest drum a reprezentat un punct de întâlnire nu numai între oamenii aflați de o parte și de alta a munților, dar și între cer și pământ, între real și fantastic”, a mărturisit regizorul Dumitru Budrala, director-fondator al Astra Film Festival.

”Filmul este mărturisirea lui Dumitru Budrala. Filmul este fabulos și necesar ca vatra pentru pâine și obârșiile noastre pentru născuții lor”, a declarat Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin.

Ceremonia de deschidere a AFF 2018 va avea loc luni, 15 octombrie, la Sala Thalia, la ora 19.00, fiind urmată de proiecția filmului Transalpina – Drumul Regilor, la 19.30, și de un concert live cu nominalizații la Grammy, The Tiger Lillies, la ora 21.00.

Festivalul Internațional Astra Film își aniversează cea de-a 25-a ediție cu un program de peste 100 de filme de non-ficțiune remarcabile, grupate pe 5 secțiuni competiționale și 14 programe tematice. Selecția Astra Film 2018 își propune să trezească curiozitate și mirare în publicul Festivalului, precum și să exploreze, împreună cu acesta, teme cruciale, subiecte și evenimente care afectează astăzi întreaga lume.

Din cele 101 filme selecționate, 56 participă în competiția Astra Film Festival 2018 și 45 de producții de top sunt prezentate în afara competiției, în cadrul celor 14 programe tematice ale Festivalului, în formatul dedicat proiecților VR și 360 de grade, precum și în cadrul festivalului de educație prin film documentar Astra Film Junior.

Prin programele sale tematice, Festivalul Internațional Astra Film Sibiu prezintă cinematografia realității înțeleasă nu numai ca un portret intim și detaliat al condiției umane, dar și ca un mod de conștientizare socială și instrument de schimbare, o „terapie pentru însănătoșirea societății” (cum o caracterizează regizorul Cristi Puiu). Temele abordate în ediția 2018 examinează fațetele, mentalitățile, normele sociale scrise și nescrise ale acestei lumi, pornind de la ideea că fără cunoașterea realității nu este posibilă înțelegerea ei, la fel cum fără a înțelege realitatea nu o putem schimba.

Programele tematice AFF 2018 explorează legăturile din familie, relațiile între generații și efectele trecerii timpului asupra noastră (Maternitatea, Atenție! Părinți la volan, Înspre lumea adulților, Rituri de trecere, Cine n-are bătrâni să-și cumpere); exercițiul dificil al găsirii identității personale, naționale sau digitale (Supraviețuind tărâmului natal, Unde e Acasă?, Eu și originea/religia mea, Extrema dreaptă lângă noi, #viețilenoastreonline); și căutarea echilibrului între a ne trăi soarta și a ne construi un destin (Destine încercate, Contra curentului, În perspectivă largă, Efectul fluturelui).

 

Ediția AFF 2018 mai include, ca prezență specială, și cele trei producții finaliste ale competiției Parlamentului European LUX Film Prize, dintre care va fi desemnată câștigătoarea Premiului LUX 2018, pe 14 noiembrie, la Strassbourg: The Other Side of Everything (Serbia, Franța), Regia Mira Turajlić – peliculă selecționată oficial în Festival; Styx (Austria), Regia Wolfgang Fischer; Woman at War (Islanda, Ucraina, Franța), Regia Benedikt Erlingsson.

 

Proiecții VR și full-dome la Astra Film Festival

O selecție de 28 de documentare imersive oferă audienței Festivalului Internațional Astra Film 2018 o incursiune inedită în viitor. Între 15 și 21 octombrie, în Domul amplasat în Piața Mare din Sibiu, publicul va putea trăi experiența contactului direct cu viitorul, prin 10 filme de non-ficțiune realizate în realitate virtuală (VR) și 18 realizate pentru proiecție 360 de grade (full-dome). Secțiunea specială care le găzduiește, Viitorul e Azi, este dedicată noilor formate de documentar, realizate cu tehnologii inovatoare și a fost introdusă în programul Astra Film Festival din 2016.

