Un gest corect al lui Joseph E. Stiglitz în cazul Panama Papers

După izbucnirea scandalului Panama Papers, guvernul din Panama a iniţiat o anchetă care să facă lumină în cazul cabinetului de avocatură care gestiona numeroase conturi deţinute de societăţi şi persoane fizice care doreau să se sustragă obligaţiilor fiscale.

Pentru aceasta, guvernul panamez a înfiinţat o comisie de transparenţă, iar în această comisie a fost invitat şi profesorul Joseph E. Stiglitz, laureat al Nobelului pentru Economie. Acesta şi-a anunţat demisia vineri, din cauza lipsei de transparenţă a activităţii comisiei. Stiglitz şi expertul elveţian anticorupţie Mark Pieth au spus că guvernul panamez este puţin dispus să susţină o anchetă deschisă şi că este foarte opac. Pieth şi-a anunţat şi el demisia, după ce guvernul a refuzat ca rapoartele comisiei să fie făcute publice. Cei doi au cerut publicarea informaţiilor în cadrul întâlnirii comisiei cu pricina de la New York, pe 4-5 august. Ulterior, statul Panama a anunţat că refuză acest lucru.

“Cred că guvernul va fi mai angajat, dar se pare că nu este cazul. Este extraordinar modul în care au încercat să ne saboteze”, a spus Stiglitz.

Guvernul panamez a susţinut că activitatea comisiei este administrată “autonom” şi că plecările lui Stigliz şi Pieth se datorează unor “divergenţe interne”. Guvernul le-a mulţumit pentru recomandările făcute şi s-a declarat angajat pe calea transparenţei şi a cooperării internaţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.