COP27-Un summit cu speranţe reduse

Schimbările climatice nu mai reprezintă o problemă pentru oamenii de știință și specialiști. În prezent, este o problemă gravă care ne afectează pe toți și nu știm dacă i se va putea pune capăt sau se va accentua.
Unul dintre cele mai importante exemple este topirea mantalei polare care afectează Arctica și Atlanticul. În Alaska, s-a constatat că fauna de adâncime este în declin periculos.
Celebrul crab de zăpadă, sau crab regal, care este un aliment de lux, a fost interzis la pescuit în acest an. În urmă cu doi ani, se credea că acest crustacee există în Alaska într-un număr care ajunge la miliarde. Cel mai recent recensământ arată însă doar câteva sute de milioane.
În noiembrie, o nouă rundă a COP (Conferinţa Părţilor), cea cu numărul 27, privind schimbările climatice va avea loc în staţiunea egipteană Sharm El Sheikh, de lângă Marea Roșie. Anterior, națiunile participante au adoptat Convenția de la Kyoto, în 1997, pentru a reduce efectele gazelor cu efect de seră, responsabile pentru o mare parte a încălzirii globale.
„Vrem să reducem emisiile de gaze nocive și să salvăm astfel planeta Pământ”, au afirmat participanții, dar obiectivele de la Kyoto nu au fost niciodată atinse, ținând cont de faptul că SUA şi China sunt cele două țări cele mai poluante.
Semnatarii au fost 187 de țări. Statele Unite nu l-au semnat, spunând că acordul este prea rigid. Kyoto a cerut reducerea volumului de dioxid de carbon, metan și alte gaze care provoacă schimbările climatice, cu angajamentul unei reduceri cu 5,2%.
Organizația Națiunilor Unite a revenit la Paris în decembrie 2015. La acea dată, oamenii de știință au confirmat că țările industrializate sunt responsabile pentru 55% din gazele care duc la încălzirea globală.
Acordul de la Paris a adoptat un plan de acțiune pentru scăderea temperaturii globale a planetei sub 2%. Acest acord este în vigoare din noiembrie 2016, dar nici nu a fost respectat în totalitate.
Situația se complică astăzi de creșterea prețului petrolului. În țări precum Țările de Jos, Spania, Italia și Franța, o mare parte a producției de fructe și legume se desfășoară în sere. Acest lucru  permite, de exemplu, Țărilor de Jos să exporte roșii pe tot parcursul anului. Și același lucru se întâmplă în Spania cu căpșunile.
Dar, odată cu creșterea bruscă a prețului petrolului folosit la sere pentru a genera energie, se aud deja voci de la fermierii europeni care spun că vor trebui să scape de serele lor. Adio, roșii olandeze în decembrie și fructe roșii spaniole în lunile de iarnă.
Ce poate oferi COP27 la Sharm el Sheikh? Prima dorință este ratificarea acordului de la Paris. 

În timpul administraţiei Trump, SUA au renunțat la acord. Biden l-a aprobat din nou, dar au început deja să se audă voci în Europa și Statele Unite pentru a reveni la utilizarea cărbunelui pentru a reduce dependența de gazul natural rusesc.
Germania vrea să reactiveze minele de cărbune din zona Ruhr. Parlamentul de la Berlin a aprobat anul acesta reactivarea minelor pentru limitarea achizițiilor de gaze naturale rusești, urmând astfel măsurile de sancțiuni ale Uniunii Europene. Polonia se pregătește să facă același lucru.
Dar a consuma cărbune pentru a genera electricitate înseamnă să-ți iei rămas bun de la Kyoto și Paris. Va fi o altă consecință a războiului din Ucraina început ilegal de Putin.
Războiul din Ucraina, cărbunele, sancțiunile împotriva Rusiei; toate acestea sunt un set care penalizează întreaga lume. Dacă Putin nu ar fi trimis tancurile în țara vecină, nu am avea atât de multe perspective proaste cu privire la schimbările climatice.
Din acest motiv, COP27 din Egipt, din 7 până în 18 noiembrie, oricâte intenții bune ar avea, e foarte puţin probabil să producă rezultate bune. Desigur, nu este nevoie să disperăm, dar schimbările climatice sunt aici pentru a dura; despre asta nu există nici măcar cea mai mică îndoială.

Articol opinie scris de Manuel Ostos Lopez

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

11 Comentarii

  1. Da si ?! Vom ajunga COP50 si lucrurile nu se vor schimba prea mult. Avem mii de zboruri de avioane, masini electrice care cer curent produs prin gaz,carbune, uraniu. Turbinele eoliene, panourile solare, polistirenul de pe blocuri nu se pot recicla, producem hrana numai cu substante chimice si vrem clima curata, fara poluare. Vise tovarasi!!

  2. Se schimba schimbarea , se schimba valorile Jocului bursier scornit de bogați .
    Carbonul nu mai este mortal ci doar periculos .
    Acțiunile de la Bursa de Carbon rămân valabile .

