Un front politic pentru reconstrucţie

Coaliţia politică asumată ieri printr-un document semnat marchează apariţia oficială a alianţei anti-Băsescu. Autorul ei este, oricât ar părea de ciudat, chiar Traian Băsescu.

Prin felul în care s-a purtat în ultima vreme, n-a făcut decât să invite partidele politice la o astfel de colaborare. Din chiar momentul în care a pricopsit România cu un premier de anvergura lui Emil Boc, Traian Băsescu trebuia să se aştepte la o contrareacţie. Doar n-o sta toată lumea drepţi, înghiţind afirmaţiile prezidenţiale repetate în versiunea motoretă. Pâr-pâr-pâr – aţi înţeles şi gata! Asta a zis preşedintele şi nu mai avem ce comenta! Dacă, după momentul căderii guvernului Boc în Parlament, Traian Băsescu n-ar fi scos ochii românilor cu finanţistul fătălău Croitoru şi s-ar fi gândit la o mişcare mai serioasă, acest front nu s-ar fi născut. Cu o propunere convingătoare, varianta Johannis n-ar fi existat.
 
Ea s-a născut exact din nevoia unei replici date unei decizii în dorul lelii şi unui premier de tip marionetă. Dorinţa lui Traian Băsescu de a impune voinţa sa lipsită de seriozitate a produs şi anticorpii. Toată opoziţia s-a raliat în jurul numelui Johannis. Mai mult, formula cu sasul din Sibiu în fruntea Guvernului a stârnit un asemenea entuziasm încât l-a urcat repede în topul simpatiilor politice şi a presat partidele politice din opoziţie la o susţinere puternică. Asta ar fi trebuit să-l îngrozească şi să-l avertizeze pe Băsescu. Ascensiunea de două săptămâni a numelui Johannis indica nemulţumirea profundă şi teribila nevoie de altcineva. Atât la Guvern, cât şi la Preşedinţie. Nu opoziţia l-a făcut celebru pe Johannis, ci neseriozitatea guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu! Dintr-odată, neamţul a devenit imaginea salvatorului, cheia balamucului creat de Băsescu şi de partidul său. Era logic că formula nu mai poate fi ocolită. Mult mai repede decât credea Traian Băsescu şi înainte ca guristul petrecerilor PDL Liviu Negoiţă să apuce să cânte ceva în faţa Parlamentului, Johannis a reapărut şi coaliţia s-a format.
 
 Care ar fi avantajul acestei formule? Johannis ar menţine un echilibru între orgoliile liberalilor şi ale pesediştilor. Nu i-ar lăsa pe nici unii să se umfle în pene. Ba ar putea să-i ţină şi la respect. Mai mult, prezenţa lui Johannis în fruntea Guvernului ar readuce destul de repede ceva din credibilitatea externă atât de şifonată. Ce riscuri există? Într-o alianţă făcută în România, nenumărate. Cârteli, bătălii pe posturi care de care mai importante, presiunile PSD-iştilor asupra lui Mircea Geoană de a le satisface cererile ş.a.m.d. Mi-este aproape imposibil să cred că această alianţă politică ar funcţiona lin, fără zgâlţâieli. În acest moment, ea pare a fi cea mai puţin costisitoare soluţie pentru a ieşi din marasmul în care se află scena politică.
 
Alianţa ar putea deveni o soluţie de mare eficienţă dacă Geoană şi Johannis ar avea aceeaşi distanţă de partidele din România şi le-ar transmite acestora pe o singură voce un îndemn aşteptat de toată populaţia:
 La muncă, băieţi!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.