“Un pas în urma serafimilor”, marele învingător, cu 8 trofee, la Gala Gopo 2018

Credit foto Sorin Florea

Sala Mare a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti a găzduit eleganta ceremonie a decernării Premiilor Gopo. Prezentatorul Galei a fost, pentru al treilea an consecutiv, actorul Alexandru Bogdan.

Juriul a luat în considerare 23 de lungmetraje româneşti lansate în cinematografe în 2017. Cu cele mai multe nominalizări (15), pelicula Un pas în urma serafimilor, de Daniel Sandu, a câştigat Premiul pentru cel mai bun film la cea de-a 12-a ediţie a Galei Gopo, dedicată celebrării succeselor cinematografiei româneşti. Concurenţa a fost remarcabilă, celelalte producţii nominalizate fiind 6,9 pe scara Richter (regia Nae Caranfil) şi Aniversarea (regia Dan Chişu) cu câte opt nominalizări, Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer), Breaking News (regia Iulia Rugină) şi Fixeur (regia Adrian Sitaru), fiecare cu şapte nominalizări.

Regizorul Daniel Sandu. Credit foto Ionuţ Rusu

Plicul în care a fost anunţat a fost deschis de Tora Vasilescu, mai seducătoare ca niciodată.

Cu 15 nominalizări la ediţia de anul acesta a Premiilor Gopo, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu a primit, marţi seară, la gală, opt trofee, precum şi un premiu din partea Romanian Society of Cinematographers, pentru cea mai bună imagine, decernat lui George Dăscălescu.

Vlad Ivanov, Premiul penru cel mai bun actor în rol principal

Lungmetrajul regizorului Daniel Sandu spune povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

Sanda Toma, Premiul pentru întreaga activitate. Credit foto Ionuţ Rusu

În film joacă veteranul Vlad Ivanov, dar şi debutanţii Ali Amir şi Ştefan Iancu.

Devansându-i pe  Mircea Postelnicu („Ana, mon amour”), Andi Vasluianu („Breaking News”), Tudor Aaron Istodor („Fixeur”), Alexandru Potocean („Mariţa”) şi Şerban Pavlu („Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”), Vlad Ivanov a fost răsplătit cu Premiul pentru  cel mai bun rol principal masculin pentru rolul preotului Ivan, obţinând astfel cel de al patrulea trofeu Gopo.

Vladimir Găitan şi George Mihăiţă. Foto Vlad Catană

Trofeul pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Ali Amir pentru rolul Aid, actorul concurând cu Emanuel Pârvu şi Lucian Ifrim („Aniversarea”), Adrian Văncică („Ultima zi”), şi Ilie Dumitrescu Jr. („Un pas în urma serafimilor”), Ştefan Iancu fiind declarat tânără speranţă.

Daniel Sandu, prezentat de Andrei Şerban,a mai primit pentru acest lungmetraj premiile Gopo pentru cea mai bună regie, şi cel mai bun scenariu, pentru Un pas în urma serafimilor, produs de Ada Solomon şi Ioana Drăghici (Hi Film Productions) primind şi trofeul Gopo pentru cel mai bun film de debut. Premiul pentru scenariu a fost închinat de câştigător “femeilor puternice”.

Diana Spătărescu, cea mai bună actriţă în rol secundar. Credit foto Ionuţ Rusu

Daniel Sandu i-a învins la categoria Cel mai bun regizor, pe Nae Caranfil, Călin Peter Netzer, Iulia Rugină, Adrian Sitaru, iar la categoria scenariu pe Nae Caranfil pentru filmul „6,9 pe scara Richter”, Ana Agopian, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină pentru filmul „Breaking News”, Claudia Silişteanu, Adrian Silişteanu pentru filmul „Fixeur”, Anca Buja şi Cristi Eftime pentru filmul „Mariţa”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film a fost acordat lungmetrajului Sieranevada, de Cristi Puiu.

Ali Amir, cel mai bun actor în rol secundar. Credit foto Ionuţ Rusu

Cu opt nominalizări, lungmetrajul 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil, a primit cinci trofee Gopo, printre altele, pentru cea mai bună muzică originală, cele mai bune decoruri (Andreea Popa), şi cele mai bune costume.

Să nu uităm că, printre nominalizaţii la trofeul cea mai bună muzică originală, care a revenit lui  Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu, s-au aflat Răzvan Enciu, Ferenc Darvas pentru filmul „La drum cu tata”, Vladimir Cosma pentru filmul „Octav”, Jurjak, Ana Dubyk pentru filmul „Planeta Petrila”, şi Marius Leftărache pentru filmul „Un pas în urma serafimilor”.

Doina Levintza, din nou Premiul pentru cele mai bune costume. Credit foto Ionuţ Rusu

Oana Sârbu i-a prezentat pe învingătorii la această categorie

Desigur, Doina Levintza care alături de Adina Bucur, a câştigat premiul pentru cele mai bune costume, a plecat favorite din start la această categorie, la care au mai concurat nume de primă mărime ale domeniului, ca Velica Panduru pentru filmul „Aniversarea”, Ana Ioneci pentru filmul „Hawaii”, Svetlana Mihăilescu pentru filmul „Octav” şi Cireşica Cuciuc pentru filmul „Un pas în urma serafimilor”.

Premiul Publicului, Octav, în regia lui Sergiu Celibidache

Să adăugăm şi Premiul pentru cel mai bun sunet primit de Aleksander Simeonov, Tamas Szekely şi Florin Tăbăcaru, Premiul pentru cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Cătălin Ciutu, Dana Roşeanu şi Iulia Roşeanu)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost desemnată Diana Cavaliotti, pentru rolul Ana din filmul Ana, mon amour. Competiţia s-a desfăşurat între  Voica Oltean („Breaking News”), Ela Ionescu („Dimineaţa care nu se va sfârşi”), Cristina Flutur („Hawaii”) şi Ofelia Popii („Portrete în pădure”).