  3. Citat: „Dacă Putin nu ar fi trimis tancurile în țara vecină, nu am avea atât de multe perspective proaste cu privire la schimbările climatice.”. Dar americanii pu.ii mele ce caută în Ukraina, încă de prin 2004 (revoluția portocalie)? Dar de ce au dat americanii jos guvernul de la Kiev, in 2014 ( V. Nuland & Co.)? Dar de ce au transformat înainte de război, Ukraina, în baza militara NATO? Dar de ce ukrainienii NU au respectat acordurile de la Minsk? Dar de ce au bombardat ukrainienii, timp de opt ani, regiunea separatistă Donbass? Dar SUA au avut cumva senzația că Rusia este cam tot un fel de Serbia?
    Să continui, autorule, sau încerci să răspunzi la întrebările astea întâi?

  4. E un articol de doi lei , care nu spune nimic nou!In plus, se amesteca acelasi „spanac”, punand in aceeasi oala incalzirea globala, poluarea si criza resurselor energetice!Sigur ca ne dorim cu totii o economie mai putin poluanta , dar asta nu se poate face prin deciziile unor papagali de la Bruxelles ori prin demonstratiile unor #falsi ecologisti, ci treptat, prin masuri rational!Ca sa nu mai vorbim de faptul ca economia europeana risca sa dispara din cauza aplicarii idioate masurilor anti-poluare, in timp ce SUA, China si India prospera!Cat despre crabii de Alaska, stirea completa e ca nu se stie de ce au disparut, e posibil sa fie vorba de o boala, nu de „incalzirea apei”!Din pacate, prostia nu dispare din cauza poluarii, dimpotriva!

  5. @ Bogdan 07:48
    +10 !?
    Și se poate continua cu Legea Educației, Legea Popoarelor Autohtone șamd…

  6. Hai sa renuntam la iahturi , avioane private, palate si productia de arme si apoi mai vorbim.

  7. Sigur musca de rahat de pe bugetul romanesc nu va disparea din cauza incalzirii globale ,desi dr speciali pensionari din politie sunt ingrijorati , de habitatul acesteia , ce nu are decat sustinere cu credite scumpe , date Romaniei pentru ai lua totul in cativa anii .

  8. Un summit cu sperante reduse de viata pentru septelul uman. slava

  9. @Bogdane nu ai „inteles” nimic. Numai tancurile rusesti polueaza, iar tancurile trimise de tarile NATO, unele chiar de productie sovietica, sunt BIO!!! Armele folosite de SUA si aliati in Panama, Grenada, Afganistan, Irak, Libia, Siria sau bombele cu invelis de uraniu folosite in Serbia, care au umplut de cancere zona, sunt tot BIO pentru ca ele sunt made in SUA sau tari NATO, sau trimise din aceste tari.

    Pana si MMINCIUNA OCCIDENATALA este BIO!!!

  10. Tot o dau comentatorii / postacii rusofili cu acordurile de la Minsk, unii fara sa stie in ce constau, altii ca sunt propagandisti, deci interesati, platiti de Moscova. Acele acorduri sunt pentru Ucraina exact ce a fost acordul de la Viena, din 1940, cand Hitler si Musolini i-au dat Ungariei lui Horthy aproape jumatate din Ardeal, cam 15 % din intreaga Romanie de atunci. Asta consfinteau si acordurile de la Minsk pentru Ucraina, adica pierderea a cel putin 15% din teritoriu. Bineinteles si aceste acorduri „de Pace”?!, tot cu accept, negociere, mana germana, ziceti-le cum vreti! Doamna Merkel? Alo! Asa ca „ciocu’mic” dragi rusofili!

  11. O salba de prostii, unele mari, altele mici, altele cu coarne, scorneli care mai de care mai gogonate si cu adresa greșită.Eu nu mănânc crabi regali sau imperiali, nici peste oceanic umplut cu mercur si porcării de către lumea a treia, acolo unde sponzorii articolașului îsi trimit deșeurile de tot felul.Cât despre roșiile olandeze de decembrie, pot mânca si rosii islandeze, încălzite geotermal sau bulionul pe care l-am zborșit din roșiile mele din vară.Că au scumpit cot ce înseamna energie si au închis centralele, si-au dat cu dreptu-n stângu, onor idioții cu pretenții de savanți pentru că omul va arde păduri vii în loc de păduri fosile și nivelul scăzut de confort îl va învăța să gândească singur, lucru pus în cui cam demult.Cât despre poluare, cred ca ar merita luați la întrebări fabricanții de bunuri de la ambalaje și stofe până la computere, telefoane și automobile care au uzura programată.Profiturile mult prea exagerate par a nu face parte dintre prioritațile climatice ale lor, desi înglobează de departe cel mai ridicat procent de energie si materii prime și produc aproape în totalitate cele mai multe gunoaie și”gaze cu efect de seră”.Daca mai punem la socoată si masinile lor zburătoare, de lux, hectarele construite si betonate, flota și obiceiurile alimentare exotice gen trimite avionul la mii dekm dupa un prâmz, vedem clar caracterul celor care îi pun pe alții sa ne țină predici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.