Un membru ALDE a ajuns şef la Hidro Tarniţa

Ion Badea, membru ALDE, partid condus de Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, a fost numit direcor general la compania de proiect Hidro Tarniţa care trebuie să deruleze unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii din România, hidrocentrala de pompaj de un miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Acesta îi ia locul lui Ovidiu Demetrescu, după ce contractul de un an a expirat şi nu i s-a mai înoit de către proprietarul companiei de proiect, Ministerul Energiei, prin SAPE. La conducerea ministerului se află Andrei Gerea, de asemenea membru ALDE. „Este adevărat, acestea sunt premisele actuale”, a precizat Demetrescu, citat de Economica.net. Acestea au fost singurele declaraţii ale fostului şef despre această speţă.

Ion Badea a ocupat până în prezent funcţia de director administrativ şi de achiziţii la Hidro Tarniţa. El a venit în companie la începutul acestui an. De altfel, în CV-ul ce apare pe Linkedin, este singura menţiune care apare în dreptul lui Ion Badea la capitolul experienţă.Promovarea oamenilor politici în posturi cheie din companiile de stat continuă, după cum se vede, în ciuda evenimentelor din ultimele zile.

Participanţii la mitingurile care au avut loc în Bucureşti şi în ţară după drama de la Colectiv au cerut imperios depolitizarea administraţiilor şi companiilor de stat şi promovarea pe criteriul competenţei. Fostul şef, Ovidiu Demetrescu, a fost CEO la London Brokers, country manager la Sedgwick, business development manager la AIG, preşedinte al Consiliului de Administraţie la Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi membru CA la Complexul Energetic Hunedoara.

De asemenea, el are un master la Harvard Business School, Boston, în 2009. Andrei Gerea, membru în guvernul demisionar, cel care l-a împins în faţă pe Ion Badea, a fost acuzat de mai multe ONG-uri, precum Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, că a încercat să intervină arbitrar în activitatea unei alte companii, Electrica, societate unde statul român deţine 48,78% din capital, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

ONG-urile citate susţin că în 2014, România a listat Electrica la bursa din Londra, o acţiune success la care s-a reuşit să se strângă 496 de milioane de euro, bani destinaţi investiţiilor în sistemul de furnizare a energiei electrice.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, spun reprezentanţii celor trei ONG-uri, Romania a promis managament profesionist şi urmărirea performanţei. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în CA, noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană. Din partea statului român au fost aduşi Vlad Grigorescu şi Cristian Busu.

Grigorescu are o experienţă profesională solidă în domeniul administraţiei publice, atât în Romania, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de doi ani poziţia de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice.

În perioada 2007-2011, domnul Grigorescu a ocupat poziţia de secretar II în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. Principalele responsablităţi au vizat politicile UE în domeniul comerțului cu produse industriale , instrumentelor de apărare comercială, măsuri antidumping şi antisubvenţie, Agenda de Dezvoltare Doha (Rules negotiations).

Cristian Buşu a venit din postura de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. A fost de asemenea, membru al consiliului de administratie şi al comitetului de audit la SIF OLTENIA (din mai 2013) şi director sucursala centrală Marfin Bank Bucuresti (din octombrie 2010). Anterior a fost timp de patru ani consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernul României.

Între anii 2000 si 2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca planificator financiar/broker. Buşu este doctor în economie, titlu obtinut la ASE Bucureşti, deţinător al unui MBA de la Hofstra University, New York, şi licentiat în administrarea afacerilor în cadrul State University of New York. Hidro Tarniţa este compania de proiect care va coordona construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie de 1 miliard de euro.

Firma a fost înfiinţată în 2013, având ca acţionari iniţiali Complexul Energetic Hunedoara SA şi SC DFEE Electrica SA. Compania are 20 de angajaţi, cu o medie a salariului net de 8.000 de lei. Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, situat la 30 de kilometri de Cluj -Napoca, este o prioritate în energie, pentru că ar aduce reglaj în sistem şi încă 1.000 de MW putere instalată.

Pentru realizarea acestuia autorităţile au creat o companie de proiect denumită Hidro Tarniţa care ar urma să selecteze, până la sfârşitul lui 2015, investitorul care va aduce banii şi va construi hidrocentrala. Singurii care şi-au arătat disponibilitatea clară de a investi în acest proiect au fost chinezii. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a anunţat în luna august că trei consorţii chineze (China Gezhouba Group, Hanergy Holding Group Ltd. şi Guizhou Wujiang Hydropower Development Co. Ltd.) au trecut de etapa de precalificare pentru dezvoltarea proiectului Centralei de Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti şi vor fi invitate să participe la rundele de negocieri preliminare şi neangajante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.