Un sfert din câmpurile patriei suferă

Ceva mai bine de 1,16 milioane de hectare afarente culturilor de toamnă și circa 1,5 milioane de hectare acoperite cu culturi de primăvară suferă din cauza secetei. Asta înseamnă cam un sfert din suprafața totală acoperită cu terenuri arabile.

În plus, în 2021, există riscul să avem 1 milion de hectare necuvitate, susțin reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Aceștia atrag atenția premierului Ludovic Orban că în proiectul de Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, postat în consultare publică pe site-ul MADR – 18.08.2020 lipsesc cu desăvârșire informații certe privind suma totală alocată de către MADR pentru efectuarea acestor plăți, sumă care a fost estimată la valoarea de 1,2 miliarde de lei.

În documentul postat inițial pe site-ul Ministerului Agriculturii la art. 11 era prevăzută ca sumă maximă alocată acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei!

Nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăți se vor face parțial, urmând ca diferența să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie! Mai mult decât atât, în cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizează că ”În situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat”.

”Discutăm asumat despre secetă pedologică extremă încă din luna martie 2020 când au început să apară primele Ordine de Prefect în baza cărora fermierii au putut solicita întrunirea comisiilor de constatare! Azi auzim despre despăgubiri pentru pagubele provocate de acest femomen meteorologic extrem, într-un amestec de antogonism cu sectorul zootehnic. Nu dorim să ne antagonizăm cu alte sectoare importante – ci să cerem ceea ce este important și urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, care riscă să intre în colaps. Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil și faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puțin, nu avem cu ce să plătim și nu le mai putem amânape baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră”, susțin reprezentanții Alianței în scrisoare adresată premierului Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Campurile patriei sau tarii? De ce folositi acest cuvant patriotard ? De ce nu spuneti de exemplu,campurile sufera de nationalism.

  2. Chiar nu intelege nimeni nimic din legile naturii? Primavara avem inundatii ,iar vara seceta.Daca s-ar drena excesul de apa pluviala in niste lacuri artificiale creeate in acele zone am rezolva criza de apa din timpul verii.Dumnezeu ne da dar nu ne baga in sac, zice o vorba din popor.

  3. He he, după 90, cine a distruns canalele și instalațiile de irigații, există țăran care să nu aibe in curte pavaj cu dale de la canalele de irigații, boltă de vie din țevile de la instalațiile de irigații. Acum plâng că este secretă, în urmă cu t 30 de ani spuneau că nu le trebuiesc irigații , că irigarea a fost o megalomanie a lui Ceaușescu…

  4. Nu trebuie doar să fie mai trebuie și întreținute. Câte Dacii 1300 mai circulă? Nu prea multe. Investițiile făcute înainte de 1989 ar fi ajutat în anii 1990 și 2000. După ar fi trebui continuate și modernizate, dar cum nu s-a mai făcut mai nimic, cam târziu.

    Dunărea a crescut acum la un debit de apă ca după un anotimp ploios. Resurse există.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.