George Dăscălescu

Filmul Ana, mon amour, care, să ne aducem aminte că a cucerit un premiu şi la Berlinală, a fost recompensat şi cu statueta pentru Cel mai bun montaj: Dana Bunescu.

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Diana Spătărescu, pentru rolul Anca Răşcanu din filmul Fixeur a reuşit să obţină premiul pentru care a concurat cu  Carmen Tănase („Ana, mon amour”), Simona Bondoc („Aniversarea”), Rodica Lazăr („Hawaii”) şi Ana Ciontea („Mariţa”).

Trofeul pentru Cel mai bun documentar a mers către Planeta Petrila, regizat de Andrei Dăscălescu, producător: Anamaria Antoci, Hanka Kastelicova, Alina David (FilmLab, HBO Europe, HBO România).

Producătorul Ada Solomon. Foto Vlad Catană

Dintre documentarele de lungmetraj care au intrat în atenţia juriului de nominalizări, au fost supuse votului producţiile: Braşov 1987. Doi ani prea devreme (regia Liviu Tofan), Eu sunt Hercule (regia Marius Iacob), Ouăle lui Tarzan (regia Alexandru Solomon), Procesul (regia Claudiu Mitcu) şi Ţara moartă (regia Radu Jude).

Cel mai bun scurtmetraj: Scris/Nescris, producător: Anamaria Antoci, Adrian Silişteanu (4 Proof Film), regia: Adrian Silişteanu.

Bujor Rîpeanu. Foto Vlad Catană

Cel mai bun film european: Despre trup şi suflet/ On Body and Soul (r. Ildikó Enyedi), Ungaria, distribuitor: Bad Unicorn. El a fost preferat unor producţii despe care s-a vorbit şi s-a scris mult, ca  Cealaltă parte a speranţei / The Other Side of Hope (regia Aki Kaurismäki), Dunkirk (regia Christopher Nolan), Mister în Slack Bay / Ma loute (regia Bruno Dumont) şi (M)ucenicul / (M)uchenik (regia Kirill Serebrennikov).

Sanda Toma alături de Victor Rebengiuc. Foto Vlad Catană

La Gala Gopo 2018, Premiul pentru întreaga carieră a fost oferit actorilor George Mihăiţă şi Vladimir Găitan. Pe ecran au curs imagini din celebrul film Reconstituirea, realizat în urmă cu 50 de ani de Lucian Pintilie.

Iar Premiul pentru întreaga activitate a mers către actriţa Sanda Toma şi operatorul de imagine şi producătorul Ion Marinescu, prezentat de fiica sa Medeea Marinescu, îmbrăcată într-o splendidă rochie alba cu argintiu. Ion Marinescu are la activ peste 90 de filme şi 50 de ani de carieră. L-au elogiat atât Florin Piersic, cât şi Elisabeta Bostan.

Laudatio pentru Sanda Toma a fost rostit de Victor Rebengiuc

Medeea Marinescu

Un Premiu Special i-a fost înmânat criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu, care a împlinit 80 de ani.

Cel mai bun producător: Ada Solomon care, într-un discurs răvăşitor spunea: “Breasla noastră este mică, dar importantă totuşi, afirmându-se pe plan internaţional. Îi rog pe guvernanţi să facă ceva pentru a asigura o viaţă mai decentă acestor oameni. Puţini cunosc că un actor de cinema munceşte din greu şi aleargă dintr-o parte în alta ca să reziste”.

Premiul publicului pentru producţiile autohtone cu cel mai mare succes în box-office în 2017 a mers către producţiile Octav (regia Sergiu Celibidachi), vizionat de 57.813 de spectator şi cu încasări de  863.013 lei, şi Ghinionistul (regia Iura Luncaşu), la care încasările s-au cifrat la 1.007.284 lei cu 53.898 de spectatori.

Printre cei care au urcat pe scenă pentru a înmâna râvnitele statuete Gopo, create de artistul Adrian Ilfoveanu, s-au regăsit artişti consacraţi precum Gheorghe Visu, Dorel Vişan, Simona Bondoc, Manuela Hărăbor, Pavel Bartoş, Oana Sârbu, dar şi tineri actori ca Nicoleta Hîncu, Mihai Smarandache, Paul Cimpoieru, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu, Dana Rogoz, Ela Ionescu, Florentina Năstase şi Dana Marineci.

Ana Ularu

A fost felicitată Adina Pintilie pentru Ursul de Aur de la Berlin, pentru Nu mă atinge-mă, peliculă care, deşi nu a fost lansată în România, “toată lumea a văzut-o şi a comentat-o”.

La sfârşit, au fost prezentate şi filmele anului 2018, ce vor fi în curând pe ecrane: Nu mă atinge-mă, România nemblânzită, Timebox, Ultimul drum, Frozen Ignat, Moromeţii II

Alina Chivulescu şi Dan Chişu

Un loc aparte a ocupat In Memoriam, aducându-se un omagiu actorilor, regizorilor, cascadorilor dispăruţi în acest an, printre care Olga Tudorache, Ion Besoiu, Stela Popescu, Tatiana Iekel, Dinu Ianculescu, Cristina Stamate, Mircea Drăgan, Alexandru Şuteu, Ion Truică… În timp ce pe ecran se derula filmul, Zoltan Butuc a recitat şi a interpretat Testamenul lui Nichita Stănescu.

Gala premiilor Gopo 2018 – ediţia a 12-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Coorganizator a fost Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.