Domul in centrul Sibiului

 

Un total de 10 filme vor fi prezentate în cadrul categoriei realitate virtuală (VR), dintre care 6 titluri sunt din colecția The Guardian VR, și anume Arctic 360, un tur-mărturie a consecințelor comportamentului uman asupra mediului arctic; Limbo (Purgatoriu), o experiență virtuală a ceea ce înseamnă așteptarea acordării azilului pentru un refugiat; The Joy of Frogs (Bucuria broaștelor), un documentar-360 despre sezonul împerecherii; The Party (Petrecerea), o ilustrare virtuală a autismului; Sea Prayer (Sea Prayer), animarea în VR a unei poveștii de Khaled Hosseini, inspirată de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi și First Impressions (Primele impresii), o minunată ilustrare în VR a experienței și interacțiunii cu lumea pe care le trăiește un nou-născut. Alte 3 producții reprezintă o selecție realizată împreună cu Diversion Cinema, creator de programe de realitate virtuală pentru festivaluri de film relevante precum cele de la Cannes, Veneția, Amsterdam, Dubai: The Real Thing (Viață adevărată), Bloodless (Lipsită de viață) și Kobold. Acestora li se alătură în programul de VR o prezență românească, documentarul observațional Circus 360 de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fără animale din București.

Ediția AFF 2018 propune un program de 18 filme de non-ficțiune realizate pentru proiecție full-dome, producții care explorează mistere ale științei (Faster Than Light/Mai repede decât lumina), ale Universului (Astronaut, Closer to the Stars/Mai aproape de stele, Oceans in Space/Oceane în spațiu), și aspecte mai puțin cunoscute despre planeta noastră și despre umanitate (Dynamic Earth/Pământul dinamic, Our Violent Planet/Planeta noastră violentă, The Mayans’ Cosmic Planners/Planificatorii cosmici ai orașelor mayașe, Sky on Fire/Cerul în flăcări). Noi modalități de a trăi experiențe artistice sunt oferite de lucrări mai abstracte, cum ar fi Stardancers’ Waltz (Vals printre stele), Contraluz (Contre-jour), After Cherenkov (După Cherenkov), Liminality (Liminalitate).

Pentru generația tânară, programul full-dome al Astra Film Junior, festival care se desfășoară în cadrul AFF și se află anul acesta la a 10-a ediție, cuprinde filme despre Univers (The Secrets of Gravity/Secretele gravitației, We Are Stars/Suntem stele), despre natură (Life of Trees/Viața copacilor) și despre corpul uman (Amigos – Inside the Human Body/Amici – În interiorul corpului uman).

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți cineaști și artiști vizuali se îndreaptă către explorarea potențialului imens oferit de tehnologiile novatoare pentru crearea de povești imersive. Spațiu creat anume pentru explorarea realității prin toate modalitățile posibile, Astra Film Festival propune și la ediția 2018 un storytelling complet, cu abordări diverse, de la cinematografia de non-ficțiune clasică pâna la experiența proiecțiilor imersive și interactive. Astfel, în secțiunea specială AFF Viitorul e azi, publicul are ocazia să experimenteze modul în care revoluția digitală transformă și arta documentarului, putând interacționa cu protagoniștii și evenimentele din filmele vizionate, fie cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală (VR), fie în proiecțiile 360 de grade (full-dome). Secțiunea Viitorul e azi se desfășoară la Domul din Piața Mare a Sibiului – pentru format full-dome în Domul mare și pentru VR în Domul mic.

“Suntem fericiți să constatăm ca Astra Film Festival a produs în timp o audiență fidelă și avizată, formată din iubitori de film capabili nu numai să exploreze și să înțeleagă realitatea lumii în care trăim, dar și să  își asume o imersiune în realitate, să experimenteze trăiri și emoții “pe viu”, astfel încât să poată participa ulterior la transformarea realității, a relațiilor interumane. Festivalul a atras constant public curios și creativ, în majoritate tânăr – peste 60% dintre spectatorii noștri au între 18 și 34 de ani -, iar modul în care am integrat producțiile non-ficțiune realizate cu noile tehnologii continuă să deschidă Festivalul către noi audiențe, inclusiv internaționale”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenția industriei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.